Hur kan jag vara mer självständig när jag har social ångest?

Individer med social ångestsyndrom (SAD) kämpar ofta med att vara självhäftande. Att vara uppriktigt om dina känslor och dela dem med andra känns svårt, till den punkten att du bara skulle hålla dem till dig själv. Problemet är att människor inte kan läsa ditt sinne så att du ofta kommer att hitta dina behov omöjliga.

Vad är självklar kommunikation?

Självklar kommunikation ...

Att vara självständig när du har SAD

Om du lever med social ångestsyndrom kan kommunikationen på ett försiktigt sätt känna sig obekväma först. Chansen är att du har antagit en passiv kommunikationsstil som gör det möjligt för dig att undvika konflikter men låter dig vara orolig, deprimerad och hjälplös och orsakar frustration och obehag för dem som finns omkring dig. Att lära sig att kommunicera på ett självständigt sätt är inte själviskt, utan snarare ett effektivt sätt att förhandla om sociala möten.

Du kan ha missuppfattningar om vad det innebär att vara självhäftande.

Människor som kommunicerar på ett självständigt sätt

I stället innebär självförståelig kommunikation att du uttrycker dina känslor, behov och önskemål på ett icke-domariskt och nonthreatening sätt.

Assertiv kommunikation kan också anses vara till hjälp för andra, eftersom du ger tydlig information om vad du behöver vara nöjd med.

Genom att göra det på ett obehagligt sätt ger du andra möjligheter att vägra dina önskemål om dina behov står i konflikt med deras behov.

Betydelsen av att vara självständig

Fortfarande inte säker på om självklar kommunikation är vägen att gå?

Tänk på att de flesta av dina dagliga möten kommer att vara med människor som kommunicerar och uppträder på ett självständigt sätt .

De berättar för dig vad de behöver från dig och förväntar sig att du vägrar om deras behov står i konflikt med dina. Om en förfrågan är för stor eller för svår, är det upp till dig att kommunicera varför du inte kan följa.

På samma sätt förväntar andra dig att berätta för dem vad du behöver. I stället för att förvänta andra att läsa ditt sinne, eller hoppas att de kommer att gissa vad du vill, måste du vara tydlig, ärlig och öppen om dina behov.

Hur man blir mer självständig

Självständiga uttalanden börjar i allmänhet med ordet "jag" och uttrycker direkt vad du tänker eller känner.

Lägg märke till att det är självhäftande inte betyder att du går på andras tår eller berättar dem. Målsättningen att vara assertiv är att förhandla om sociala situationer på ett sätt som gagnar alla.

Några exempel på assertiva uttalanden:

För att tala ordentligt lägger du samman dessa delar av meningen:

  1. Börja med ordet "I."
  2. Lägg till ett verb som beskriver vad du känner (gillar, ogillar, vill, behöver, känner, älskar, hatar, önskar ...)
  3. Och avsluta meningen för att beskriva vad det är som du känner ("Jag önskar att du skulle spendera mer tid med mig, jag känner mig väldigt ensam").

Tips: Håll "dig" ur meningen, behåll dina känslor under kontroll och bara dela det du känner.

Försök igen:

JAG..

kan inte...

hjälpa dig med den uppgiften eftersom min kalender är full.

Se, det behöver inte vara alltför genomtänkt eller komplicerat. Det handlar om att vara direkt och uttrycka dina behov. När du börjar göra det regelbundet kommer det att känna sig mer naturligt.

Ett ord från

Nästa gång du känner dig arg eller irriterad, överväga hur du kommunicerar. Om du lider av social ångestsyndrom har du förmodligen utvecklat en passiv kommunikationsstil . Genom att lära sig att vara mer assertiv, kommer du att minska ångest och förbättra dina relationer med andra.

källor:

> Ångest BC. Effektiv kommunikation: Förbättra dina sociala färdigheter.

Markway BG, Carmin CN, Pollard CA, Flynn T. Dö av förlägenhet: Hjälp för social ångest och fobi. Oakland, Kalifornien: Harbinger; 1992.

Social ångest institut. Agera självständigt