Hantera motstridiga beteenden hos barn

Familjelivet kan vara frustrerande och ansträngande när du har ett barn som ofta uppvisar utmanande motståndsbeteenden. Men det finns sätt att göra situationen bättre. Nyckeln är att förstå var beteendet kommer ifrån och vara beredd att hantera fientliga eller brådskande handlingar.

Studier har även funnit att allt från 45% till 84% av barn och ungdomar med ADHD uppfyller de fullständiga diagnostiska kriterierna för Oppositional Defiant Disorder .

Dessa barn är mer benägna att motstå föräldrar, agera aggressivt och vara impulsiva. De har ofta svårigheter med att hantera och reglera känslor och blir lätt frustrerade och arg.

För att kunna hantera dessa beteenden dagligen måste föräldrar vara beredda. På så sätt kan du svara på ditt barns motvilja på ett sätt som är användbart snarare än reaktivt och du kan undvika att säga eller göra någonting som kommer att eskalera fientligheten mellan dig och ditt barn.

Nedan följer några steg du kan vidta för att minska ditt barns oppositionella beteende och förbättra ditt föräldra-barns förhållande.

Egenvård

Det kan tyckas märkligt att sätta självvård först i den här listan över steg för att förbättra ditt barns beteende, men föräldraskap ett barn med ADHD kan låta dig känna sig utmattad, stressad eller deprimerad om du inte tar hand om dig själv. I det tillståndet är du mer sannolikt att reagera på ditt barn på ett sätt som gör situationen värre.

Genom att hålla dig stark är du bättre i att hjälpa ditt barn.

Fördröj ditt svar

Defiant beteende kan ta en avgift på även den mest tålmodiga av människor. I stunder av frustration kan det vara lätt att säga något vi kommer att ångra. Istället får du vana att ta ett djupt andetag och räkna till 10 (eller högre!) Innan du reagerar.

Använd förseningen för att samla dig själv och noga överväga det bästa sättet att svara på situationen. När din son eller dotter verkar ute av kontroll, behöver han eller hon dig att vara lugn i stormen.

Fånga ditt barn att vara bra

Form ditt barns beteende med beröm. Fånga honom eller henne att vara "bra". Märk de positiva beteenden du ser ("Tack för att du är kooperativ."). Ställ in belöningssystem som förstärker dessa positiva beteenden. Det är alltid mer effektivt att använda belöningar och incitament innan straff . Vet att för ett barn med ADHD kan du behöva använda större, mer kraftfulla belöningar för att hjälpa till att motivera. Du kan också behöva byta upp belöningarna regelbundet för att hålla ditt barn intresserat.

Var patient och förståelse

Ibland börjar ungar som har upplevt upprepade frustrationer eller misslyckanden börjar drabbas av omständigheter där de fruktar att de återigen kommer att misslyckas. I dessa situationer blir det en automatisk impuls för ett barn att reagera med oppositionen för att undvika ytterligare skada. Var medveten om denna hanteringsstrategi och arbeta medvetet för att ge ditt barn möjligheter till framgång. Ibland är uppgifter som verkar enkla för oss extremt svåra för ett barn med ADHD.

Belöna hårt arbete, ansträngning och framsteg, snarare än att fokusera enbart på resultatet.

Erbjud acceptabla val

Att erbjuda val ger ditt barn en viss grad av kontroll över situationer och hjälper till att uppmuntra överensstämmelse. Om du tänker på det är mycket av ett barns dag fyllt med riktningar från vuxna. När någon ständigt berättar vad man ska göra - speciellt ett barn som tenderar att vara ganska oppositional i första hand - kan han eller hon automatiskt börja reagera med ett argument. Leta efter situationer där du kan bemyndiga ditt barn genom att ge val istället för ett kommando. Så istället för att säga, "Det är dags att göra dina läxor just nu", försök: "Vill du börja läxa nu eller efter att ha ett mellanmål?"

Förklara förväntningar

Ha tydliga och konsekventa regler och se till att de förstås av ditt barn. Ange beteendet du förväntar dig att se inte det negativa beteendet.

Upprätthålla dagliga rutiner

Alla barn svarar bra på rutiner, och för barn med ADHD är en konsekvent daglig rutin väsentlig eftersom vetskapen om vad som kommer att hända nästa hjälper till att hålla sakerna ganska förutsägbara och mindre kaotiska.

Schemalägga en-till-en-tid

Som föräldrar är vi så ofta i verkställande rollen, men det är också viktigt för oss att bygga i regelbunden tid bara för att vara med våra barn - lyssna och njuta och koppla av tillsammans. Gör en insats för att schemalägga speciell tid. Så ofta upplever unga med ADHD negativa sociala interaktioner på grund av deras provocerande oppositionella beteenden. Mer positiva aktiviteter med dig kan få en kraftfull effekt på deras övergripande beteende.

Kommunicera med ditt barns doktor

Om motsatta beteenden blir problematiska, var noga med att prata med ditt barns läkare. Det är viktigt att komma ut för hjälp och stöd, särskilt när saker börjar känna sig som om de är unraveling. Med stöd kan du börja göra förändringar, hjälpa ditt barn att hitta större framgång och göra familjelivet mycket mer tillfredsställande!

Källa:

Russell A. Barkley, PhD. Att ta betalt för ADHD: Den fullständiga, auktoritativa guiden för föräldrar. Guilford Press. 2005