Hur man slutar att tänka över

Om du lever med ADHD , är du förmodligen bekant med begreppet "övertänkande". Det är när dina tankar fångas i en slinga, och du går över och över samma tankar utan att må bättre eller hitta en lösning.

Ditt tänkande kan fastna på dagliga bekymmer eller på framtida händelser. En stor del av ditt överdimension är emellertid sannolikt att göra med händelser som hände tidigare.

Oavsett om det var något som hände förra veckan eller årtionden sedan, behåller du att du hade gjort eller sagt något annat.

Känslor av skam eller ånger svepa över dig. Eftersom din hjärna fungerar snabbare än människor utan ADHD kan du göra mer tänkande loopar än dina icke-ADHD-kamrater. Det innebär att du upplever mer av dessa negativa känslor.

Det är till hjälp att reflektera över en situation och se vad som fungerade och vad du skulle göra annorlunda nästa gång. Å andra sidan är överdinkning skadlig och kan resultera i sorg eller depression. Det kan få dig att känna dig orolig och sänka ditt förtroende för din förmåga att navigera i världen. Det kan också göra dig mindre social eftersom du är självmedveten om vad du säger och gör.

Även om du har varit en over-thinker hela ditt liv, kan du ändra.

Här är 4 förslag till hjälp.

1. Lägg märke till de tider du överväger

Lägg märke till de specifika tiderna på dagen då du överväger dig.

Till exempel: i duschen, kör hemifrån från jobbet, etc. Skapa sedan en plan för att stoppa överdrogen innan den börjar. Du kan ställa in en timer för en 4-minuters dusch. På det sättet har du ingen chans att gå vilse i tankar. I bilen kan du lyssna på en engagerande podcast.

2. Känn dina utlösare

Det kan vara triggare i ditt liv som gör att du är mer benägen att överväga.

Till exempel: känner sig ledsen, sömn berövad, hungover eller stressad. Du kanske inte kan helt undvika dessa saker, men om du vet när du är mer benägen att överväga, kan du vara mer vaksam i dessa tider.

3. Aktiv bearbetning

Medan överdinkning inte är bra är det väldigt praktiskt att bearbeta dina problem eller bekymmer. Sätt dig ner med en penna och papper och skriv ner allt som är i ditt sinne. På andra sidan papperet skriver du ner konkreta åtgärder du kan vidta som skulle hjälpa till. Till exempel, om du ständigt oroar sig för att göra presentationer på jobbet, gå med Toastmasters. Om du behöver planera din semester, bryta den till små åtgärder att ta. Såsom hyra en bil, boka hotell. Om du överdriver det förflutna, finns det något proaktivt du kan göra, så det händer inte igen?

4. Hitta distraktion

Även efter att du har skapat en plan som adresserar dina bekymmer, kanske du fortfarande tänker över; vilket är där distraktion är till hjälp. Skapa en lista över möjliga aktiviteter för att distrahera dig själv; snarare än over-think. Dessa aktiviteter måste vara övertygande och intressanta nog för att du ska engagera dig helt i stället för att tänka. Vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för dig, så personalisera din lista.

Här är några förslag:

· Ha en konversation med en vän

· Titta på en film eller tv-show

· Spela ett datorspel eller brädspel

· Träning

· Utför en gärning för någon annan

· Lyssna på musik