8 tips för att ge ett tal när du har social ångest

Hur man talar offentligt när du har SAD

Att ge ett tal kan vara oroande. Nedan finns åtta tips för att ge ett tal när du har social ångest.

Om du har diagnostiserats med social ångestsyndrom (SAD) kan dessa tips hjälpa dig att bli en bättre allmänhetens talare samtidigt som du får traditionell behandling, såsom systematisk desensibilisering eller kognitiv beteendeterapi (CBT) .

 1. Träning

  Att få daglig träning kan hjälpa till att hantera ångest och en bra körning eller kardio träning på morgonen på dagen för ditt tal kommer att hålla dina endorfiner som kör höga och ångestnivåer låga.

 1. Klänning för framgång

  Välj ett klädsel som du är bekväm i, vilket gör att du mår bra, och det är lämpligt för tillfället. Om du bär något som du ogillar eller som inte passar dig bra, kommer du att distraheras från att ge ditt tal.

 2. Undvik koffein

  Kaffe, cola och choklad - kom ihåg att de tre "C" kan vara höga i koffein och socker, som du vill undvika på dagen för ett tal. Försök byta kaffe med ett koffeinfritt örtte och välj balanserade måltider som innehåller protein för att minska hungern.

 3. Möt din publik

  Ovanliga ansikten kan verka hotade, särskilt när du är i rampljuset. Försök att prata med några publik medlemmar före ditt tal. Detta kommer att hjälpa dig att inse att de bara är människor som du, och inte där för att döma dig. Samtidigt kan du, om du övervinnar SAD, även tala en-mot-en med en främling, vara oroande. Känn dina egna gränser och försök att begränsa stress före din prestation.

 1. Inse att du är nervös

  Berätta för din publik att du är nervös. Det kan vara en bra isbrytare och kan hjälpa till att göra din publik mer mottaglig.

 2. Använd en konversationstone

  Håll publikens uppmärksamhet genom att tala med dem så som du skulle prata med en vän över middagen. Använd en ljus och konversationskonfiguration så att din publik trivs.

 1. Håll kontakten med gott öga

  När du har bra ögonkontakt med din publik, kommer de att känna sig mer kopplade till vad du säger. Här är en tip-har tre eller fyra personer som du känner positionerar sig i hela rummet och roterar blicken bland dem medan du talar. Om du är bekväm att titta runt på publiken, försök att mäta huruvida de håller på med dig eller om du behöver sakta ner eller förklara saker i mer detalj.

 2. Fokus på innehåll

  När du pratar, låt dig själv bli nedsänkt i ämnet och hur det kommer att hjälpa medlemmarna i din publik. Att byta fokus på dig själv och på innehållet i din presentation hjälper till att lindra några av de självmedvetenheter som följer med SAD.

Om allt annat misslyckas och du känner ångest som snubblar upp, inser att det inte är världens ände. Om du någonsin varit i publiken när en talare kämpade med ångest, kände du förmodligen dåligt för personen men tänkte inte mindre av honom eller henne. Var lika snäll mot dig själv som du skulle vara någon annan.

Läs mer om allmänhetens talande:

Källa:

Grice GL, Skinner JF. Mastering Public Speaking. 5: e upplagan Boston: Allyn & Bacon; 2004.