Översikt över Astraphobia

En extrem rädsla för åskväder behöver inte försvaga dig.

Stormar är naturfenomen som tenderar att inspirera starka känslor hos både människor och djur. Vissa älskar att titta på dem, sitter i dörröppningen eller vid fönstret när åsk och ljuset kraschar runt. Vissa väljer även att gå ut och ta vad många anser att det är en ohälsosam risk för att spela i regnet.

På motsatt sida kan både människor och djur utveckla astrafobi eller rädsla för åska och blixtnedslag.

symtom

Astrafobi kan orsaka vissa symtom som liknar andra fobier, liksom vissa som är unika. Svettning, skakningar och gråt kan uppstå under åskväder eller ens innan man börjar. Du kan söka ständig försäkran under stormen. Symtom ökar ofta när du är ensam.

Dessutom söker många människor med astrafobi skydd bortom det normala skyddet från stormen. Till exempel kan du gömma sig under täcken eller till och med under sängen. Du kan gå till källaren, ett inuti rum (till exempel ett badrum) eller till och med en garderob. Du kan stänga gardinerna och försöka blockera stormens ljud.

Ett annat ganska vanligt symptom är en besatthet av väderprognoser. Du kan hitta dig själv limmade till Väderkanalen under regnsäsongen eller spårstormarna online. Du kan utveckla en oförmåga att gå om aktiviteter utanför ditt hem utan att först kontrollera väderrapporterna.

I extrema fall kan astrafobi leda till agorafobi eller rädsla för att lämna ditt hem.

Astrafobi hos barn

Astrafobi är extremt vanlig hos barn och bör inte genast erkännas som en fobi. Eftersom rädslan är en vanlig del av utvecklingen, diagnostiseras fobier inte hos barn om de inte kvarstår i sex månader eller längre.

Försök att lugna ditt barns rädsla genom att hålla dig lugn. Om du är rädd för stormer, kommer ditt barn att ta upp din nervositet. Använd en kombination av trygghet och distraktion för att hjälpa ditt barn att klara sig. Vissa föräldrar tycker att en planerad regnig dagrutin, som popcorn och filmer eller brädspel, kan hjälpa till med att ge barnet något att se fram emot.

Självklart, om rädslan är svår och oförtröstlig, eller om den varar längre än sex månader är det viktigt att söka behandling. Med tiden kan ett barns rädsla för stormer bli en fullblåst, svår att behandla fobi i vuxen ålder.

Behandling

Kognitiv beteendeterapi tekniker används ofta vid astrafobi behandling. Du får lära dig lugnande meddelanden att repetera under stormar, ersätta din negativa självpresentation . Du kan få lära dig visualiseringsövningar som du kan använda för att lugna dina rädslor.

Ett ord från

Medan en specifik fobi som astrafobi kan vara störande och inaktiverande, är den goda nyheten att de är behandlingsbara. Om du är orolig att du har astrafobi är det viktigt att du snarast möjligt rådgör med en psykiatrisk proffs så att du får den hjälp du förtjänar.

Källa:

> American Psychiatric Association. (2013). Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (5: e upplagan). Washington, DC: American Psychiatric Publishing.