Hjälp en vän eller familjemedlem som diagnostiserats med SAD

Om en nära vän eller familjemedlem har diagnostiserats med social ångestsyndrom (SAD) finns det många utmaningar som han eller hon kommer att möta. Att ha en stödjande familj och ett nätverk av vänner gör behandlingen och återhämtningen enklare.

Att bli bättre är en process - det tar hårt arbete hos den person som diagnostiseras och tålamod från familj och vänner.

Nedan finns en mängd olika sätt att stödja din vän eller familjemedlem genom denna process.

Lär dig om sjukdomen

SAD är mer än bara allvarlig blyghet. Det är ett verkligt medicinskt tillstånd som har kopplats till abnormiteter i hjärnkemi och dysfunktionella tänkande mönster. Att lära så mycket du kan om symtomen på sjukdomen och vilka behandlingar som är effektiva hjälper dig att veta vad du kan förvänta dig av sjukdomen och från återhämtning.

Aktivera inte

Din vän eller släkting kan ha spenderat många år med symtomen på social ångestsyndrom innan de diagnostiseras . Under denna tid kan du ha utvecklat vanor för att hjälpa honom eller henne att undvika ångestkännande situationer. Det kommer att ta tid och öva att lära ut dessa mönster.

Om du till exempel har utvecklat en vana att tala på din systers vägnar i sociala situationer, slutar du gradvis detta beteende. Om hon blir för ängslig och vill lämna en social situation, förhandla med henne att stanna bara lite längre.

Det är en känslig balans mellan att inte möjliggöra undvikande och vara känslig för behovet av långsamma framsteg. Lär dig när du är tålamod och när du ska trycka.

Uppmuntra behandling

Om din vän eller familjemedlem är resistent mot behandling, lyssna på hans oro. Om han har frågor om specifika aspekter av behandlingen, kan du be att tala med en medlem av behandlingsgruppen för att underlätta hans bekymmer.

Försiktigt uppmuntra honom att söka behandling, och uppmuntra honom att slutföra behandlingen när den har börjat.

Beröm små prestationer

Terapi och återhämtning är gradvisa processer. Det är viktigt att du känner igen små steg som gjorts av din vän eller familjemedlem och ger beröm och positiv feedback. Röst att du är stolt över henne för att försöka, även om hon inte först når ett mål som har ställts in. Applådera framsteg och uppmuntra användningen av färdigheter som lärt sig under behandlingen.

Håll dig till en rutin

Perioden av behandling och återhämtning kan vara en stressig tid. Det är viktigt att din vän eller familjemedlem vet att du kommer att vara konsekvent och pålitlig och att det kommer att finnas rutiner som kan räknas på. Om du normalt spenderar ett par timmar på ett middagsfest, förvänta dig inte att din make stanna sent på natten. Under särskilt stressiga perioder, såsom helgdagar , var flexibel och modifiera dina förväntningar. Försök att hålla familjelivet så stressfritt som möjligt.

Fråga "Vad behöver du?"

Antag inte att du vet vad din vän eller familjemedlem behöver. Om du befinner dig i en ångestväckande situation, fråga hur du bäst kan hjälpa honom eller henne att hantera. Tillsammans kan du bestämma hur lite eller hur mycket du behöver vara involverad i återhämtningsprocessen.

Ha tålamod

Behandling och återhämtning kan vara en långsam process - det kan ta månader att ändra mönster som har lärt sig under många år. Var tålmodig och förvänta dig inte för mycket av din vän eller familjemedlem på en gång.

Hantera dina egna känslor

Om din vän eller familjemedlem blir alltför orolig eller panik i vissa situationer är det viktigt att du inte blir alltför känslomässig själv. Även om det är viktigt att vara empatisk, försök att inte fokusera för mycket på rädslan.

Till exempel, om din vän paniker innan du går till en social sammankomst , undvik alltför empathizing med honom om hur svårt det kommer att vara. Fokusera på de positiva framsteg som han gör och ditt förtroende för hans förmåga att klara av sig.

Placera inte Skyll

Betrakta inte social ångestsyndrom som någons fel. Känner sig skyldig eller skyller på din vän eller släkting kommer bara att göra saker värre. Acceptera att sjukdomen är resultatet av biologiska och psykologiska faktorer som inte är av allas kontroll.

Vara en bra lyssnare

Ibland berättar bara någon om dina problem att de verkar mer hanterbara. Låt din vän eller familjemedlem förklara hur hon känner. Förutom att göra dig mer medveten om vad hon går igenom, kommer det att hjälpa henne att känna sig mindre isolerad. Berätta inte för henne att hon är löjlig eller att hennes rädsla är dum. En person med social ångestsyndrom vet att hans eller hennes rädsla är irrationell men ändå inte kan kontrollera dem.

Ett ord från

Att hjälpa någon med ångestsyndrom kräver tålamod och förståelse. När det gäller social ångestsyndrom kräver det också förmåga att vara nära någon som ibland kan tyckas skjuta dig bort. Lär dig att skilja symptomen från personen, och du kommer att vara mycket längre fram i din resa mot att hjälpa din älskade.

källor:

Angst Disorders Association of America. Hjälpa andra.

Centrum för missbruk och mental hälsa. Ångestsyndrom: En informationsguide.