ADHD Tips: hur man planerar måltider i minuter

Målplanering kan orsaka ångest och överväldigande för många som lever med ADHD. Tanken på att sitta ner och planera tre måltider om dagen, i sju dagar känns som en enorm uppgift. I stället äter många "vinge det" och äter vad som helst när de är hungriga. Medan denna teknik kanske inte är det mest hälsosamma eller kostnadseffektiva sättet att äta, tar det bort behovet av måltidsplanering.

Men om du är ansvarig för andra människors näringsbehov utöver din egen kan du känna dig skyldig om du beställer pizza för femte natten i rad.

Det finns många fördelar med måltidsplanering. De tre viktigaste är:

Sparar pengar

När du planerar måltiden har du alla objekt i ditt kök för att göra en komplett måltid! Detta innebär färre nödresor till mataffären och den oundvikliga impulsen köper. Du sparar också pengar på att äta ute eftersom det inte finns något att äta hemma.

Sparar tid

Tack vare måltidsplaneringen har du alltid ingredienserna att göra din måltid. Inte längre försöker göra en kyckling rörelse stek och inse dig inte har kycklingen. Även snabba utflykter till affären är tidskrävande när du är en faktor i parkering och väntar på kassan etc.

Det är nyttigt

Att förbereda och laga din egen mat är mycket hälsosammare än att äta utanför ditt hem. För att få maten att smaka så bra, lägger restauranger till fett, salt och socker .

Däremot kan du eliminera eller använda dessa ingredienser sparsamt när du lagar mat hemma. Du kan också planera en varierad kost, vilket är till hjälp för att du ska få alla väsentliga näringsämnen. Utan måltidsplanering kan du hitta dig själv som standard och äta samma måltider om och om igen.

Det finns ett bra sätt att dra fördel av måltidsplanering utan att upprepade gånger planera dina måltider. Det är menyrotation !

Menyrotation är där du planerar dina måltider under en viss tidsperiod, till exempel tre veckor, upprepa sedan de tre veckors menyerna om och om igen. Din meny är planerad en gång då behöver du aldrig göra det igen! Det kommer att revolutionera din ätning och din hälsa.

Här är hur du ställer in detta system

1 . I bulletpunkter skriver du alla kvällsmåltider du gör regelbundet nu. Din lista kan se ut så här.

2. Leta efter ytterligare måltider som du har gjort tidigare och haft men glömde bort dem. Fråga familjemedlemmar, kolla in dina receptböcker eller matlagningswebbplatser. Lägg till dessa i din lista.

När du har sju måltider, har du din första vecka med kvällsmåltider!

3 . Skriv ut alla ingredienser du behöver för dessa måltider.

4. Gör detsamma för luncher.

5 . Nästa planera dina frukostar. Du behöver inte samma sortiment till frukost som kvällsmåltider. Kanske har du veckodag frukost och helg frukostar

6 . Under de närmaste veckorna bygger du på den första veckan med måltidsplanering. Lägg till nya recept tills du har 21 dagars mat.

När du har 21 dagar är ditt arbete gjort! Du har menyer och veckovisa inköpslistor för varje vecka.

7 . Om du gillar att prova nya recept, tilldela du en kväll i veckan där du försöker ett nytt recept. Om det är väldigt gott kan det vara en del av din rotation.