Vad du borde veta om gymnophobia

Rädsla för Nakenhet

Gymnophobia, eller rädsla för nakenhet, är en mycket personlig fobi. Vissa människor med denna rädsla är rädda bara för att vara nakna i allmänhet, vilket är fallet i kommunala duschar eller omklädningsrum. Men vissa räddar också att vara nakna medan de är med sin partner eller ens när de är ensamma. Andra är rädda att vara nakna ensam också. Många människor med gymnophobia kan inte delta i sexuella aktiviteter och kan utveckla en mer generaliserad rädsla för sex som härrör från deras gymnophobia.

I extrema fall kan denna rädsla även leda till en fobi för badning eller duscha. Vissa människor är bekväma med sin egen nakenhet men fruktar andras nakenhet.

Vad orsakar gymnophobia?

Gymnophobia kan ha många olika orsaker. De som har genomgått sexuella trauma har visserligen ökad risk för fobi, delvis för att de känner sig särskilt utsatta när de är nakna eller de upplever nakenhet som en utlösande händelse .

En rädsla för nakenhet (eller, vanligare, en rädsla för sex) kan också åstadkommas genom uppväxt i en konservativ kultur eller religion som frowns på nakenhet och sexuellt uttryck. Barn och unga tonåringar kan också utveckla denna rädsla om de mobbas eller skamas av någon anledning i samband med deras kroppar, till exempel om de utvecklas mer eller mindre snabbt än sina kamrater.

Gymnofobi är ibland relaterat till andra ångest, till exempel rädsla för sårbarhet eller rädsla för intimitet.

Det kan också vara kopplat till kroppsdysmorfisk störning , social ångest och andra tillstånd som gör att människor är ovanligt kritiska för sig själva. Slutligen kan kirurgisk ärr eller andra missbildningar orsaka ökad skam av sin kropp som lätt kan utvecklas till gymnophobia.

Hantera Gymnophobia

Många människor med gymnophobia finner att enkla justeringar hjälper dem att hålla rädslan i våg.

Till exempel kan de vägra att handla i butiker som har gemensamma omklädningsrum, de kan hoppa över duschen efter träning, och de kan ha sex med lamporna avstängd. För mild till måttlig gymnophobia kan detta vara allt som krävs för att hålla tillståndet från att störa sitt liv.

Men över tiden kan rädslan förvärras, och gymnofobiska personer kan hitta sig att ändra en alltmer lång lista över aktiviteter för att förhindra att de visar sina kroppar. Det är när gymnophobia har en djupt störande effekt på en persons liv - till exempel slutar de att bada - att det är nödvändigt att vidta åtgärder.

Gymnophobia, som alla fobier, svarar bra på olika behandlingsmetoder. Beroende på din terapeutens tankegång kan du uppmuntras att söka ditt förflutna för att bestämma orsaken till din rädsla. Eller du kan helt enkelt lära dig tekniker för att övervinna dina nuvarande rädda tankar. Oavsett vilken väg du tar, övervinna gymnophobia tar tid och ansträngning, men belöningarna är väl värda besväret.

Källa:

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar: DSM-5 ™ (5: e upplagan) . Arlington, VA: American Psychiatric Publishing, Inc.