Hälsangst och generaliserad ångestsyndrom

Hälsangrost avser rädsla för att utveckla ett farligt hälsoproblem eller redan ha en. I de med generaliserad ångestsyndrom (GAD) kan denna rädsla vara beständig och svår att släppa, även om medicinska tester visar att inget är fel och läkaren har försäkrat dig om att din hälsa är bra.

Hälsa ångest är också känd av andra namn som hypokondriasis , somatiseringsstörning eller illamående ångestsyndrom.

Alla dessa sjukdomar är relaterade till att det finns rädsla för att något är fruktansvärt fel i din kropp.

Hälsangst och generaliserad ångestsyndrom

Om du har GAD och oroa dig för din hälsa, kan du hitta dig själv på natten och forskar på Internet. Du kanske känner igen symtom som du har och tycker att du har en hemsk sjukdom som cancer eller andra hälsoproblem som hjärtsjukdom. Saker som huvudvärk och andra symptom som kan uppstå på grund av ångest kan misstolkas som något annat. Du kanske känner att läkarna saknar något, och så du fortsätter att be om fler tester och söker mer lugn.

Varför hälsa ångest är ett problem

Även om du är viktig på din hälsa är det också viktigt att du gör det på ett rimligt sätt. Hälsan ångrar kors den gränsen, för att ingen mängd testning, kontroll eller lugnande kommer att få dig att känna som om sakerna kommer att bli okej.

I själva verket, tills du faktiskt träffar någon hemsk sjukdom, kommer ditt sinne aldrig att vara i vila. Det är inget sätt att leva.

Det kan hända att du fokuserar för mycket på din kropp, till exempel din andningshastighet eller ditt hjärtslag. Du kanske märker förändringar i din hud och tycker det värsta. Huvudvärk eller magkänsla kan få dig att försäkra dig om att de inte är ett tecken på något som lurar.

Om du hör om en sjukdom på nyheterna kan du oroa dig för att du kommer att bli nästa för att få det. Symtom som tenderar att ge mest rädsla inkluderar förändringar i syn, hjärtfrekvens, blodtryck, andning och balans.

Vad din doktor inte vet om hälsoangst

Dessutom, om du fortsätter att besöka din läkare utan att vara i sikte och din läkare inte är kunnig om hälsoangst, kan du aldrig få den mentalvård som du behöver. Välmenande läkare kan göra saker som faktiskt gör din hälsa ångest värre, till exempel att säga att du slutar läsa på biverkningar eller att stanna utanför internet. De kan också komma överens om att göra speciella prov. Dessa åtgärder gör din hälsoangst sämre av två skäl:

  1. När du slutar lära dig om de sjukdomar som du fruktar blir de större och farligare i ditt sinne. Brist på information kan bidra till rädsla.
  2. När din läkare testar efter testet för att dämpa dina rädslor, visar han dig bara att det finns något fel som behöver fortsätta testning för att identifiera.

I grund och botten när du har hälsokänsla, fortsätter ditt sinne att larma om din kropp som du inte verkar kunna stänga av. Din läkare måste vara medveten om denna fråga och behandla den noggrant.

Här är några tips för hantering av hälsoangst med hjälp av medicinsk personal:

  1. Regel ut fysiska problem. Först, gör ditt bästa med hjälp av din läkare att utesluta fysiska problem. Det kan vara till hjälp att samla hälsoinformation från dina släktingar så att du kan bedöma din risk för olika sjukdomar. Med den informationen kommer din läkare att kunna rekommendera vad du ska titta på och vilka tester som kan vara lämpliga. Till exempel är överdriven törst och synförändringar tecken på diabetes. Om du har dessa symtom och en familjehistoria är det rimligt att testa för denna sjukdom.
  1. Se en terapeut. När alla medicinska test är färdiga, och med en plan för eventuella löpande kontroller, låt det gå . Osäkerhet är vad som orsakar din rädsla. Var säker på att det för närvarande är rimligt att anta att du inte har någon fruktad sjukdom. Om din hälsa ångest kvarstår, fråga din läkare om att se en terapeut . Även om det kan vara frestande att ringa din läkare för beredskap varje gång din ångest blossar, ser en terapeut att få bättre långsiktiga resultat.
  2. Ta emot behandling. Helst kommer din terapeut att tillhandahålla behandling som kognitiv beteendeterapi (CBT) . Genom denna terapi kommer du att lära dig hur tankar påverkar hur du känner och beter sig. Du kommer att lära dig att det inte är dina fysiska symptom, men hur du tolkar dem, som skapar din ångest. Och du kommer lära dig att rätta till de irrationella tankarna.

Forskning om hälsoangst och GAD

I en slumpmässig telefonundersökning av 5118 kinesiska respondenter i åldern 18-64 år konstaterades att personer med både GAD och hälsa ångest tenderade att vara äldre, mindre utbildade och haft lägre familjeinkomst. Personer med hälsoangst visade sig också ha mer misstro mot läkare. Detta visar att utbilda sig själv kan vara viktigt för att bekämpa hälsan ångest, men också att bristen på förtroende hos läkare kan bränna några av dina bekymmer.

Förhållande till din läkare

Medan läkare måste vara medveten om dem med hälsofrost, är det också viktigt att din läkare inte avvisar dina bekymmer. Du ska inte få etiketter som en dålig patient. Så mycket som det kan vara frustrerande för din läkare att sympatisera med dina ständiga bekymmer, kommer en bra läkare vara fast men också förstå. En bra läkare kommer också att uppvisa följande egenskaper:

Ett ord från

Hälsangst överlappande med generaliserad ångestsyndrom kan vara en källa till stor nöd. Dina bästa alternativ för att hantera denna typ av ångest är att styra fysiska problem på ett rimligt sätt, söka mentalvård om det är lämpligt och hitta en läkare som är sympatisk mot din unika uppsättning problem.

> Källor:

> Angst och Depression Association of America. Hälsa ångest.

> Berge LI, Skogen JC, Sulo G, et al. Hälsokänsla och risk för ischemisk hjärtsjukdom: En prospektiv kohortstudie som kopplar Hordaland Health Study (HUSK) med projektet Cardiovascular Diseases in Norway (CVDNOR). BMJ Open. 2016; 6 (11): e012914.

> Lee S, Lam IMH, Kwok KPS, Leung CMC. En gemenskapsbaserad epidemiologisk studie av hälsoangst och generaliserad ångestsyndrom. J Ångest Disord. 2014; 28 (2): 187-194.

> Neuman F. Behandlingen av hälsoangst.

> Starcevic V, Fallon S, Uhlenhuth EH, Pathak D. Allmänt ångestsyndrom, bekymmer om sjukdom och hypokondriakala rädslor och övertygelser. Psychother Psychosom. 1994; 61 (1-2): 93-99.