Hantera en kris eller trauma

All förändring ger stress som en biprodukt. Ibland är händelser i våra liv traumatiska nog för att utgöra en kris, och stressnivåerna är nästan obestridliga. Sådana kriser innefattar att diagnostiseras med ett allvarligt hälsotillstånd, som handlar om efterföljden av en naturkatastrof eller personligen påverkas av en mänsklig tragedi, även om händelser av mindre allvar kan också utgöra en kris.

Vad är några hälsosamma sätt att hantera en kris och gå igenom till andra sidan? Här är några riktlinjer för att komma ihåg när man klarar av en kris.

Fokusera på vad som är viktigt

När man hanterar efterföljden av en kris är det viktigt att fokusera dina resurser. Att bara komma igenom dagen är en prestation, så parar ditt ansvar för att bara göra det borde vara nyckeln. Beställ uttag så att du kan skära ner på shopping och laga mat, lägga onödiga åtaganden och bara fokusera på vad som verkligen behöver göras, så att du kan spara din fysiska och emotionella energi.

Hitta support

Om andra känner till ditt trauma är chansen att de kommer att erbjuda för att hjälpa till. Nu är det dags att ta upp dem. Låt dina nära och kära lätta din belastning genom att hjälpa till med uppgifter eller ge ett stödjande öra. Du kan betala tillbaka favoriten senare när du är redo för det och de behöver något. Du kan känna dig bättre från att ta emot stödet, och andra kommer noga att må bättre genom att kunna göra något för att hjälpa.

Det är vad vänner gör bäst.

Minska ditt stressrespons

När du upplever en kris (eller ens när någon i närheten av dig upplever en kris), kan din kropps stressrespons utlösas och bli utlösad och hålla dig i ett tillstånd av konstant stress. Det kan vara svårt att känna sig avslappnad i mitten av eller efter en kris, men du kan öva stressavlastningstekniker som kan minska intensiteten i dina stressnivåer, hjälpa dig att vända ditt stressrespons och känna dig mer motståndskraftigt i ansiktet av vad kommer härnäst.

Process dina känslor

Oavsett om du skriver i din dagbok , pratar med en bra vän eller konsulterar en terapeut är det viktigt att du lägger ord på din erfarenhet för att bättre integrera den. När du går igenom krisen kan du bli frestad att ignorera dina känslor av rädsla för att du kommer att "vika" för mycket och få fast ", men bearbeta dina känslor gör att du kan flytta igenom dem och låta dem gå.

Ta hand om dig själv

För att undvika att lägga till dina problem, var noga med att äta en hälsosam kost, få tillräckligt med sömn, träna regelbundet och göra andra saker för att hålla din kropp fungerande bäst . Också, försök att göra några saker du normalt tycker om, som att se en film, läsa en bra bok eller trädgårdsarbete för att lindra lite av stressen som du går igenom.

Var patienten med dig själv

Ibland undrar människor som hanterar en kris eller trauma om deras negativa reaktioner är ett tecken på svaghet, eller om de hanterar sakerna på rätt sätt. Medan det finns mer och mindre hälsosamma sätt att hantera oroliga situationer, var tålmodig med dina känslor och reaktioner på saker. Det är naturligt att känna "inte själv" efter ett större eller till och med mindre trauma och acceptera dig själv och dina reaktioner hjälper dig att må bättre och bearbeta saker lättare.

Sök hjälp om du behöver det

Om du upplever påträngande tankar och känslor, har återkommande mardrömmar eller inte kan röra sig genom ditt liv på samma sätt som du behöver på grund av din reaktion på trauman, även efter flera veckor, kanske du vill prata med en professionell om din situation att var säker på att du får det stöd du behöver. Även om du inte har några stora problem men bara känner att det kan vara en bra idé att prata med någon, är det bättre att fel på sidan om att ha extra hjälp. Det är ett smart och ansvarsfullt sätt att ta hand om dig själv.