Tecken och symtom på missbruk

Alla missbruk, vare sig de innehåller ämnen eller beteenden , involverar både fysiska och psykologiska processer. Varje persons upplevelse av missbruk är något annorlunda men involverar vanligtvis ett kluster av några av de följande tecknen och symtomen på missbruk.

Symptom kontra tecken

Symtom kan endast upplevas av personen med missbruk, medan tecken kan observeras av andra personer.

Du kan aldrig veta vad någon annan upplever om de inte berättar för dig, så om du är orolig för att någon annan kan ha en missbruk, leta efter tecken såväl som för symtom.

Tecken och symtom på missbruk

Du kan se några av dessa tecken men inte andra i en beroende person, men du kan fortfarande vara beroende även om du inte har alla symptom. Dessa är tecken som förekommer över många, men inte nödvändigtvis alla, beroendeframkallande. Några av de vanliga tecknen och symtomen på missbruk är:

Var försiktig

De flesta tecken på missbruk kan också ha andra förklaringar. Till exempel kan någon vara hemlig eftersom de planerar en födelsedagsöverraskning för en vän. Människor kan ha förändringar av energi av flera anledningar, hälsorelaterade och annars. De kan göra nya vänskap och avsluta gamla för många andra orsaker än missbruk.

Var försiktig om att hoppa till slutsatser. Om du inte har hittat droger eller läkemedelstillbehör eller har några andra uppenbara bevis på en missbruk, är det troligt att det finns en annan förklaring.

Men var inte naiv om du har hittat droger eller läkemedelstillbehör, eftersom du kan sluta med juridiska problem om du inte tar itu med situationen.

De flesta av tecknen på missbruk liknar normalt teenage beteende. Tyvärr är tonåringar en av de grupper som är mest utsatta för missbruk. Föräldrar som är oroade över sitt tonårsbarn bör vara mycket försiktiga när man diskuterar missbruk med en tonåring.

Typer och tecken på andra beroendeframkallanden

Länkarna nedan kommer att ge dig mer information om tecken och symtom på specifika missbruk.

Substansberoende

De vanligaste substansmissbrukarna inkluderar:

Beteendemässiga beroendeframkallande

De vanligaste beteendemässiga missbrukarna inkluderar:

källor:

American Psychiatric Association. "Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar" (4: e upplagan - Textrevision), Washington DC, American Psychiatric Association. 1994.

Marks, Isaac. "Behavioral (Non-Chemical) Addictions." British Journal of Addiction 1990 85: 1389-1394. 24 jul. 2008.

Orford, Jim. "Överdriven aptit: En psykologisk syn på missbruk" (2: a upplagan). Wiley, Chicester. 2001.

Ansvarigt spelande råd. "Varningsskyltar: Signs Någon du vet kan ha problem med spel." 24 juli 2008.

Samhälle för främjande av sexuell hälsa. "Sexuell beroende" 28 mars 2014.