Är socker verkligen beroendeframkallande?

Varför får du Carb Cravings när du inte är hungrig

Någonsin undrar varför du längtar efter socker vid synen på din favorit godisförpackning? Upplever du sockerbehov även när du inte är hungrig? Om du någonsin undrat varför du längtar efter socker är svaret enkelt: socker är beroendeframkallande. Och sockerberoende är vanligare än vad du skulle tro.

Sockerberoende är en av de vanligaste typerna av livsmedelsberoende - desto mer förtärlig, för ofta vet vi inte ens att det finns där.

Många studier har visat att socker är en av de mest välsmakande och beroendeframkallande livsmedel och med denna kunskap använder livsmedelsproducenter ofta stora mängder av det i livsmedel som vi inte ens anser vara söta.

Det finns flera sätt på vilka socker är beroendeframkallande. Enligt forskning som samlats av David A. Kessler, tidigare kommissionsledamot i US Food and Drug Administration, delar socker flera egenskaper med beroendeframkallande droger. Förutom att vara mycket välsmakande, har socker ett högt "hedoniskt värde", vilket betyder att du upplever njutning när du äter den. Det förstärker också, vilket betyder ju mer du gör det, ju mer du vill göra det.

smaklighet

Från en vetenskaplig synpunkt smakar välsmakande mat inte bara bra men när vi äter det, får det oss att äta mer av det. Socker har visat sig ha denna effekt experimentellt, även med nyfödda barn och med djur. Och det är uppenbart varför vi behöver kalorier för överlevnad, så vi svarar mest lätt på mat med hög kalori.

Hedoniskt värde

Det hedoniska värdet av söta livsmedel är intensiteten av nöje som upplevs av den person som äter den. Den punkt där söta drycker är mest anmärkningsvärda har identifierats med 10 procent. Detta är känt som "salighet punkten." Livsmedelsbutikerna håller sina matar så nära till salighet som möjligt för att stimulera människors önskan att återuppleva salighetspunkten genom att äta den maten om och om igen.

Förstärkning

Det finns två sätt att socker förstärker:

  1. Efter att ha utsatts för smaken av socker, människor och andra djur, är de villiga att arbeta hårdare för att få mer av det, oavsett om de är hungriga eller ej.
  2. När något annat har associerats med smaken av socker, kommer människor att reagera på det också. Eftersom socker fungerar som en belöning, svarar människor positivt på allt de associerar med socker, oavsett om det är en viss mat som innehåller socker, en viss restaurang eller en viss varumärkesbild. Detta är anledningen till att den andra du känner igen din favorit candy wrapper, du längtar efter socker.

Varför sockerberoende är ett problem

Godis, och särskilt choklad, är starkt marknadsförd, särskilt för barn och kvinnor. Detta är ett problem eftersom barns tidiga erfarenheter ofta formar sitt senare beteende. Så, om de äter mycket socker när de är unga, är de mer benägna att vilja ha socker när de är äldre.

Överkonsumtion av socker har knutits till många olika hälsoproblem. Och många barn och vuxna blir chocoholics, vilket också medför risk för koffeinberoende eftersom choklad är en koffeininnehållande mat .

Hälsorisker är inte den enda oro som gäller överkonsumtionen av socker.

En forskningsstudie har även visat en korrelation mellan barndoms dagliga godisförbrukning och senare våld i vuxen ålder.

Dessutom har överdriften av socker spelat en viktig roll i fetma-epidemin i Nordamerika - inte bara genom direkt överkonsumtion av söta livsmedel som godis utan även genom tillsats av socker för att göra många goda livsmedel mer smakliga. Detta gör att människor är mer benägna att övervinna sådana livsmedel och ökar antalet kalorier de konsumerar.

källor

Kessler, D. Slutet av överspädning: Ta kontroll över den otjänliga amerikanska aptiten . New York: Rodale. 2009.

Moore, S., Carter, L. och van Goozen, S. "Konfektyrkonsumtion i barndom och våld i våld." Den brittiska journalen om psykiatri 195: 366-367. 2009.