Förstå dimensionerna av Introversion och Shyness

Skyndsamhet och introversion är ofta felaktiga som samma sak. Shyness innebär rädsla för negativ utvärdering (och är en mildare form av social ångest ), medan introversion avser en tendens att bli överstimulerad och behovet av att vara ensam för att få energi.

Det motsatta av blyghet är utåtriktat, medan motsatsen till introversion är extroversion .

Dessa begrepp är likartade men olika. Den utgående personen är inte rädd för andra och har en tendens att närma sig - vare sig det är på en fest, när man träffar någon ny, eller när man gör planer med vänner. Den utåtvända verkar likadant, och gör ofta vänner enkelt. Kärnan i extrovert är emellertid ett behov av stimulering och tid förbrukade med andra.

Var tror du att du passar in i invändningen / extroversion och blyg / utåtriktad dimension? Självklart kan vi inte kategorisera människor, men vi kan tänka på de flesta individer som lutar mot en av följande fyra grupper:

För att få reda på vilken grupp du närmast matchar har jag skapat en tabell som beskriver hur en person från varje kategori kan reagera på vissa typiska sociala / interaktionsscenarier.

Ta en titt nedan och se om några av mönstren låter rätt för dig.

Utgående-Extrovert

Shy-Extrovert

Utgående-Introvert

Shy-Introvert

På en fest

Det här är så roligt! Jag känner mig så energisk. Jag kan inte vänta med att prata med alla.

Jag älskar att vara runt alla dessa människor, men jag är för rädd för att prata med dem.

Jag gillar verkligen att prata och lära känna människor en-mot-en. Hela folkmassan är dock lite överväldigande.

Jag önskar att jag bara kunde gå hem. Det är ansträngande att vara runt alla dessa människor, och jag är för nervös att prata med någon.

På biblioteket

Jag somnar. Vem kan jag hitta att prata med? Kanske borde jag skriva någon. Jag undrar vad Jenny / Tom gör ikväll.

Det är ganska tråkigt att vara på biblioteket, men åtminstone kan jag gömma mig i ett hörn och inte göra mig en idiot.

Jag älskar att vara på biblioteket. Jag vill lära mig om så många ämnen. Kanske borde jag chatta med bibliotekarie, jag satsar på att hon är en rikedom av kunskap.

Jag älskar att vara på biblioteket. Jag kan gömma min näsa i en bok och läsa hela dagen. Jag är för rädd att fråga bibliotekarie en fråga ändå.

När telefonen ringer

Oooh! Jag undrar vem det skulle kunna vara. (Plockar upp efter första ringen).

Hmmm. Jag undrar vem det kunde vara? Jag vill verkligen ta reda på det, men jag är rädd att svara på telefonen. (Tar upp för sent).

Åh, jag hoppas verkligen att det är Jane. Jag kan inte vänta med att ta reda på hur hennes resa var. (Plockar upp efter några ringar, låter Jane göra det mesta av pratningen).

Å nej. Jag kan inte hämta telefonen. Vad händer om jag gör mig själv dålig. Jag vill verkligen inte prata med någon ändå. (Låt det gå till röstmeddelanden).

Möter någon för första gången

(Går över och introducerar sig) "Hej, jag heter Sarah, jag växte upp med Kate. Vad heter du?

(Väntar nervöst hoppas kunna introduceras) "Trevligt att träffa dig."

(Väntar på ett tyst ögonblick och introducerar sig) "Du har ett härligt hem. Jag märkte att du har en ganska samling böcker, är du en ivrig läsare? Jag heter Sarah förresten. "

(Hides, hoppas att undvika introduktioner) "Trevligt att träffa dig."

I ett möte på jobbet

Jag älskar möten, det är kul att kunna prata genom idéer i en grupp. Jag gillar att ge och ta, och alltid göra en rättvis del av pratningen.

Jag gillar att träffas för alla, men jag är för nervös för att dela med mig av mina idéer.

Möten däckar mig ut Jag tycker om att tänka igenom idéer innan jag delar mina tankar, och det är svårt att göra i ett möte. Jag tar alltid anteckningar och sedan följer upp med människor när jag har haft chans att sortera igenom allt.

Jag är rädd för möten. Inte bara är det för mycket att lyssna på alla skämtar om idéer, men jag är så nervös där jag inte ens följer vad som sägs. Jag önskar att jag bara kunde gömma på mitt skrivbord.