Att vara en Germaphobe kan vara ett symptom på OCD

Linjen mellan Germaphobe och OCD är inte alltid klar

Många erkänner öppet att vara germafober. Även om det inte är en riktig medicinsk term, är de flesta överens om att en germaphobe är någon som är upptagen eller ens besatt av renhet, bakterier och infektionssjukdomar. Medan du är en germaphobe betyder det inte nödvändigtvis att du har tvångssyndrom (OCD), en besatthet med sanitet, renhet och bakterier tillsammans med tvångsbeteende kring tvätt eller desinfektion kan signalera ett djupare problem.

Bekymmer om bakterier är vanliga

Bekymmer om smitta av bakterier och / eller infektionssjukdomar är vanliga i vårt samhälle. Du behöver inte leta längre än närvaron av handtvättmedel i offentliga utrymmen eller reklam för reklam för antibakteriella produkter för att inse att vårt samhälle till viss del är upptagen med bakterier.

Med en dag till dag spenderar de flesta inte mer än några ögonblick, om de oroar sig för att deras händer är förorenade efter att ha berört dörrknoppen i en kontorsbyggnad, tryck på en knapp i en hiss eller binder en lös skosnöre efter att ha varit i ett offentligt toalett. För de flesta, om tankar om förorening korsar sinnet, sätter en sunt förnuft till att tvätta eller sanitera sina händer ett ögonblick ställa sinnet tillfredsställande och de fortsätter med sin dag.

Men om du är en germaphobe vet du att dessa situationer kan vara oroliga och det kan till och med göra att du vill undvika platser där du sannolikt kommer att stöta på kontaminering eller bakterier.

Det är viktigt att notera att en besatthet med renlighet, förorening och / eller bakterier också är ett vanligt OCD-symptom.

När kolliderar man med könsbestämningar över linjen till en besatthet ? När blir en personlig hygienrutin eller rengöringsplan en tvång ? Låt oss försöka svara på dessa frågor med hjälp av två exempel.

Tina och John: Ett tal av två Germaphobes

Fall 1 : Tina är en 38-årig finansanalytiker. Tina beskriver sig själv som en germaphobe, och folk som känner henne väl har märkt hennes uppmärksamhet med bakterier. Tina kommer ofta att täcka handen med en pappershandduk när man öppnar dörren till ett offentligt toalett och föredrar att inte röra vid de platser på tunnelbanan som hon rider varje dag. Hon cringes när hon måste ta bort soporna varje vecka men gör det utan att misslyckas. Tina tänker nästan alltid om bakterier för ett ögonblick eller två när man skakar någons hand på ett affärsmöte eller i sociala miljöer, men det går snabbt efter hennes ögon efter några sekunder. Om hon är riktigt orolig för att hennes händer är smutsiga, gör det snabbt med ett snabbt handbehållare.

Tina är inte bekymrad av sin uppmärksamhet med bakterier, hon känner faktiskt att hennes vaksamhet tillåter henne att undvika ett antal förkylningar varje år och vara produktiv. Dessutom, medan hennes loft normalt är obefläckat, spenderar hon inte mer än tre timmar i veckan städning och lägger ofta av det för att gå ut på middag med vänner eller att spendera tid med sin partner.

Fall 2 : John är en 42-årig deltidskonsult. John beskriver sig själv som en germaphobe, och hans fru och barn är överens om att detta är den perfekta etiketten för honom.

John tillåter sällan ägg eller kyckling i huset eftersom han är rädd för att de kommer att förorena huset med salmonellabakterier. När hans fru lagar mat med ägg gör han henne tvätta händerna i mycket varmt vatten under drygt två minuter. Dessutom måste John ha tjocka gummihandskar när han kasserar äggkartonger och måste tvätta händerna efteråt, annars känner han sig oerhört ängslig.

John vägrar att gå in i offentliga toaletter och har avbrutit många aktiviteter med vänner genom åren av rädsla för att man behöver använda toaletten offentligt. Om John upptäcker att någon på kontoret har kommit ner med mageinfluensan, kommer han att besatt i timmar om han har kommit i kontakt med den personen och ofta tar en dusch för att han känner sig smutsig.

Han vet att det inte har någon mening och känner ofta att han blir galen. John spenderar upp till fem timmar om dagen blekning av alla ytor i sitt hem. Hans ständiga rengöring och uppmärksamhet vid föroreningar har lagt en stor belastning på hans relation med sin fru och barn. Dessutom, även om han ursprungligen kunde klara av sina besatthet när han var på jobbet , har hans uppmärksamhet med bakterier börjat påverka hans förmåga att utföra de uppgifter som är förknippade med detta jobb.

Analysen: Germaphobe, OCD eller Båda?

Både Tina och John beskriver sig själva som "germaphobes"; Det är emellertid klart att Tinas upphetsning med bakterier har en liten inverkan på hennes dagliga funktion, medan Johns liv faller ihop och domineras av obsessions med förorening som salmonellainfektion, fånga mageinfluensan och smittande bakterier från en badrum. Hans liv styrs också av tvång som är utformade för att lindra hans ångest, såsom handtvätt och sanitering.

Dessutom, medan Tina inte är bekymrad av sin uppmärksamhet med bakterier, känner John ofta att han blir galen, kan inte tolerera risken för förorening och går till stort överskott för att säkerställa att alla bakterier har tagits bort. Viktigast av allt, medan Tina har hälsosamma personliga och professionella relationer, är Johns relationer på jobbet och hemma äventyras av hans besatthet med förorening.

Således, även om de båda är självbekände "germaphobes", är Johns symtom mycket överensstämmande med OCD, medan Tina sannolikt är någon som helt enkelt har överordnade bekymmer om bakterier. John skulle med stor sannolikhet kunna dra nytta av samråd med sin familjläkare eller en psykiatrisk specialist för att slutföra en klinisk intervju och medicinsk historia för att göra en definitiv diagnos av OCD och utforska potentiella behandlingsalternativ.

När ska du söka hjälp

Om du, en familjemedlem eller någon annan du känner har en uppmärksamhet med bakterier som är störande, oönskad, okontrollerbar och påverkar den dagliga funktionen, kan det vara dags att överväga att tala med en mentalvårdspersonal. Problemet kan springa djupare än att bara vara en germaphobe. Effektiv psykologisk och medicinsk behandling för OCD är tillgänglig.

Källa:

American Psychiatric Association. "Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar, 4: e upplagan, textrevision" 2000 Washington, DC: Författare.