9 Lite vanor som gör dig till ett bättre beslutsskapare

Att veta hur man fattar bra beslut - som att bära på en intervju eller hur man investerar pengar - kan vara nyckeln till att leva ditt bästa liv. Att kunna fatta besluten i tid och känna sig trygg på dina beslutsfattande färdigheter kan spara dig mycket tid och krångel.

Lyckligtvis kan alla vidta åtgärder för att bli bättre beslutsfattare. Om du vill bli en bättre beslutsfattare, införliva dessa nio dagliga vanor i ditt liv.

1 - Observera din övertygelse

Medkännande ögonstiftelse / Getty Images

Överförtroende kan enkelt göra din bedömning gå fel. Studier visar konsekvent att människor tenderar att överskatta deras prestanda såväl som noggrannheten i deras kunskaper. Kanske är du 90 procent säker på att du vet var kontoret är det du besöker. Eller kanske du är 80 procent säker på att du kan övertyga din chef för att ge dig en kampanj.

Det är särskilt viktigt att överväga din konfidensnivå när det gäller tidsstyrning. De flesta överskattar hur mycket de kan uppnå under en viss tid. Tror du att det bara tar dig en timme att slutföra den rapporten? Förutser du att du kan betala dina onlinebetalningar på 30 minuter? Du kanske tycker att du är övertygad i dina förutsägelser.

Ta tid varje dag för att uppskatta sannolikheten för att du kommer att lyckas. Sedan, i slutet av dagen, granska dina uppskattningar. Var du så exakt som du trodde?

Goda beslutsfattare känner igen områden i sina liv där överförtroende kan vara ett problem. Sedan justerar de sitt tänkande och deras beteende i enlighet därmed.

2 - Identifiera de risker du tar

Kännedom ökar komforten. Och det finns en bra chans att du fattar några dåliga beslut helt enkelt för att du har blivit vana vid dina vanor och du tänker inte på faran du är i eller den skada du orsakar.

Till exempel kan du snabba på väg till jobbet varje dag. Varje gång du anländer säkert utan en biljettförsäljning, blir du lite mer bekväm med att köra snabbt. Men klart, du äventyrar din säkerhet och tar en rättslig risk.

Eller kanske du äter snabbmat till lunch varje dag. Eftersom du inte har några omedelbara tecken på dålig hälsa ser du det kanske inte som ett problem. Men med tiden kan du få vikt eller uppleva andra hälsoproblem som följd.

Identifiera dina dagliga vanor som har blivit vanliga. Det här är saker som kräver lite tanke på din sida eftersom de är automatiska. Ta sedan tid att utvärdera vilka beslut som kan vara skadliga eller ohälsosamma och skapa en plan för att utveckla friskare dagliga vanor.

3 - Ram dina problem på ett annat sätt

Hur du ställer en fråga eller ett problem spelar en viktig roll i hur du ska reagera och hur du upplever dina chanser att lyckas.

Föreställ dig två kirurger. En kirurg berättar för sina patienter: "Nittio procent av de människor som genomgår den här proceduren lever." Den andra kirurgen säger "Tio procent av de personer som genomgår denna procedur dör". Fakta är desamma. Men forskning visar att människor som hör "10 procent av människor dör" uppfattar sin risk att vara mycket större.

Så när du står inför ett beslut, ramma problemet på ett annat sätt. Ta en liten stund för att tänka på om den svaga förändringen av formuleringen påverkar hur du ser problemet.

4 - Var villig att sova på den

När du står inför ett tufft val , som om du vill flytta till en ny stad eller byta karriär, kan du spendera mycket tid på att tänka på fördelar och nackdelar eller potentiella risker och fördelar.

Och medan vetenskapen visar att det finns gott om värde för att tänka på dina alternativ, kan överdinkande dina val faktiskt vara ett problem. Att väga för och nackdelar för länge kan öka din stressnivå till den punkt som du kämpar för att fatta ett beslut.

Studier visar att det finns mycket värde för att låta en idé "inkubera". Det omedvetna tänkandet är förvånansvärt litet. Så överväga att sova på ett problem. Eller få dig inblandad i en aktivitet som tänker på ett problem. Låt din hjärna arbeta genom saker i bakgrunden och du kommer sannolikt att utveckla klara svar.

5 - Sätt åt sidan för att reflektera över dina misstag

Oavsett om du lämnade huset utan ett paraply och blivit drenket på väg till jobbet, eller om du blåste din budget eftersom du inte kunde motstå ett impulsköp, avsätta tid för att reflektera över dina misstag.

Gör det till en daglig vana att granska de val du gjorde under hela dagen. När dina beslut inte visar sig bra, fråga dig själv vad som gick fel. Leta efter de lektioner som kan hämtas från varje misstag du gör.

Var noga med att du inte stannar på dina misstag. Rehashing dina missteg om och om igen är inte bra för din mentala hälsa . Håll din reflektionstid känslig - kanske 10 minuter per dag räcker för att hjälpa dig att tänka på vad du kan göra bättre imorgon.

6 - Bekräfta dina genvägar

Även om det kan vara lite obekvämt att erkänna är du partisk på vissa sätt. Det är omöjligt att vara helt objektiv.

I själva verket har ditt sinne skapat mentala genvägar - kallad heuristik - det hjälper dig att fatta beslut snabbare. Och medan dessa mentala genvägar håller dig från jobbiga i timmar över varje litet val du gör, kan de också styra dig fel.

Tillgången heuristisk , till exempel, innebär att man baserar beslut på exempel och information som omedelbart kommer i åtanke. Så om du tittar på frekventa nyheter som innehåller husbränder, kommer du sannolikt att överskatta risken för att uppleva ett husbrand. Eller om du nyligen har konsumerat mycket nyheter om flygkrascher kanske du tror att dina chanser att dö i en flygkrasch är högre än en bilolycka (även om statistiken visar annars).

Gör det till en daglig vana att överväga de mentala genvägar som leder till dåliga beslut . Bekräfta de felaktiga antagandena du kan göra om människor eller händelser och du kanske kan bli lite mer objektiv.

7 - Tänk motsatsen

När du väl bestämt dig för att något är sant, kommer du troligen att hålla fast vid den troen. Det är en psykologisk princip som kallas tro uthållighet. Det krävs mer övertygande bevis för att ändra en tro än vad den gjorde för att skapa den, och det finns en bra chans att du har utvecklat vissa övertygelser som inte tjänar dig bra.

Till exempel kan du anta att du är en dålig talare, så du undviker att prata i möten. Eller du kanske tror att du är dålig i relationer, så du slutar gå på datum. Du har också utvecklat tro på vissa grupper av människor. Kanske tror du, "Människor som jobbar mycket är narcissister " eller "Rika människor är onda."

De övertygelser du antar är alltid sanna eller 100 procent korrekta kan leda dig vilse. Det bästa sättet att utmana din tro är att argumentera motsatsen.

Om du är övertygad om att du inte ska tala upp i ett möte, argumentera alla orsaker till varför du borde. Eller om du är övertygad om att rika människor är dåliga, ange skäl för varför rika människor kan vara snälla eller hjälpsamma.

Med tanke på motsatt kommer det att hjälpa till att bryta upp unhelpful beliefs så att du kan titta på situationer i ett annat ljus och bestämma sig för att agera annorlunda.

8 - Märk dina känslor

Människor är ofta mer benägna att säga saker som "jag har fjärilar i magen" eller "jag hade en klump i halsen", istället för att använda känslor som sorg eller nervös för att beskriva deras känslomässiga tillstånd. Många vuxna är inte bara bekväma och pratar om sina känslor. Men märkning av dina känslor kan vara nyckeln till att fatta bättre beslut.

Dina känslor spelar en stor roll i de val du gör. Studier visar konsekvent ångest som gör att människor spelar det säkert. Och ångest övergår från ett område av någons liv till en annan. Så om du är nervös för den inteckning som du just lämnat, kanske du är mindre benägna att fråga någon ut på ett datum eftersom du tror att det låter för riskabelt.

Spänningen kan å andra sidan göra att du överskattar dina chanser att lyckas. Även om det bara är en liten sannolikhet kommer du att lyckas, du kanske är villig att ta en stor risk om du är upphetsad över de potentiella utbetalningarna (det är ofta fallet med spel).

Gör det till en daglig vana att märka dina känslor. Observera om du känner dig ledsen, arg, generad, ängslig eller besviken. Ta sedan en minut för att överväga hur dessa känslor kan påverka dina beslut.

9 - Prata med dig själv som en betrodd vän

När du står inför ett tufft val, fråga dig själv: "Vad skulle jag säga till en vän som hade detta problem?" Du kommer säkert hitta svaret kommer till dig lättare när du föreställer dig själv att erbjuda visdom till någon annan.

Att prata med dig själv som en betrodd vän tar några av känslorna ur ekvationen. Det hjälper dig att få lite avstånd från beslutet och ger dig möjlighet att vara lite mer objektiv.

Det hjälper dig också att vara lite snäll mot dig själv. Medan du kanske kommer att säga negativa saker till dig själv, "Detta kommer aldrig att fungera. Du kan inte göra någonting rätt, "det är en bra chans att du inte skulle säga det till din vän. Kanske skulle du säga något mer som, "Du har det här. Jag vet att du kan göra det, "om du pratade med en vän.

Att utveckla en snygg inre dialog ökar. Men när du gör självkänsla en daglig vana kommer dina beslutsförmågor att förbättras.

> Källor:

> Alós-Ferrer C, Hügelschäfer S, Li J. Inramningseffekter och förstärkningsheuristiken. Ekonomibrev . 2017; 156: 32-35.

> Feld J, Sauermann J, Grip AD. Uppskattar förhållandet mellan skicklighet och överförtroende. Journal of Behavioral and Experimental Economics . 2017; 68: 18-24.

> Guenther CL, Alicke MD. När det lönar sig att fortsätta mindre: Självförbättring och tro uthållighet. Journal of Experimental Social Psychology . 2008; 44 (3): 706-712.

> Inbar Y, Cone J, Gilovich T. Peoples intuitioner om intuitiv inblick och intuitivt val. Journal of Personality and Social Psychology . 2010; 99 (2): 232-247.

> Myers GD. Psykologi . New York: Värt; 2007.