Aerofobi: Rädsla för att flyga

Symtom, relaterade tillstånd och behandlingsalternativ

Aerofobi, eller rädslan för att flyga, kan vara associerad med många andra fobier , men ibland förefaller det som en självständighet. Rädsla för flygning beräknas påverka så många som en av tre personer, även om en fullblåst fobi är betydligt mindre vanligt. Resorförseningar, vanliga vid flygning på populära tider, kan göra rädslan för att flyga värre. Huruvida din rädsla för flygning har utvecklats till en fobi, kan det få förödande effekter på din livskvalitet.

symtom

Symtomen på aerofobi, även känd som aviophobia, liknar dem hos någon specifik fobi . Fysiska symptom på rädsla för flygning kan innefatta:

Vissa personer med rädsla för flygning är rimligt bekväma på flygplatsen, men börjar uppleva symptom strax innan de går ombord på planet. Andra har svårigheter som börjar så snart de når till flygplatsen. Förväntad ångest , där du börjar uppleva rädslan för att flyga långt före en planerad flygning, är extremt vanlig.

Fobier relaterade till aerofobi

Rädslan att flyga kan orsakas eller förvärras om du har vissa andra fobier, inklusive:

Fysiska förhållanden som är relaterade till aerofobi

Vissa fysiska störningar kan leda till rädsla för att flyga, inklusive:

Tala med din läkare om några fysiska förhållanden före ditt flyg för att utveckla en handlingsplan för att minimera risk och obehag.

Orsaker till aerofobi

En rädsla för flygning som inte orsakas av medicinska problem eller andra fobier kan orsakas av en rad faktorer, bland annat:

Övervinna rädslan för att flyga

Lyckligtvis är rädslan för flygning relativt lätt att behandla, även utan att känna till den bakomliggande orsaken. Några vanliga behandlingar är:

Behandling kan öka din livskvalitet

Om du upplever en rädsla för att flyga, är det bäst att göra ett avtal med en kvalificerad psykisk hälso- och sjukvårdspersonal. Han eller hon kan diagnostisera fobi, bestämma om du har några samtidiga störningar och utveckla en individualiserad behandlingsplan .

Rädslan att flyga kan ha en förödande inverkan på din livskvalitet. Med rätt behandling kan du dock lära dig att hantera och till och med slå denna vanliga fobi.

> Källor:

> Haq H. Kan ett rädsla för flygning härdas? BBC. Publicerad 29 april 2013.

> Moskvitch K. Hur man slår rädslan för att flyga. BBC. Publicerad 22 november 2016.

> Seif MN. Hur kan jag övervinna min rädsla för att flyga? Angst och Depression Association of America (ADAA).