Vitaminer till hjälp sluta röka

Ta reda på vilka tillskott som kan förbättra dina chanser att sparka nikotin

Om du har svårt att hantera begär och behåller fokus på ditt rökningsproblem, kanske du undrar om vitaminer för att sluta röka. Även om det finns lilla konkreta uppgifter för att bevisa att vitamintillskott kommer direkt att hjälpa till med rökning, kan vissa av de totala hälsofördelarna med att ta tillskott förbättra dina chanser att lyckas sluta.

Och forskning visar att näringsstatus för rökare är sämre än för icke-rökare eller ex-rökare. Cigarettrök är en giftig blandning av gifter och cancerframkallande kemikalier som sätter nästan alla inre organ i fara när vi röker. Det skapar ett överflöd av fria radikaler som kan orsaka cellulär skada och bryta ner viktiga vitaminer och mineraler i våra kroppar.

Vitaminer för att hjälpa dig att sluta röka

Innan du börjar ta kosttillskott, tala om det med din läkare. Andra mediciner eller hälsotillstånd kan påverka vilken typ av kosttillskott eller dos du ska ta. Diskutera om en allmän multivitamin skulle vara bäst eller om du ska öka ditt intag av en eller flera specifika vitaminer. Några av alternativen att överväga:

Multivitaminer

Rökning är svår på kroppen. Som med alla missbruk kan en period av näringsåtervinning hjälpa dig att återfå din energi och god hälsa, så du måste se till att du får rätt balans mellan näringsämnen.

Det bästa sättet att göra det är genom en välbalanserad diet, inklusive massor av frukter och grönsaker, som har visat sig vara ökad mättnad hos rökare (rökare misstar ofta hungersignaler för nikotinbehov) vilket gör dem mindre benägna att lysa upp. Men att äta rätt är inte alltid lätt, så för vissa människor är ett multivitamin ett bra sätt att se till att du får lämpliga näringsämnen varje dag.

Det kommer också att bidra till att hålla den trötthet som ofta uppstår vid nikotinuttag till ett minimum.

Vitamin B-komplex

B-vitaminer, inklusive vitamin B1, vitamin B12, vitamin B6, vitamin B9 (folat), är avgörande för frisk hud, hår, ögon och lever. Anecdotala rapporter visar att dessa vitaminer kan bidra till att bekämpa nikotinbehov och irritabilitet, men det finns inga forskningsdata för att bevisa dessa påståenden.

Niacin (Vitamin B3)

Niacin är kemiskt lik nikotin, och i själva verket ändrades dess namn från nikotinsyra till niacin för att undvika förvirring mellan de två substanserna. Igen har inga studier visat att Niacin kan hjälpa rökare att sluta, men det har funnits spekulationer att niacin underlättar nikotinberoende . Teorin är att vitaminet fäster vid niacinreceptorn i hjärnan (som tas upp av nikotin hos rökare) på samma sätt som opiater tar upp endorfinreceptorerna i hjärnan hos opiatmissbrukare. Stora doser niacin kan leda till leverskador och andra hälsokomplikationer, så du måste prata med din läkare innan du lägger till ett tillägg till din kost.

Om du kämpar hårt med nikotinbehov kanske du vill diskutera med din vårdgivare om det är säkert att prova dessa tillskott - men kom ihåg att det inte finns några "magiska piller" som kommer att sluta vara lätta.

källor

Clarkes, R. "Niacin för Nikotin?" Lancet , sid. 936. 26 april 1980.

Evans, C. och Lacey, J. "Vitamins toxicitet: Komplikationer av en hälsovård." BMJ . 292: 509-510. 22 februari 1986.

Gariballa, S. och Forster, S. "Effekter av rökning på näringsstatus och svar på kosttillskott under akut sjukdom." Nutr Clin Pract 24: 84-90. 2009.

Griggs, R. "Nikotinsyra". Science , sid. 171, 13 februari 1942.