Varför människor med ADHD har skam

Skam är en känsla som spelar en stor roll i människors liv med ADHD. När du känner skam känner du en stor känsla av förlägenhet och förnedring om vem du är. Skam och skuld är nära förbundna; även om det är subtilt annorlunda. Att skämmas kan leda till många problem, inklusive depression, ångest, droger och alkoholproblem .

Vanliga orsaker till att människor med ADHD känner skam

1.

Skam att ha ADHD

Många människor känner skam för att ha ADHD. Gör du? När du skäms för att ha ADHD skämmas du för en del av dig själv. Du försöker hålla en fasad, så folk kommer inte känna dina kampar bakom kulisserna. Detta kan vara ansträngande och ensamt; eftersom du inte kan få det stöd du behöver eller känner dig nära människorna i ditt liv. Det skulle vara bra om du kunde vara så bekväm att ha ADHD som du är med din ögonfärg!

2. Skam av att känna sig annorlunda

Många människor känner sig skamma om att vara annorlunda än sina kamrater. Barn kan känna detta mer akut än vuxna. Barn vill desperat passa in med sina vänner och de tycker inte om saker som gör att de sticker ut eller uppmärksammar sig själva. Bortsett från de beteendemässiga skillnader som ADHD kan ge, såsom hyperaktivitet, finns det andra skillnader med att ha ADHD; till exempel att ha läkarutnämningar eller extra hjälp i skolan.

3. Skam om att ha ADHD-beteenden

Att ha ADHD kan påverka ditt beteende på alla sätt. som: agerar impulsivt och gör något du känner dig generad av, inte kan följa en konversation och känner dig dålig. Du kan skämmas för ditt hem eftersom det är rörigt eller för att du kanske alltid glömmer saker.

ADHD påverkar allas beteende på olika sätt, men skämmar sig för det är ett vanligt tema.

4. Skam om din historia

Tänk du ofta på tidigare misslyckanden och känner sig fulla av skam? - Hur gick det inte med dig ex, eller när ditt kreditkort inte fungerade, eller när du slutade med gas på motorvägen? Du kan hitta ditt sinne går ofta tillbaka till de minnenna och varje gång återupplever du den skammen.

5. Skam om var du är nu

Ett vanligt tema jag hör från vuxna med ADHD, tycker de inte om var de är i livet. De nådde inte de milstolpar som de trodde de skulle vid denna ålder. Kanske ser du dina vänner att nå livsmål som du vill ha och det gör att du är skam och förbittring eftersom du vet att du är lika smart och kapabel som dem.

Sätt att läka skam

1. Bekräfta att ADHD är ett neurologiskt tillstånd och många av de saker som orsakar dig skam är ett direkt resultat av att ha ADHD. När du gör det lyfter det skyll och skam du har påfört dig själv.

2. Lär dig så mycket som möjligt om ADHD genom supportgrupper, böcker, podcaster och bloggar. Denna kunskap och support hjälper dig att veta att det inte bara är dig. Andra personer med ADHD upplever liknande saker.

Detta kan vara mycket bemyndigande att skaka skammen borta.

3. Arbeta med en terapeut som har erfarenhet av att arbeta med skam. De kan hjälpa dig att hantera den skam du känner i ditt liv.

4. Ändra hur du pratar med dig själv. Medkänsla neutraliserar skam. Självmedkänsla i form av snäll självpresentation (som du vill till barn eller vän) har en positiv effekt på kroppen. Detta steg ensam kommer att förändra ditt liv.

5. Skriv en lista över de praktiska sakerna du kan göra för att minska skammen i ditt liv. Till exempel, om du skämmas varje gång du anländer sent på jobbet, utveckla en strategi så att du kommer fram i tid.