DSM-5 diagnostiska kriterier för en specifik fobi

En specifik fobi är en intensiv och irrationell rädsla för ett visst objekt eller en situation. Denna ångestsyndrom påverkar cirka 19 miljoner vuxna och kvinnor är två gånger mer troliga än män att ha en viss fobi. Vissa patienter lider av flera specifika fobier samtidigt.

Det finns fyra kategorier av specifik fobi:

  1. Naturligt, inklusive en rädsla för åska och blixt (astrafobi) eller vatten (akafobi)
  1. Mutilation, inklusive en rädsla för tandläkaren (dentophobia), eller injektioner (trypanofobi)
  2. Djur, inklusive hundar (cynofobi), ormar (ophidiophobia) och insekter (entomofobi)
  3. Situation, inklusive tvätt (ablutophobia) och slutna utrymmen (klaustrofobi)

Kriterier för en specifik fobidiagnos

En rädsla och en fobi är inte densamma, så det är viktigt att känna skillnaden. Din terapeut kan inte använda ett laboratorietest för att göra en diagnos så att hon och andra psykiatriska sjukvårdspersonal konsulterar DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual, 5th Ed., 2013). Denna guide ger specifika diagnostiska kriterier för specifik fobi från American Psychiatric Association:

Förberedelser för den specifika fobiintagintervju

Har du bestämt att det är dags att söka professionell hjälp till din rädsla? För att få ut det mesta av ditt möte och hjälpa din terapeut att avgöra om du är rädd eller en fobi, kan du förbereda tre listor:

  1. Symtom: Gör en lista med fysiska och psykiska symptom, inklusive din utlösare, hur du klarar av din rädsla och saker som gör din ångest bättre eller sämre.
  2. Personligt liv: Gör en lista över allt stressigt som händer i ditt liv, inklusive skilsmässa eller problem på jobbet. Att lista nya situationer som verkar som en positiv sak, inklusive en kampanj eller ett blommande romantiskt förhållande, är också viktigt eftersom goda nyheter kan orsaka ångest också.
  1. Medicin och kosttillskott: Gör en lista över alla mediciner och tillskott du tar regelbundet, till exempel vitaminer och örtte. Dessa ämnen kan påverka ditt mentala tillstånd och störa behandlingen.

Frågor att fråga din terapeut

Medan du är på terapeutens kontor för att bestämma om din rädsla är en viss fobi, använd din tid klokt och fråga eventuella frågor du har. Orolig du kommer inte att kunna tänka på någon på plats? Här är några du kan använda:

källor:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.

Angst och Depression Association of America: Fakta och statistik

Mayo Clinic: Fobier (2014)