Aminosyratillskott för bipolär sjukdom

Är dessa aminosyror verkligen fördelaktiga?

En aminosyra är en organisk förening innehållande en aminogrupp (-NH2) och en karboxylgrupp (-COOH). De är byggstenar för hela livet, eftersom de är den kemiska grunden för alla proteiner.

Protein är en av de största komponenterna i våra kroppar. Våra kroppar använder aminosyror för att bilda proteiner som bygger allt från muskler och ben, hud och hår, till inre organ och vätskor.

Dessutom spelar aminosyror en aktiv roll i vårt nervsystem, där de fungerar som neurotransmittorer i hjärnan.

Aminosyror kan delas in i två grundläggande grupper: väsentliga och nonessentiala. De essentiella aminosyrorna är de som din kropp inte kan syntetisera. Din kropp får bara dessa genom din kost. De nonessentiala aminosyrorna är lika viktiga, men din lever kan tillverka dem.

Aminosyrorna som kan vara viktiga vid bipolär sjukdom

De specifika aminosyrorna som har kopplats till bipolär sjukdom är tyrosin, tryptofan och taurin. Dopamin , en neurotransmittor i hjärnan består av aminosyratrosinen. Serotonin , en annan humörrelaterad neurotransmittor i hjärnan, består av aminosyran tryptofan. En brist i en eller båda dessa aminosyror är förknippad med låg humör och aggression.

Bipolär sjukdom har också varit specifikt kopplad till en taurinbrist.

Taurin är en aminosyra som görs i levern och skapar en lugnande effekt i hjärnan. En taurinbrist kan leda till fler maniska episoder hos en person med bipolär sjukdom.

Ett tillägg som heter N-acetylcystein, eller NAC, består av aminosyran cystein, som omvandlas till taurin i levern.

Tyvärr har vetenskapliga studier som undersöker detta tillskott inte visat någon fördel hos personer med bipolär sjukdom.

Effektiviteten av tillskott och bipolär sjukdom

Det verkar osannolikt vid denna tidpunkt. Enligt en studie från 2014 om depression och ångest, som undersökte ett antal olika näringstillskott i bipolär sjukdom inklusive NAC, fanns det ingen fördel att använda näringstillskott för att antingen förebygga eller behandla bipolär sjukdom. Med detta sagt är det viktigt att notera att denna granskningsstudie inte specifikt undersökte tryptofan eller tyrosin.

Oavsett det är extremt viktigt att du först pratar med din läkare innan du tar några tillskott. Om du tar för mycket av ett aminosyratillskott kan det vara skadligt. Dessutom bör kosttillskott inte användas för att ersätta receptbelagda läkemedel för din bipolär sjukdom.

källor:
> Lakhan SE & Vieira KF. Näringsbehandlingar för psykiska störningar. Nutr J. 2008; 7: 2.
Rakofsky JJ & Dunlop BW. Granskning av näringstillskott för behandling av bipolär depression. Depress ångest . 2014 maj'31 (5): 379-90.
Sathyanarayana Rao TS, Asha R, Ramesh BN, & Jagannatha Rao KS. Förstå näring, depression och psykiska sjukdomar. Indiska J Psykiatri . 2008 apr-juni; 50 (2): 77-82.