Skillnaden mellan en missbruk och en tvång

Ibland använder man ordberättelsen och tvånget utbytbart. Men de är inte faktiskt samma sak. Vad är skillnaden mellan de två?

Definiera missbruk och tvång

Addiction är en bred term som används för att beskriva en hel process genom vilken människor blir beroende av en viss substans eller beteende för att klara livet.

Detta beroende blir så viktigt för individen att de kommer att fortsätta att använda substansen eller engagera sig i beteendet, även om det är skadligt för sig själva, deras familj och andra viktiga områden i sitt liv.

Däremot är tvångshandling en ganska smal term som används för att beskriva den intensiva strävan att göra något, vilket ibland kan leda till beteende, men det gör det inte alltid. Tvingningar är en liten men viktig del av den beroendeframkallande processen och är också en stor del av tvångssyndromet.

Hur är beroende och tvångssamband? När missbruk utvecklas börjar det involvera viljan eller tvånget att ta ett beroendeframkallande ämne, såsom alkohol eller heroin, eller att utföra ett beroendeframkallande beteende, som spel eller sex, men det innefattar också andra processer.

Nyckelskillnaderna

Det finns två huvudsakliga skillnader mellan beroende och tvång. De inkluderar:

1. Njutning

En tvång, åtminstone som den upplevs i tvångssyndrom, inkluderar inte upplevelsen av nöje, medan en missbruk gör det.

Medan människor som har missbruk drabbas av all slags obehag, är lusten att använda substansen eller engagera sig i beteendet baserad på förväntan på att det blir roligt.

Däremot kan någon som upplever tvång som en del av tvångssyndromet inte njuta av det beteende han utför.

Ofta är det ett sätt att hantera den obsessiva delen av sjukdomen, vilket resulterar i en känsla av lättnad.

Det kan bli lite förvirrande eftersom det ofta kommer en punkt för personer med missbruk där de inte gillar det beroendeframkallande beteendet, och de söker bara lättnad från uppmaningen att använda eller delta i beteendet. Detta förhöjs av erfarenhet av uttag som ofta händer när de slutar ta substansen eller engagera sig i beteendet. Även om detta kan se ut som tvångssyndrom eftersom nöjen är borta, var den ursprungliga motivationen att delta i beteendet att må bra.

2. Verkligheten

En annan stor skillnad mellan en beroende och en tvång har att göra med individen medveten om verkligheten. När människor har tvångssyndrom, är de vanligtvis medvetna om att deras besatthet inte är verkligt. De störs ofta genom att känna behovet av att utföra ett beteende som trotsar logiken, men ändå gör de det för att lindra deras ångest.

Däremot är människor med missbruk ofta helt avskilda från sinneslösa handlingar, känner att de bara har en bra tid och att andra bekymmer inte är så viktiga. Detta kallas ofta förnekande eftersom den beroende personen nekar att hans användning eller beteende är ett problem.

Ofta är det inte förrän en stor konsekvens uppträder som att en make lämnar, en berusad körolycka eller en arbetsförlust, att de står inför verkligheten av deras missbruk.

Varför All förvirring?

Beroende och tvång är båda termer som har gått in i vårt vardagsspråk. Liksom många ord som är gemensamma, kan de missbrukas och missförstås. Detta orsakar förvirring för alla, särskilt de som lider av missbruk och tvång, men också för proffs som försöker hjälpa. Ofta använder folk dessa termer utbytbart utan att tänka på skillnaderna mellan dem.

Det finns flera anledningar att ordet "tvång" började användas i förhållande till beroendeframkallande beteenden.

Ursprungligen var begreppet tvång härrörande från idén om missbrukare som åtkomst till hjärnans erotiska nöjescentra. Senare användes termen "tvång" i stället för "missbruk" i hopp om att det skulle ge legitimitet till behandling av missbruk och göra det mer troligt att behandlingen skulle täckas av försäkringsgivare.

källor:

American Psychiatric Association. "Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar, 4: e upplagan, textrevision" 2000 Washington, DC: APA.

Carnes, P. "Addiction eller tvång? Politik eller sjukdom?" Sexuell Addiction & Compulsivity 3: 127-150. 1996.