Får du rädsla för kryssningsfartyg?

Dessa fobier kan vara att skylla på

En rädsla för kryssningsfartyg triggas ofta av olika fobier - från akafobi (rädsla för vatten) till klaustrofobi (rädsla för slutna utrymmen) till hypokondriasis (rädsla för sjukdom). Om du lider av en eller flera av dessa fobier betyder det inte nödvändigtvis att du måste undvika att kryssa helt och hållet. Ett skepp kan vara en säker plats att ha en avkopplande semester och möta dina rädslor. Läs vidare för information om möjliga fobia triggers på land och till sjöss, fortsätt sedan till del två för tips om hur du väljer en kryssning som bäst passar dig.

hydrofobi

Bruno Vincent / Getty Images Nyheter / Getty Images

Aquaphobia, eller rädsla för vatten, är en uppenbar möjlighet. Om du är rädd för stora vattenkroppar kanske en kryssning inte är det bästa valet för dig. Denna rädsla är i allmänhet relaterad till en rädsla för att drunkna. Icke-simmare och de som har sett Titanic kan vara särskilt benägna att utveckla akafobi.

Mer

agora~~POS=TRUNC fobi~~POS=HEADCOMP

Agorafobi är en annan vanlig fobi som kan utlösas av kryssning. Även om agorafobi är mest känd som en rädsla för att lämna huset, utlöses vissa former av agorafobi av specifika situationer som att stå i linjer. Långa linjer för att komma på och av skeppet, linjer vid matsalbufféer och linjer för fotografier kan utlösa agorafobi hos vissa människor. Dessutom är agorafobi ofta relaterad till panikstörning. Den enkla kunskapen att du "fastnar" på skeppet i mitten av havet kan vara tillräckligt för att utlösa en panikattack.

Mer

Klaustrofobi

Claustrophobia kan utlösas av kryssning också. Även om några av de allmänna utrymmena har svepande, öppna vyer och höga atrium är hytterna extremt små med snäva, smala hallar. En inuti stuga är den billigaste men ger inte ett enda fönster. Beroende på din stuga position på fartyget kan det vara en lång promenad till närmaste öppna däck eller stora offentliga område. Claustrophobia kan också vara en faktor vid några av skeppets händelser. Stora folkmassor tenderar att samlas under showtider, i vissa fall ger endast stående rum. Om folkmassorna gör dig klaustrofobisk kanske du vill hoppa över några av programmen.

Mer

Social fobi

Cruising är per definition en social aktivitet. Din middagsplats kommer sannolikt att ligga vid ett bord för sex till 10. Du kommer att matchas med andra kryssare, som sannolikt kommer att vara sällskapliga och förväntar dig att delta i konversation. De flesta av aktiviteterna är deltagande i naturen, uppmuntrar dig att dansa, sjunga, gå med i en conga linje eller svara på trivia frågor på scenen. Även på de öppna däcken följer samtal naturligt. Om du deltar i strandutflykter hittar du dig själv på en båt eller buss med 20 eller 30 andra kryssare, varav de flesta är villiga att lära känna de andra i gruppen. Även om du går ensam i hamnen kommer du att hälsas av hawkers som hoppas att fläta håret, sälja dig smycken eller helt enkelt berätta allt om livet på ön.

Mer

Hypokondri / Nosophobia

Det verkar som om vi inte kan slå på nyheterna idag utan att höra om det senaste utbrottet av skeppsburna sjukdomar. Norovirus, en otäck men kortlivad gastrointestinala sjukdom, sprider sig enkelt bland grupper av människor som bor i närheten, som på ett kryssningsfartyg. Köld och influensa sprids också enkelt när människor är i nära kontakt. Även om antalet utbrott faktiskt är ganska litet och varje utbrott påverkar endast en liten andel av passagerarna, är det lätt för dem som har en tendens att frukta sjukdom att bli rädd. Vare sig du lider av hypokondriasis (rädsla för sjukdom) eller noso-bia (rädsla för en specifik sjukdom), att vara i nära kontakt med andra under en längre tid kan utlösa din fobi.

Mer

Rädsla för fartyget själv

Kryssningsfartyget i sig kan vara källa till rädsla för vissa människor. Oavsett om du är rädd för tankar från Titanic eller uppvuxen av föräldrar som är nervösa runt båtar, kan du bara titta på ett kryssningsfartyg göra dig nervös. Även om du lyckas ombord på skeppet, kan du bli rädd när du "fastnar" på skeppet i öppet vatten.

Mer

Andra specifika fobier

Vid dåligt väder kan astrafobi (rädsla för åsk och blixtnedslag) inträffa. Mytofobi kan utlösas av de ibland kusliga sagorna av spöken och pirater som berättas under många landutflykter. Coulrophobia kan utlösas av några av programmen eller aktiviteterna. Om du lider av nyktofobi, kan du bli nervös i en inbyggd stuga utan naturligt ljus.

Läs del två för tips om hur du hanterar dessa fobier.

Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.