Vad händer "Comedown" Referera till med narkotikamissbruk?

En komedown är en efterverkan av beroendeframkallande beteenden

När människor har en missbruk , oavsett om det handlar om droger, spel, sex, shopping eller något annat beteende, finns det en känsla av nöje och eufori som följer med den. Medan du går in i aktiviteten eller tar in substansen kan användaren känna sig upphetsad, glad, självsäker eller oövervinnlig. Detta kan beskrivas som en "hög". Detta kan vara en skum erfarenhet och missbrukare kan fortsätta följa denna känsla.

Men den här känslan är mycket kortvarig och den är flyktig. Efteråt upplever personen uppkomsten och får dem att försöka nå det höga igen.

Vad är en Comedown?

En "comedown" är en term som används för att beskriva upplevelsen av de initiala euforiska effekterna av ett läkemedel eller annat potentiellt beroendeframkallande beteende, slitage av.

Comedowns varierar från ett läkemedel till en annan och över individer. Känslan och svårighetsgraden är beroende av många faktorer, inklusive dosering, nivå av fysiskt beroende av läkemedlet, historiens historia, psykiska problem och uppsättningen och inställningen där läkemedlet tas eller uppförandet sker. För en person kan det vara en gradvis minskning av läkemedlets glada effekter, medan för en annan person kan det vara en intens krasch, åtföljd av ångest, irritabilitet och återupptagning.

Människor som njuter av den första euforiska scenen, men upplever obehagliga comedowns, kan känna sig frestad att minska de obehagliga effekterna av drogen genom att ta mer av samma läkemedel, vilket kan leda till missbruk och extrema beteenden att engagera sig i det höga igen.

Vissa människor kan försöka duplicera känslan genom att ta ett annat läkemedel i ett försök att lindra obehag och känslor som följer med komedownen.

Comedowns är förenliga med alla missbruk, inklusive beteenden som shopping och spel . När spänningen i ett köp slits av och känslor av missnöje sätts in, kan shopparen känna trängseln att göra ett annat köp.

På samma sätt kanske en spelare vill återuppleva spänningen som känns precis innan en vinst eller förlust, genom att satsa igen. Intensiteten av comedown är en del av varför shopaholics och problemspelare hamnar i skuld.

Känn varningsskyltarna

Om du upplever obehagliga comedowns finns det en god chans att du har några olösta känslomässiga problem som kommer att förvärras om du försöker hantera dem med droger eller andra beroendeframkallande beteenden, men som kan hjälpa till med behandling.

Om du befinner dig som deltar i beroendeframkallande beteenden eller missbrukar droger och alkohol, är det viktigt att vara medveten om dess effekt på både din mentala och fysiska hälsa. Addictions kan ha en betydande inverkan på alla aspekter av ditt liv, inklusive dina relationer, ekonomi och övergripande välbefinnande. Om du fortsätter att jaga så högt för att undvika känslan av comedown, kanske du vill bedriva behandling eller ett återställningsprogram. Genom behandling kan du möta din missbruk och upptäcka orsakerna till det, vilket hjälper dig att skapa en väg framåt och övervinna din missbruk. Det här kan vara en otroligt frigivande upplevelse, så att du kan leva ditt liv utan att vara knäppt av beroendeframkallande beteenden.

Källa:

Altamira Recovery. "The Comedown Effect". 2015.