Bor med fobier

Tips och idéer för att leva med en fobi

Att bo med en fobi kan vara utmanande. Även om det fruktade objektet eller situationen inte uppträder regelbundet i ditt dagliga liv, kanske du upptäcker att mycket tid spenderas oroa dig för att det kan visas eller räkna ut hur man undviker det. Faktum är per definition en fobi något som stör ditt liv.

Låt oss prata om de olika typerna av fobier, deras fysiska och psykiska effekter, hur man pratar med din familj och dina vänner om ditt tillstånd och vilka stödresurser som finns tillgängliga.

Berätta för vänner och familj

Kolla in dessa tips för att leva med fobier. Getty Images

Att berätta för vänner och familj om din fobi kan vara väldigt känslomässigt för dig. Du kan frukta att de kommer att döma dig eller göra dig rolig. När allt kommer omkring kan du ha skämt om att någon har en fobi i det förflutna.

Du kan också oroa dig för att dina nära och kära kommer att "märka" dig och behandla dig som om du är sjuk. I sin tur kan dina vänner antingen coddle dig på ett sätt du önskar att de inte skulle, eller å andra sidan undvika dig.

Även om det är svårt att avslöja din fobi, är det ett nödvändigt steg i läkningsprocessen. Först kan du vilja prata med bara en nära vän eller två. Du vet förmodligen vilka vänner som är mest accepterande. Tänk på att du inte behöver berätta för alla. Det är ditt val.

Om du ser en terapeut kan han eller hon kunna vägleda dig när du tar upp dessa svåra diskussioner. I allmänhet är det bäst att vara så ärlig som möjligt. Om du försöker att spela ner den sorg du upplever på grund av en fobi, kommer dina vänner också att "spela det spelet".

Psykologiska och emotionella effekter av fobier

Fobier kan påverka ditt liv emotionellt på många sätt. HBSS / Corbis / Getty Images

Fobier har ofta en långtgående effekt som orsakar svårigheter på många områden i livet. Du kanske undrar om det du känner är normalt. Fobier kan påverka ditt liv emotionellt på flera sätt.

Stödresurser

Stödresurser finns tillgängliga för att hjälpa människor att hantera sina fobier. Tom Merton / Caiaimage / Getty Images

Även om du hittar primärt stöd från din terapeut och närmaste vänner eller släktingar, kan du upptäcka att extra support gör hanteringen enklare. Det finns både online och offline supportresurser för personer med fobier .

Många tycker att det är till hjälp att läsa första personliga konton av människors personliga kamp med fobier. Andra söker efter den senaste behandlingsinformationen. Många tycker att det bara går att tala med någon som har varit där gör sakerna lite enklare att hantera.

Även om många fobi-lidande upplever liknande bekymmer trots den typ av fobi de har, ger varje typ av fobi också specifika problem. Det kan ta dig ett tag att hitta rätt supportgrupp eller supportgemenskap, men när du väl är du glad att du tog dig tid. Även om din familj en vän helt "får" vad du klarar av, finns det något speciellt med att kunna prata med andra som står inför några av samma utmaningar.

Ta en stund att lära dig om behandlingsalternativen för fobier och de typer av terapi och rådgivning som ofta används.

Specifika fobier

Specifika fobier kan tyckas nästan roliga för andra, men är inte ett skratta för dem som upplever dem. PeopleImages / DigitalVision / Getty Images

Vissa specifika fobier är ganska lätta att undvika om de inte regelbundet visas i ditt dagliga liv. Om du har rädsla för höjder ( akrofobi ) kan det ta så liten ansträngning som att undvika höga ställen. Vissa fobier, som rädsla för spindlar ( arachnophobia ) kan vara svårt att undvika var som helst. Även fobier, som rädslan för åskväder ( astrofobi ) kan hanteras till viss del.

Du kan uppleva pinsamhet när du frågar om en ny vän har en hund eller stänger av en campingresa för rädsla för att båtlivet kan vara inblandat.

Men om du har en viss fobi kan du vara rädd för nya situationer. Du kan oroa dig för att föremålet för din rädsla kommer att vara närvarande. (Och här börjar du frukta din rädsla.) Det är denna rädsla för din rädsla som kan göra en viss fobi till något som försvårar ditt liv avsevärt.

Social fobi

Social ångest kan ha en enorm negativ inverkan på ditt sociala liv, men hjälp är tillgänglig. charlie schuck / UpperCut Images / Getty Images

Social fobi eller social ångestsyndrom kan vara extremt livsbegränsande. Du kan hitta dig själv att basera utbildnings- och karriärdrag på sannolikheten för att bli utsatt för din fruktansvärda situation. Du kan sätta ner datum eller stanna hemma från fester. Social fobi kan också leda till självreplikerande cykler där din fobi gör att du agerar märkligt och förstärker din rädsla för att agera konstigt i allmänhet.

agora~~POS=TRUNC fobi~~POS=HEADCOMP

Agorafobi är en av de mest utmanande fobierna, men behandlingarna kan hjälpa många människor att övervinna sina rädslor och leva ett helt liv. PeopleImages / DigitalVision / Getty Images

Agorafobi är kanske den mest genomgripande och svår att hantera av alla fobier. Agorafobi är i huvudsak rädslan för panikattack . När du försöker att möta agorafobi kan du få en panikattack som orsakas av agorafobi. Detta kan i sin tur förstärka din tro på din oförmåga att kontrollera panikattacker, vilket gör agorafobi ännu värre.

Lyckligtvis, när sjukdomen är erkänd, finns det metoder för att hantera agorafobi.

källor:

Boll, S., Bartholomaeus, M., Peter, U., Lupke, U., och M. Gamer. Attentional mekanismer av social perception är förankrad i social fobi. Journal of Angst Disorders . 2016. 40: 83-93.

Mayer, S., Snodgrass, M., Liberzon, I., Briggs, H., Curtis, G., och J. Abelson. Psykologin för HPA-axelaktivering: Undersök subjektiv subjektiv känslomässig nöd och kontroll i en exponeringsmodell för fosterskador. Psychoneuroendocrinology . 2017 Feb 9. (Epub före tryck).