När du slutar röka

En översikt över vad som kan förväntas efter att du slutat röka

De flesta rökare underskattar röken upphör första gången de slutar röka. Vi tycker ofta att det bara är en fråga om att inte röka tills vi inte saknar det längre, och medan avhållsamhet absolut är obligatoriskt för framgång, är det mycket mer än det.

Informationen nedan kommer att ge dig ett försprång när du lär dig om vad som är inblandat när du slutar röka. Var inte rädd för vad som är framåt. Stub ut din sista cigarett och börja.

Topp 5 saker att veta om efter att du avslutat

1. Din kropp börjar läka inom några minuter från din sista cigarett . Människokroppen är otroligt elastisk, och inom bara 20 minuter av den sista cigaretten rökt börjar fysisk läkning. Fördelarna fortsätter att växa i åratal också.

2. Medicin du tar kan påverkas av rökningstopp . Ett antal mediciner metaboliseras snabbare av rökare, så den dos du får kan vara högre än vad det skulle vara för en icke-rökare.

När du slutar röka, kan den högre dosen orsaka problem, så kontakta din läkare innan du slutar att läsa igenom receptbelagda läkemedel du tar.

3. Återhämtning från nikotinberoende är en process, inte en händelse . Med andra ord, förkasta eventuella förutfattade uppfattningar som du kanske har om att röka upphör. Koppla av och adoptera den inställning som det tar så länge som det tar, vilket är unikt för varje person. Ge dig själv den tid och det utrymme du behöver för att läka helt.

4. Cravings att röka är inte kommandon. Rökningstrådar kommer ofta att vara ofta tidigt i rökstopp och oftare senare när en aktivitet eller känsla utlöser ett svar på rök.

Detta är en del av återhämtningen från nikotinberoende. Förvänta det och vet att trängseln för en cigarett inte är ett tecken på att återfall är oundvikligt. Ett begär är inget kommando att röka.

5. Du kommer att känna att du har en olycklig kostym (gjord av scratchy ull) ett tag. Rökelsen blir grundligt sammanflätad med allt vi gör i livet, från att vakna på morgonen för att sätta in på natten. Vi använde cigaretter för att hantera alla känslor och händelser i våra liv. När vi slutar känner ingenting normalt, men var tålamod. Gamla föreningar kommer gradvis att ersättas med nya, friska förbindelser. Tid och övning gör uppgiften genomförbar och livslig igen.

8 av de vanligaste symtomen på uttag av nikotin

Nikotin är det beroendeframkallande ämnet i cigaretter och det är därför det kan vara så svårt att sluta röka när du är redo. Det påverkar sinnet och kroppen, så förvänta sig att känna sig avtagande både fysiskt och emotionellt.

Önskan att röka . Förbered dig för det oundvikliga uppmaningen att röka som händer tidigt för alla ex-rökare och du finner att du kan lyckas hantera denna intensiva (men tillfälliga) återhämtningsfas från nikotinberoende.

Intresset att snacka . Kanske är ett av de vanligaste symtomen på nikotinuttag - trängseln att äta - delvis beror på att kemiska förändringar sker i kroppen, tillsammans med ett psykologiskt behov av att ersätta hand-till-mun-verkan av rökning.

Sömnstörningar . Från sömnlöshet till känslor av slöhet som lämnar dig som vill spendera hela dagen i sängen, kan sluta tobak slänga ditt normala sömnmönster.

En ny hosta . Det kan vara alarmerande att utveckla en hosta efter att du slutat röka, men det är inte ovanligt. Ta en titt på varför detta händer och hur man utvärderar om hostan kan vara allvarligare än ett symptom på nikotinavtagning.

Förstoppning . En vanlig men inte ofta diskuterad bieffekt av rökstopp innebär vårt matsmältningssystem. Använd tipsen i den här artikeln för att hjälpa dig hantera detta obekväma symptom på nikotinuttag.

Stress som orsakas av rökstopp . Medan rökningstoppet så småningom kommer att tillåta dig att minska stressen i ditt liv avsevärt, ökar det initialt stressen.

Du kan minimera effekterna av upphörande-relaterad stress med dessa tips.

Junkie tänkande . Junkie tänkande är den inre röst som berättar för oss att det är okej att röka bara en cigarett eller bara för ikväll. Medan det är svårt att hantera, är junkie tänkande en fas som passerar med tiden, så länge du inte röker.

Svettad . Några nya ex-rökare känner sig lätta / svimna när de slutar röka. Lär dig varför detta händer och vad du kan göra om du upplever detta symptom på nikotinuttag.

Nikotin och Mind Spel

När nikotin tränger in i hjärnan från blodbanan , hamnar den vid receptorns platser, vilket gör att ett hormon som kallas dopamin frigörs. Denna kemiska reaktion skapar en rush av goda känslor för rökaren. Dopamin anses ha en stor roll i beroendeframkallande processen.

Som rökare kommer vi att förvänta oss denna dopaminhastighet många gånger om dagen, och när det tas bort, kommer våra sinnen att arbeta övertid för att försöka övertyga oss om att det vi behöver göra är att tända en cigarett nu just nu.

För de flesta nya ex-rökare är denna inre dialog en ständig följeslagare för de första flera dagarna av rökningstopp.

Det är inte trevligt, men det är normalt. Om du kan distrahera dig själv och avstå från att röka, blir det lättare att vara väder tills det blir lättare och så småningom försvinner.

Helande sker inte i en rak linje

Detta är en viktig del av informationen för att hålla nära när du flyttar genom det första året av rökningstopp . Nikotinberoende kan leda oss i steg, och eftersom mycket av läkning sker på mental nivå kan tankar utlösa känslor som orsakar att rökning uppmanar att bubbla upp månader in i processen. Vi oroa oss för att vi förlorar marken med vårt slutprogram eller att vi alltid kommer att sakna rökning när det händer, men det är inte heller sant.

Tänk på de upp och ner du känner som en nödvändig del av processen. En dålig dag där du saknar rökning men inte lyser rör dig fortfarande framåt. Med tiden kommer dina dagar att vara mindre om att du saknar rökning och mer om att njuta av friheten att rökavbrott returnerar till dig.

Förvänta fördelar att expandera

De flesta rökare förväntar sig att de känner sig fysiskt bättre och har mer pengar i sina fickor, men de positiva aspekterna av att övervinna missbruk kommer att nå mer krökningar i ditt liv än du kan föreställa dig. Några fördelar kommer att dyka upp snart efter att ha avslutats, och andra kommer att utvecklas i tid.

Ditt nya rökfria liv får dig att undra varför du väntade så länge att sluta.

Tips från ex-rökare som har gått på promenad

Valet av ex-rökare konton nedan är chock full av ljud råd för nya quitters.

10 saker som hjälpte mig att sluta röka - Leos tips

22 tips som hjälpte mig att lyckas med rökningstopp - Nenejuns berättelse

Fördelar och nackdelar med att röka - Zoes slutlista

17 stycken råd om att sluta röka - Dee's Story

Ett ord från

Det bästa du kan göra för dig själv är att förbereda dig för din rökfria resa genom att lära dig vad som ligger framåt. Ja, det är utmanande, men med kunskap och verktyg som hjälper dig att hantera, är rökuppehållet inte bara genomförbart, det kan väl bli ett av de mest givande upplevelserna i ditt liv.

källor:

Centers for Disease Control och Prevention. Fördelar med att sluta. Uppdaterad: 5 december 2014. Recenserad: 17 mars 2016.
> Smokefree.gov. Förstå Återkallelse.