Stressen som barn lägger till ett äktenskap

Det är en gemensam upplevelse, men inte en som alla pratar om: du hade ett fantastiskt romantiskt förhållande innan du gifter dig och du har ett fantastiskt romantiskt förhållande efter att ha blivit gift. Sedan lägger du barn till blandningen och allt är lite stressigare, mindre romantiskt och mindre tillfredsställande i ditt äktenskap.

Denna erfarenhet är så vanlig att det är praktiskt universellt, men det diskuteras inte ofta när människor pratar om att ha barn.

Faktum är att många par förväntar sig att att lägga barn till blandningen kommer att föra dem närmare varandra, och det kan hända på vissa sätt, men ofta inte på sätt som ett par kan förvänta sig. Här är vad forskningen har hittat.

Barnens stress

Medan vi inte vill att detta ska vara sant, finner en stor del människor att barn skapar en betydande mängd stress på deras förhållande, särskilt när barnen är unga. Enligt forskaren Matthew Johnson från Binghamton University i sin bok, "Great Myths of Intimate Relationships: Dating, Sex and Marriage", visar forskning att detta är vanligt och att det också finns en minskning av relativ tillfredsställelse efter det första barnets födelse . Detta dopp i lycka går inte bort förrän efter att barnen lämnat boet, och vid den tiden har många par skildrat eller försvunnit. Här är några mer specifika:

Faktorer som skapar stress

Det finns många faktorer som går in i detta dopp i tillfredsställelse, och de är inte samma för alla. Men vissa stressorer drabbade många föräldrar beskattar särskilt på ett förhållande och en individ. Följande stressorer är särskilt utmanande.

Mindre tid tillsammans: När par har ett barn, blir de ofta överraskad av det arbete som krävs för att höja en baby, och småbarnsåren är också arbetsintensiva. På grund av den intensiva vårdbehov som krävs och det faktum att någon ensam tid som uppstår under barnets vakna timmar kräver användning av en sitter, finner par naturligt sig mindre tid att spendera tillsammans och vanligtvis mindre energi att ägna åt varandra när de gör hitta tiden. Detta kan givetvis ta en tolkning på den anslutning de känner eftersom de är mindre fria att spontant ha kul eller njuta av lugna dagar tillsammans, även på helgerna.

Mindre tid för sig själv: När föräldrarna har för lite sömn och för lite tid för att ta hand om sina egna behov (som ofta händer med en ny bebis eller barn med höga behov), kan de bli mer stressade och svåra att vara kvar.

När en eller båda parter inte fungerar som bäst, särskilt om det här stannar i en längre tid, kan det ta en vägtull på förhållandet.

Större krav ställs på partnerskapet: När ett barn går in i relationen måste par dela upp sitt ansvar vid vårdnadshavande, även om båda är överens om att huvuddelen av arbetet ska falla på axlarna hos en förälder medan den andra fokuserar mer på att tjäna pengar. Detta kan leda till en känsla av att paret är mer av ett funktionellt partnerskap än ett romantiskt partnerskap, eftersom par börjar känna sig lite mer som rumskamrater än själsföräldrar.

På grund av dessa ytterligare krav och förhandlingarna som behövs finns det större risk för konflikt.

Olika ansvarsområden och olika förväntningar: När partner har olika ansvarsområden är det möjligt för den ena eller den andra att känna sig irriterande om de känner att de arbetar hårdare. utan en referensram för vad den andra partnern hanterar är det lättare för nya föräldrar att känna att de ska hantera saker annorlunda och känna sig frustrerade som ett resultat.

Faktorer som skapar ytterligare stress

Inte alla upplever följande utmaningar, men de kan lägga en särskild belastning på en familj. Återigen påverkar inte alla dessa faktorer på samma sätt, men följande är speciella omständigheter som skapar betydande ytterligare stress:

De goda nyheterna

Den goda nyheten är att även om vissa studier visar att äktenskaplig tillfredsställelse inte stiger väsentligt förrän barnen lämnar boet, är det värt ansträngningen på andra sätt att ha barn.

Barn förbättrar vår altruism: Annan forskning visar att ge till andra och uttrycker altruism är till nytta för vår övergripande välbefinnande, och att ha barn ger säkert möjligheter att ge oss själva.

Barn minskar sannolikheten för skilsmässa: Även om nya föräldrar kan känna sig mindre glada, är de också mindre benägna att skilja sig från barn. Det kan bero på att de är mer motiverade att hålla sitt partnerskap för sina barns skull, men det ökade engagemanget kan hjälpa dem att väcka de utmaningar de möter och behålla sin koppling tills lyckligare tider återkommer.

Föräldrar själva säger att det är värt det: Även om dessa utmaningar kan vara svåra för ett par att möta, säger nästan alla föräldrar att de uppoffringar de gör är värda det och de kunde inte (eller skulle inte vilja) föreställa sina liv utan sina barn. De säger att deras barn ger sitt liv mening. Detta kan ge stora fördelar eftersom forskning visar att de som har mening i sina liv tenderar att vara lyckligare.

Fortfarande, det här är vad du kan göra för att hantera stressen

Det är viktigt att komma ihåg att om du står inför utmaningar som föräldrar är du inte ensam. Faktum är att den här artikeln är avsedd att göra dig tillfredsställande: om du känner dig stressad eller att det finns en viss belastning på ditt förhållande på grund av många föräldrauppdrag är du inte ensam och du gör inte nödvändigtvis något fel . Det sägs att det finns många saker du kan och bör göra för att skydda din egen lycka och din relation till din partner i ditt förhållande. Att hantera stressen som du möter som föräldrar kan hjälpa dig att behålla den lycka du har haft och att bygga mer positiva känslor och erfarenheter hädanefter. Du behöver inte vänta tills dina barn går hem för att öka dina känslor av äktenskaplig lycka. Följande förslag kan hjälpa till betydligt.

Hitta socialt stöd

Din partner är inte den enda som kan hjälpa dig att öka din relation till lycka. Familjemedlemmar, vänner och även personer du anställer kan hjälpa dig att stressa mindre och njuta av din tid tillsammans mer. Här är några idéer för att hålla saker lyckligare.

Öva extrem självvård

Det är viktigt för dig att ta hand om dig själv och dina egna behov, och inte bara dina barns. Vad som kan känna sig som "extrem" självvård kan helt enkelt betraktas som en normal mängd självvård till någon utan barn beroende på dem för vård också. Oavsett vad du kallar det är det viktigt att hålla din kropp i gott skick så att du har den fysiska och emotionella uthålligheten att göra vad som behöver göras.

Fokusera på att upprätthålla balans

Det finns mycket prat om " balans ", men det beror på att det är så viktigt för stresshantering. Det innebär att balansera på alla områden: balansera arbetet med lek, balansera dina behov med dina barns behov och din partners behov, balansera tiden som spenderas hemifrån och tid som spenderas med familj och andra saldon. Här är några viktiga former av balans att fokusera på.

Fokusera på att hitta rätt ram i sinnet

Hur du tittar på saker kan påverka ditt förhållande och din övergripande lycka i stor utsträckning. I det här fallet finns det många sätt att fokusera på att upprätthålla rätt sinnesstämning. Någon av följande kan öka din nivån på relationen tillfredsställelse.

Det är också viktigt att komma ihåg att få hjälp om du behöver det. Den här hjälpen kan ha formen av en äktenskapsrådgivare, en enskild terapeut eller ens en barnvakt som kan hjälpa till att ta lite av trycket och låta dig vara din gamla själv igen.

Var noga med att njuta av alla de saker du såg fram emot när du såg fram emot barn och påminna dig själv om att det kan finnas offer, men det är värt ansträngningen. Att njuta av dina goda tider med din partner och barn är det bästa sättet, varför utmaningarna och påfrestningarna inte väger ner ditt förhållande. I slutändan är ditt förhållande och ditt liv det du gör av dem.

> Källa:

> Johnson, M. Stora myter av intima relationer: dating, sex och äktenskap. Wiley-Blackwell, 2016.