De "högkänsliga personegenskaperna" som skapar mer stress

Mycket känsliga människor har speciella egenskaper som skiljer dem från varandra. Det kan vara en positiv sak, men det har också sina nackdelar. Här är vad man ska veta om att vara en mycket känslig person, eller att hantera en.

Vad är en mycket känslig person?

Har du någonsin fått veta att du är "för känslig" eller att du "borde inte tänka så mycket", särskilt av människor som slår dig som för känslig eller som kanske borde tänka lite mer?

Du kan vara det som är känt som en "mycket känslig person".

Med mer intuitiva typer kallas detta ibland som ett "empath" och av flera kliniska typer kallas det ibland att ha sensorisk behandlingskänslighet eller SPS för kort. Människor kan ha märkt dig "mycket känsliga" eller "för känsliga" tidigare och menade det som en negativ sak, men det är inte nödvändigtvis negativt lika mycket som det är en personlighet som ger både styrkor och utmaningar.

Ja, det är möjligt att bli alltför lätt förolämpad av människor som inte betyder någon skada eller som försöker sitt bästa för att vara snäll. På samma sätt är det möjligt att överreaktera till dagliga stressorer eller relationer, särskilt om du blir känslomässigt aggressiv som ett svar. Att vara en mycket känslig person (eller HSP för korthetens skull) betyder emellertid inte nödvändigtvis att du föreställer dig negativa motiv i människor när de inte är där. det är mer att du kan uppleva dem lättare, eller du kan påverkas djupare på negativa erfarenheter, vilket inte nödvändigtvis är en svaghet.

Om du vet hur man hanterar de unika egenskaperna att vara en HSP, kan du göra det mer av en styrka och mindre av en utmaning i ditt liv. För att göra det hjälper det att förstå vad du har att göra med, oavsett om du läser detta själv eller försöker bygga en djupare förståelse för någon i ditt liv som kan vara mycket känslig.

Hur vanligt är mycket känsliga människor?

Psykologer Elaine Aron och Arthur Aron, en man och hustru par, myntade termen HSP på 1990-talet och har omfattande studerat och publicerat om ämnet. De fann att HSPs utgör ungefär 15 till 20 procent av den allmänna befolkningen, så de är inte lika överlägset sällsynta som de ibland kan känna.

Med detta sagt är detta ett mindre vanligt sätt att vara, och vårt samhälle tenderar att byggas kring människor som märker lite mindre och påverkas lite mindre djupt. Därför hjälper det att känna igen skillnaderna och göra anpassningar för att minimera stressen som kan komma på högre nivåer till HSPs. Detta gäller för dem som känner igen sig själva som mycket känsliga såväl som de som har någon de bryr sig om som är känsligare än den genomsnittliga personen.

Hur man identifierar en mycket känslig person

Hög känslighet gäller i flera olika kategorier. Det är viktigt att komma ihåg att det är ett HSP betyder inte att du har ett diagnostiskt tillstånd eller något sådant; Det är ett personlighetsdrag som innebär ökad respons på både positiva och negativa influenser. Det finns flera egenskaper eller egenskaper som är gemensamma för HSPs. Enligt forskarna som identifierade detta personlighetsdrag är det här att leta efter.

För en mer noggrann eller "officiell" identifiering finns det ett personlighetsformulär som dessa forskare utvecklat för att hjälpa människor att identifiera sig som HSPs, vilket är känt som Arons personlighetsskala (HSPS) enkät och finns tillgängligt på deras hemsida.

Hur mycket känsliga människor upplever stress

Inte överraskande tenderar mycket känsliga människor att bli mer stressade av saker som många upplever stressfulla, plus några saker som kan rulla av andras ryggar. Social stress, som uppfattas som mer beskattning för de flesta människor än andra typer av stress, kan särskilt beskatta någon som kan uppfatta många olika sätt att saker kan gå fel i en konflikt eller för att uppleva fientlighet eller spänning där andra kanske inte märker det. Här är några specifika saker som kan vara betydande stressiga för den mycket känsliga.

Hektiska scheman: Inte alla älskar att vara upptagen, men vissa människor trivs på spänningen och utmaningen av ett upptagen liv. HPS, å andra sidan, känner sig överväldigad och "rattled" när de har för mycket att göra på kort tid, även om de tekniskt har tillräckligt med tid för att få allt gjort om de rusar. Behovet av att jonglera osäkerheten om att det kanske inte går att få allt att fungera, och trycket i sådana situationer känns överväldigande stressigt.

Förväntningar hos andra: Mycket känsliga människor tenderar att hämta på andras behov och känslor. De hatar att låta folk ner. Att lära sig att säga nej är en utmaning och en nödvändighet för HSPs eftersom de kan krossas av andras krav, särskilt för att de kan känna sin väns besvikelse om HSPs behöver säga nej eller inte kan göra vad som förväntas av dem. De tenderar att vara deras egna värsta kritiker, och kan känna sig ansvariga för andras lycka, eller åtminstone akut medvetna om det när det finns negativa känslor som rör sig runt.

Konflikter: Som nämnts kan HSPs vara mer benägna att bli stressade av konflikter eftersom de kan vara mer medvetna om det när det finns problem med att brygga i ett förhållande, bland annat när saker bara känns lite "off" med någon som kanske inte kommunicerar det det finns ett problem.

De kan också vara benägna att stressa av social jämförelse också. De kan känna den andra människans negativa känslor såväl som sina egna känslor, och de kan uppleva dem starkare och djupare än andra. De kan vara mer medvetna om både möjligheterna att förbättra saker och upprörd när potentiellt bra resultat ger utrymme för mer negativa resultat genom en försämrad konflikt. De kan också vara mer upprörd när de inser att ett förhållande är över, känner att saker kan ha blivit löst, medan någon annan kan känna att det inte finns något som kan göras och gå bort. Den mycket känsliga kan känna förlusten mer akut också, och engagera sig i kamrering .

Tolerationer : Livbänkar hänvisar till de dagliga energiträner som vi alla har som "toleranser", som i "saker vi tolererar" som skapar stress och inte är absolut nödvändiga. Distraheringar kan känna sig mer frustrerande för HSP som försöker koncentrera sig, till exempel, eller dåliga luktar i sitt hus kan kännas starkare och göra avkoppling mer elusiv för en HSP i ett rörigt hem. De blir lättare skryta av överraskningar. De får "hänga" när de är hungriga - de tolererar inte det bra. På så sätt bidrar livets dagliga stressorer ofta till mer frustration för den mycket känsliga.

Personliga misslyckanden: Som nämnts är HSPs egna värsta kritiker. Det betyder att de är mer benägna att rubbas och självtvivelaktigt. De kan komma ihåg ganska länge om de gör ett pinsamt misstag och känner sig mer generad över det än den genomsnittliga personen skulle. De gillar inte att ses och utvärderas när de försöker något utmanande, och kan till och med röra sig på grund av stressen att bli övervakad. De är oftast perfektionister, men kan också vara mer medvetna om de sätt som denna stress inte är oundviklig och hur det påverkar dem.

Att vara djupt rörd: Att känna saker djupare har också en uppsida. Mycket känsliga människor tenderar att känna sig djupt rörda av den skönhet de ser omkring dem. De har varit kända för att gråta medan de tittar på särskilt hjärtvärme videor om valpar på YouTube och kan verkligen känna andras känslor, både negativa och positiva. De bryr sig djupt om sina vänner och tenderar att bilda djupa band med rätt personer. De uppskattar verkligen ett fint vin, en god måltid, en vacker sång och många av de finare sakerna i livet på en nivå som de flesta inte kan komma åt. De kan känna sig mer existentiella angst, men de kan också känna större tacksamhet för vad de har i livet, vet att det är möjligt flyktigt och ingenting är säkert. Deras nedgångar kan vara lägre, men deras höjder har potential att vara högre också.

Stressrelief för den högkänsliga

Mycket av din stressavlastningsplan som en mycket känslig person kan innebära att du isolerar dig från alltför mycket stimuli. Sätt ett hinder mellan dig och sensoriska stimuli som känns överväldigande. Titta inte på de sena natten slasher filmer. Håll dig borta från människor som sapar din positiva energi, ställer stora krav på dig, eller gör dig dålig om dig själv. Lär dig att säga nej till överväldigande krav och känna dig OK med det och skapa en omkrets i ditt liv. Ställ in ditt hem som en lugnande miljö och ett "säkert utrymme" för dig själv emotionellt. Skapa några extra positiva erfarenheter i ditt schema för att isolera dig från ytterligare stress du kan stöta på. Och framför allt vet vad som utlöser stress i dig , och lär dig att undvika dessa saker.

> Källor:

> Aron, E .; Aron, A .; Jagiellowicz, J. (2012). "Sensoriell processkänslighet: En granskning mot bakgrund av utvecklingen av biologisk responsivitet". Personlighet och socialpsykologi granskning. 16 (3): 262-282.

> Liss, Miriam; Mailloux, Jennifer; Erchull, Mindy J. (2008), "Relationerna mellan sensorisk behandlingskänslighet, alexitymi, autism, depression och anxie tyPersonality and Individual Differences, 45 (3): 255-259.

> Boterberg, Sofie; Warreyn, Petra (2016), "Förnimmelse av allt: Inverkan av sensorisk behandlingskänslighet för barns dagliga funktion", Personlighet och individuella skillnader, 92: 80-86.