Rädsla för kyssning: Philemaphobia 101

Förstå rädslan bak kyss och vad det innebär

Philemaphobia eller philematophobia är rädslan för att kyssa, är vanlig bland unga och oerfarna kyssar som är rädda för att göra något fel. I dessa fall är rädslan generellt mild till måttlig och sprider sig snabbt som personen får erfarenhet. Ibland är emellertid philemaphobia svårare och kan förekomma i alla åldrar. Här är vår djupgående titt på människor som är rädda för att kyssa.

Denna rädsla är särskilt problematisk eftersom den kan påverka ens förmåga att bilda romantiska relationer eller sociala interaktioner. Fobier som har en rädsla för att kyssa kan också ha en rädsla för samlag .

Rädsla för bakterier

Philemaphobia är ibland, men inte alltid, relaterad till rädslan för bakterier . Vissa människor oroar sig för att fånga en sjukdom, medan andra avskyras av begreppet saliv. Många människor som upplever avsky om saliv har en liknande reaktion på andra kroppsvätskor. Om din rädsla för att kyssa är kopplad till en rädsla för bakterier kanske du inte gillar "våta" kyssar eller föredrar kyssar på kinderna eller lätta pissar på läpparna.

Rädsla för kroppsliga lukt

Det är normalt att vara oroad över dålig andedräkt, särskilt när du förväntar dig att kyssa någon speciell. Men för de med bromidrophobia, eller rädslan för kroppsliga lukt, kan normalt bekymmer vända sig till terror. Oavsett hur mycket munvatten eller andningsfräschare du använder, kan du vara rädd för att andan är oacceptabel.

Eller att din partners andetag kanske inte är.

Rädsla för Touch

Även om det är sällsynt kan rädsla för beröring få förödande konsekvenser för dem som lider av det. Om du kämpar med rädsla för beröring kan kyssning känna sig som en överträdelse istället för en trevlig upplevelse. Detta kan förhindra dig från att ha en djup personlig kontakt med en romantisk partner och vara försvagande från någon som söker en sådan anslutning utan den normala sårbarheten för personlig touch.

Rädsla för Intimitet och Sårbarhet

Som nämnts ovan är rädslan att kyssa stammar från en djupare oro över intimitet eller sårbarhet. Vissa människor är faktiskt mer bekanta med att ha sex, vilket de anser vara mer opersonliga än med kyssning, vilket de ser så intimt ut. Dessa problem är komplicerade och står bäst inför en kompetent, förstående terapeut. Kyssning kan vara en underbar, uppfyllande upplevelse när den ångest som är associerad med philemaphobia tas bort. Sök efter behandling för din rädsla för att kyssa med en terapeut eller beteendespecialist som kan hjälpa dig att återupptäcka ursäktet för din rädsla och så småningom övervinna dem.

Övervinna ditt rädsla för att kyssa

Om din rädsla är mild och i första hand baseras på oerfarenhet, kan du upptäcka att den avtar på egen hand när du tillåter dig att bli utsatt för att kyssa mer. Oavsett om du väljer att utbilda dig själv att kyssa, interagera och gradvis låta dig kyssa någon som är medveten om din rädsla eller öva känslan själv. Mer allvarliga rädslor kan dock kräva professionellt stöd. Liksom alla fobier, reagerar okomplicerad philemaphobia bra på olika behandlingsalternativ. Om din rädsla är relaterad till en annan fobi eller djupare känslomässiga problem kommer din terapeut att utveckla en behandlingsplan som behandlar detta.

Källa

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.