Betydelsen av arbete-livbalans och övervinna arbetsmissbruk

Trots att det inte är en formellt erkänd missbruk, arbetar arbetslivet med balans

Arbetslivsbalans är något vi strävar efter men sällan uppnår. Detta gäller särskilt för personer som arbetar för mycket, inklusive arbetslivsfolk , eller personer som är beroende av arbete. Workaholism eller arbetsberoende användes först för att beskriva ett okontrollerat behov av att arbeta ständigt. Även om det finns omfattande litteratur om ämnet är arbetsberoende inte ett formellt erkänt medicinskt tillstånd eller psykisk störning som ingår i DSM .

Vad är arbets-livsbalansen?

Arbetslivsbalans är den idealiska staten att ha tillräcklig inkomst, prestation och fullgörande genom arbete, samtidigt som man behåller en jämn nivå av tillfredsställelse genom sociala och fritidsaktiviteter som inte är arbetsgivare.

Arbetsliv, eller motsatsen, arbetslöshet eller arbetslöshet, både stämmer överens med balans mellan arbete och liv. Vanligtvis arbetar människor som är oroade över balans mellan arbete och liv, människor som vill ha mer tid för relationer och familj, men tycker att arbetet har tagit över.

De flesta människor som kämpar för att uppnå en bra balans mellan arbete och liv är inte beroende av arbete, men är hårt arbetande, ambitiösa vuxna eller föräldrar som kämpar för att målen kommer att mötas ekonomiskt. Att ha lagt större delen av sin energi i att skapa en karriär - vilket är mycket svårare än för fyrtio år sedan - blir svårt att släppa och varva ner på helgen eller under semestern. Och för vissa kan frågor som facebook-missbruk , smarta telefonmissbruk och internetberoende göra det svårare att fokusera på avkoppling, tid med partners och barn och sysslor som du inte kan lägga på ditt CV.

En bra balans mellan arbete och liv betyder att man vet hur man slappnar av och stänger av från jobbet och gör det faktiskt. En del av balans mellan arbete och liv känner sig bra om att göra detta, har absolut ingen skuldsätt eller skyldighet att arbeta eller inte jobba och erkänna fördelarna med ett lyckligt och uppfyllande personligt liv på din framgång och lycka på jobbet.

Hur man balanserar arbete och familjeliv

Ett av de mest effektiva sätten att uppnå bra balans mellan arbete och liv är att hitta din optimala nivå på jobbet och lösa sig på det. Du behöver inte alltid gå för en kampanj, mer ansvar eller mer pengar, om det ligger utanför din optimala prestationsnivå, och du ständigt kämpar för att komma ikapp. En bättre strategi är att hitta ett jobb du verkligen tycker om och kan fungera bra, och ställa in dina livsstilsmål i enlighet med detta. Detta kan innebära en karriärbyte eller till och med ett steg nerför karriärstegen.

Ett annat sätt att balansera ditt arbete och familjeliv är att prata med, och ännu viktigare, lyssna på din partner och familj om vad de vill göra. Du behöver inte bara göra vad de vill ha, men försök hitta någon gemensam grund och erfarenheter du kan dela. Du kanske inte hittar det så stimulerande som arbete, men med tiden kommer du att finna det mer uppfyllande.

Slutligen, inte enslava dig själv till din arbetsgivare. Arbeta de timmar du betalas till jobbet och inte mer. Ta din semester och gör något roligt. Ta sjuk när du är sjuk. Dessa är rättigheter som har kämpats för så att arbetstagare kan ha en anständig livskvalitet - ha respekt för dina föregångare och uppskatta deras ansträngningar.

Vad händer om du eller din partner är arbetslösa?

Om du försöker med dessa strategier och hittar dig kan du inte stoppa dig från att arbeta, det kan vara dags att söka professionell hjälp. En psykolog eller rådgivare kan hjälpa dig att förstå varför du känner behovet av att arbeta så hårt och kan hjälpa dig att lyssna på och empati med din partner. Tillvägagångssätt som CBT kan hjälpa till. Tala med din läkare om du behöver ett hänskjutande eller söka en terapeut på internet. Din statliga psykologiska förening kan ge dig information om kvalificerade tjänsteleverantörer i ditt område.

källor:

Andreassen, C., Ursin, H., Eriksen, H. "Förhållandet mellan stark motivation till arbete," arbetshälsa "och hälsa." Psykologi och hälsa 22: 615-629. 2007.

Bakker, A., Demerouti, E. och Burke, R. "Workaholism and Relationship Quality: Ett spillover-Crossover Perspective." Journal of Occupational Health Psychology 14: 23-33. 2009.

Bonebright, C., Clay, D., & Ankenmann, R. "Förhållandet mellan arbetslivet och arbetslivskonflikten, livets tillfredsställelse och syftet i livet." Journal of Counseling Psychology 47: 469-477. 2000.

Shifron, R. & Reysen, R. "Workaholism: Addiction to Work." Journal of Individual Psychology 67: 136-146. 2011.

Shimazu, A., Schaufeli, W., & Taris, T. "Hur påverkar Workaholism arbetarens hälsa och prestation? Den medlängande rollen att hantera." Int. J. Behav. Med. 17: 154-160. 2010.