Vad du borde veta om terafobi eller rädsla för monster

Terafobi är vanligare hos barn än vuxna

Teraphobia (rädsla för monster) är extremt vanlig hos barn i förskoleåldern. Det minskar i allmänhet under de tidiga elementära åren och är mycket ovanligt när barn når gymnasiet. Tonåringar och vuxna är rädslan för monster en sällsynt men potentiellt livbegränsande fobi .

Terafobi hos unga barn

Rädslan är en vanlig, hälsosam del av barndomsutvecklingen.

De hjälper barnen att lära sig att ge mening om världen runt dem och utveckla coping skills för att vara en livstid. Av denna anledning diagnostiseras fobier generellt inte hos barn under 18 år om de inte går längre än sex månader.

triggers

Hos barn tar rädslan för monster ofta en icke-specifik form. Snarare än att frukta Frankenstein, Dracula eller Godzilla, är barnet rädd att "ett monster" lever under sängen eller i garderoben. Ändå ber barnet att rita en bild av monsteret kan ge ledtrådar till en miljöutlösare. Några ritningar liknar en TV-tecknadskaraktär, en kidnappare som dök upp på kvällsnyheterna eller till och med en granne som barnen i grannskapet kallar "obehagligt". I dessa fall kan begränsning av barnets exponering hjälpa till att minska rädslan.

Behandling hos barn

Terafobi i Tonåringar och Vuxna

I äldre barn och vuxna tar rädslan för monster oftast en mer specifik form. Skräckfilmer är ansvariga för många kortlivade rädslor, speciellt om man tittade rätt innan man gick och lägger sig. Dessa rädslor fortsätter i allmänhet bara några nätter och lindras ofta genom att sova med en ljus på och driva milda distraktioner, såsom att titta på ljus, komisk tv. Om rädslan varar i mer än några nätter kan det vara ett tecken på en sann fobi.

En mer ihållande monsterfobi kan vara förankrad i religiösa eller kulturella rädslor.

Rädslan kan generaliseras eller det kan vara av en viss typ av varelse, såsom vampyrer, zombies eller spöken . Rädslan för häxverk är ibland relaterad till rädslan för monster. Dessa fobier bygger ofta på en blandning av vidskepelser, urbana legender och religiösa läror.

För många människor är kunskap makt. Att studera antika och moderna myter om de fruktade monster, särskilt vetenskapen bakom legenderna, är ofta tillräckligt för att bota mildare rädslor. För mer intensiva fobier kan professionellt stöd vara nödvändigt.

En obehandlad monsterfobi kan förvärras över tiden. Social isolering är en möjlighet, särskilt för tonåringar, vars vänner kan se rädslan som barnslig eller löjlig.

Många tonåringar trivs på legendariska resor, där de går ut i en grupp för att möta närliggande stadsliga legender. skräckfilmmarathonerna är en häftklammer för nattlivet i tonåren. Barn som är rädda för att delta är i fara för att bli mocked och shunned.

Behandling för vuxna och tonåringar

Lyckligtvis svarar monsterfobi som alla fobier bra på olika behandlingar. Eftersom de ofta är baserade på andra rädslor är det viktigt att bestämma dina primära mål för terapi . Tror du att du kan skadas av ett monster? Är du orolig för onda enheter? Vill du bara kunna njuta av läskiga filmer och Halloween-evenemang med dina vänner? Är du orolig att ditt barn kan hämta ditt rädsla?

Svaren på dessa och andra frågor hjälper dig att styra ditt val av behandling. Till exempel, om din rädsla för monster är förankrad i din religiösa eller andliga tro, kan din terapeut föreslå andlig rådgivning med din religiösa ledare istället för eller förutom traditionella terapeutiska tekniker.

källor:

Barn och Bedtime Fears. National Sleep Foundation. http://www.sleepfoundation.org/article/ask-the-expert/children-and-bedtime-fears-and-nightmares

Fråga Dr. Sears: Mashing Monster Fears. Parenting.com. http://www.parenting.com/article/ask-dr-sears-mashing-monster-fears

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.