APA-format: 12 grundläggande regler

En guide till APA-format och stil

Skriver du ett papper för en psykologi klass? Då måste du använda APA-format för att organisera ditt papper och lista de referenser du använde. Om du aldrig använt det här formatet tidigare kanske du tycker att det är ganska annorlunda än några av de skrivstilar och riktlinjer du tidigare använt.

Även om det kan ta ett tag att vänja sig, är att lära sig att skriva ett APA-papper en användbar färdighet som kommer att fungera bra om du är en psykologi eller bara tar din första samhällsvetenskapliga klass.

Vad är APA-format?

APA-format är den officiella stilen för American Psychological Association (APA) och brukar användas för att citera källor inom psykologi , utbildning och samhällsvetenskap. APA-stilen härstammar i en artikel från 1929 som publicerades i Psykologisk Bulletin som lade fram de grundläggande riktlinjerna. Dessa riktlinjer utvidgades till slut i APA: s publikationshandbok .

Så varför är APA-format så viktigt i psykologi och andra samhällsvetenskap? Genom att använda APA-stil kan forskare och studenter som skriver om psykologi kommunicera information om sina idéer och experiment i ett konsekvent format. Att hålla sig till en konsekvent stil gör det möjligt för läsare att veta vad man ska leta efter när de läser tidskriftsartiklar och andra former av psykologiskt skrivande.

Om du aldrig har haft en psykologi eller socialvetenskapsklass före, är du förmodligen van vid att använda en annan stilguide som MLA eller Chicago-stil.

Nya högskolestudenter är ofta förvånad över att finna att efter flera år har en annan formateringstil borrad i sina huvuden, kräver många universitetsklasser istället APA-stil. Det kan vara en svår övergång, särskilt om du måste studsa fram och tillbaka mellan olika stilar för olika klasser.

Att få ett bra grepp om grunderna och bokmärke några nyckelresurser kan göra det enklare att lära sig det här nya formatet.

De 4 stora sektionerna av din papper

I de flesta fall bör ditt papper innehålla fyra huvudavsnitt: titelsidan, abstrakt, huvudavsnitt och referenslista.

1. Titel sida

Din titelsida ska innehålla ett löpande huvud, titel, författarnamn och skolans anslutning. Syftet med din titelsida är att låta läsaren snabbt veta vad ditt papper handlar om och vem det skrevs av. Läs mer om att skriva en APA-formatets titelsida .

2. Sammanfattning

En abstrakt är en kort sammanfattning av ditt papper som direkt följer din titel sida. Enligt APA-format ska din abstrakt vara högst 150 till 250 ord, även om detta kan variera beroende på specifika publikations- eller instruktörskrav. Läs mer om att skriva ett APA-format abstrakt .

3. Huvudkroppen

För något som en uppsats kommer huvuddelen av ditt papper att innehålla själva själva uppsatsen. Om du skriver en labrapport , kommer din huvudkropp att brytas ner i ytterligare avsnitt. De fyra huvudkomponenterna i en labrapport innehåller en introduktion , metod , resultat och diskussionssektioner.

4. Referenser

Referensdelen i ditt papper innehåller en lista över alla källor som du använde i ditt papper.

Om du citerade någon information någonstans i ditt papper, behöver den vara korrekt refererad i det här avsnittet. En handfull tumregel att komma ihåg är att varje källa som anges i ditt papper behöver ingå i din referenssektion, och vilken som helst källa som anges i din referenssektion måste också nämnas någonstans i ditt papper.

Hur hanteras text-citat i APA-format

När du skriver ditt papper är det viktigt att ta med citat i din text och identifiera var du hittade den information du använder. Sådana noteringar kallas in text citat, och APA format dikterar att när du citerar i APA format i texten i ditt papper, använd författarens namn följt av datum för publicering.

Om du till exempel skulle citera Sigmund Freuds bok Tolkningen av drömmar skulle du använda följande format: (Freud, 1900). Den utökade informationen om källan ska då visas i din referenssektion.

Viktiga tips för APA Style Reference Pages

Några mer användbara resurser

Om du kämpar med APA-format eller letar efter ett bra sätt att samla in och organisera dina referenser när du arbetar med din forskning, överväg att använda en gratis APA-citationsmaskin . Dessa onlineverktyg kan hjälpa till att generera en APA-stil som refereras, men kom alltid ihåg att dubbelkontrollera var och en för noggrannhet.

Att köpa din egen kopia av den officiella publikationshandboken för American Psychological Association är ett bra sätt att lära dig mer om APA-format och ha en praktisk resurs för att kontrollera ditt eget arbete mot. Titta på exempel på APA-format kan också vara till stor hjälp.

Medan APA-format kan verka komplicerat blir det lättare när du känner till reglerna och formatet. Det övergripande formatet kan likna många papper, men din instruktör kan ha specifika krav som varierar beroende på om du skriver en uppsats eller ett forskningsblad. Förutom din referenssida kan din instruktör också kräva att du behåller och sätter in en APA-format bibliografi .

> Källa:

> American Psychological Association. Publiceringshandbok för American Psychological Association (6: e upplagan). Washington DC: Den amerikanska psykologiska föreningen; 2010.