6 tips för studenter med ADHD

Hur man lyckas medan du är på college

Varje år i augusti eller september flyttar tusentals och tusentals studenter bort från den inbyggda strukturen och säkerhetsnätet för hem till friheten och självständigheten av högskolalivet. Medan det kan vara en spännande tid fylld med alla möjliga möjligheter till lärande och tillväxt, kan det också vara en tid av ångest och överväldigande - speciellt om du har uppmärksamhetsunderskott / hyperaktivitetsstörning (ADHD).

Inte bara möter du större ansvar, mindre strukturerad tid, många fler distraheringar och nya sociala situationer, men du står inför dem som saknar många av de tidigare stödsystem som du kanske har haft i gymnasiet.

Egenskaper hos en framgångsrik student

Sarah D. Wright, ADHD-tränare och författare till Fidget to Focus : Utmana ditt förtal: Sensoriska strategier för att bo med ADD , förklarar att framgångsrika studenter oftast har fyra huvudkvaliteter som hjälper dem att uppnå sina mål:

  1. Stickning med saker även när det blir svårt (uthållighet)
  2. Förmåga att fördröja tillfredsställelse och fokusera på den stora bilden
  3. Tidshantering och organisatoriska färdigheter
  4. Slår rätt balans mellan roligt och arbete

Dessa särskilda färdigheter kommer emellertid inte lätt till en elev med ADHD. "Dålig verkställande funktion (organisatoriska problem, impulsivitet och tidshanteringsfrågor) är faktiskt kännetecknen för ADHD," konstaterar Wright.

"Studenter med ADHD kan inte vara beroende av dessa färdigheter eftersom det är precis de färdigheter de är svagaste i."

Hur ADHD påverkar studenterna

Dålig ledningsfunktion kan leda till flera akademiska problem för studenter, inklusive disorganisering, prioritering, igångkörning och slutförande av arbete, glömma läxor, svårigheter att memorera fakta, skriva uppsatser eller rapporter, arbeta komplexa matematiska problem, slutföra långsiktiga projekt, vara i tid, förbereda och planera för framtiden, och till och med reglera och hantera känslor.

Den goda nyheten är att dessa verksamhetsområden kan förbättras. För de flesta studenter med ADHD är problemet inte att veta vad man ska göra, det blir det gjort. Att undvika sidospår och hålla fokus och mål med planen kan alla vara en utmaning som snabbt kan spåra dig från att fullfölja det du har tänkt dig göra.

Tips för framgång på college

Lyckligtvis finns det flera strategier du kan använda för att hålla dig på rätt spår. Om du är en universitetsstudent med ADHD, är dessa tips från Wright för dig:

1. Starta dagen i tid

Det finns tre huvudfaktorer som bidrar till att vara sent på morgonen: komma upp sent, få sidospår och vara oorganiserad.

Om du går ut ur sängen är ett problem:

Om man får sidospår är ett problem:

  1. Även om detta tips bara fungerar under vissa omständigheter, kommer vissa att hitta att de kan använda en välbekant musikblandning som timer. Om du till exempel har en musikmix där varje låt är 3 till 4 minuter och du har 30 minuter att gå, kan schemat se ut så här: tvätta och klä på sånger 1 till 3, äta till låtar 4 till 6, få dina saker tillsammans under sången 7 och ut genom dörren 8. Det fungerar bäst om du använder samma mix varje morgon.
  1. Använd din telefon eller köp en programmerbar påminnelseklocka så att dina larm alltid finns i närheten.
  2. Sätt en stor väggklocka i ditt rum där du lätt kan se den. Om ditt rum är en del av en svit med gemensamt rum och badrum, sätt väggklockor i dessa utrymmen också.

Om det är oorganiserat är problemet:

2. Arbeta med din uppmaning att förklara

Även om det här kan låta kontraproduktivt, om du känner dig upphetsad, gå med känslan. Wright förklarar att när du har ADHD ibland är den enda gången som någonting blir gjort just innan det är på grund. Då har inget högre prioritet, vilket ökar brådskande och konsekvenser om du inte gör det nu. Dessa egenskaper är vad som äntligen kan göra uppgiften genomförbar. Så arbeta med det. Planera att förutställa, men stapla däcket så att du kan dra av det. Om du till exempel måste skriva ett papper, se till att du redan har läst eller forskat och har en aning om vad du vill skriva. Ta reda på hur många timmar du behöver skriva det, blockera timmarna i ditt schema, och sedan, med tidsfristen i sikte, sätt dig ner och gör det.

3. Studera smartare, inte hårdare

Fördröjdhet och arbetsminne är båda problem för de flesta personer med ADHD. Forskning visar att mångmodalt lärande hjälper människor att lära sig och komma ihåg. Så, istället för att försöka att tvinga informationen i ditt huvud, bli kreativ. Wright ger dessa exempel på kreativa sätt att studera och komma ihåg vad du studerade:

Inte allt fungerar för varje person, men försök att blanda upp det och se vad som händer. Wright påpekar också att studien pauser varje par timmar och att få tillräckligt med sömn är en del av att studera smartare, inte svårare. Sömn påverkar lärandet på två sätt. För det första har sömnberövandet en negativ inverkan på korttidsminnet, vilket är vad du använder för att lära dig materialet när du studerar. För det andra behövs sömn för att flytta kortsiktiga minnen till långsiktigt minne, vilket är vad du kommer att lita på när det är dags att ta provet. Så var noga med att få tillräckligt med sömn om du vill få ut det mesta av din studietid.

4. Planera din studietid

Många elever med ADHD är ganska kloka. De kan ofta ta godkänd kurs på gymnasiet, eller till och med en bra, bara genom att prova natten före testen. Odds är att strategin inte kommer att fungera på college . Wright säger att en bra tumregel för college är 2-2,5 timmar studietid per vecka för varje enhet självklart kredit. "I grund och botten borde du tänka på college som jobb och planera att spendera minst 40 timmar i veckan på klasser och klassarbete", säger hon. "Det som fungerar för många studenter är att faktiskt behandla högskolan som jobb: i 9 timmar om dagen, fem dagar i veckan, jobbar du i skolan, vilket betyder att under dagen då du inte är i klasser är du någonstans studerande eller få en snabb bit att äta. Sedan får du kvällarna och helgerna av. Om du gillar att spela sport måste du ta upp de studietid som spenderas på sport någon gång. Så länge du spärrar det nödvändiga antalet timmar någonstans i ditt dagliga schema och kom ihåg att skolan är ditt jobb , borde du vara bra. "

5. Planera din tid: Bedöm och prioritera

Det kanske låter konstigt, men det är väldigt viktigt att aktivt planera tiden att planera . Om du inte utvecklar denna vana kommer du att finna dig själv alltid att vara reaktiv snarare än proaktiv. Wright föreslår att man gör en planhög nivå för veckan på måndagsmorgon och för helgen på fredagen. Gör sedan en daglig översyn av den planen över frukost - eventuellt lägga till relevanta detaljer - för att du vet vad som kommer din väg den dagen. När du kan bedöma vad du behöver göra mot allt du kan göra, kan du prioritera vad som behöver göras först och ta hand om det.

6. hålla fast vid din plan

Med ADHD är det alltid den svåra delen. Om du gillar belöningar, använd dem. Du kan till exempel berätta för dig själv: "Jag ska läsa i två timmar och sedan gå till kaffekammaren." Du kan också förhandla om belöningar för bra betyg med dina föräldrar också. Om du är konkurrenskraftig, använd det. Välj någon annan student i din klass som du vill göra bättre än och gå för det. Om du vet att du svarar på socialt tryck, gör planer med klasskamrater att studera tillsammans så att du inte släpper ner dem . Gör anställning med handledare av samma anledning. Du kanske inte behöver handledning, men du kanske behöver strukturerad studietid. Som dessa tips illustrerar finns det alla möjliga sätt att hjälpa dig att hålla fast vid din plan. Att hålla sig till din plan är också där en tränare kan komma till nytta.

ADHD Coaching i College

Det finns växande bevis, både forskning och anekdot, att ADHD-coaching kan vara en viktig strategi för att hjälpa studenter att lära sig att planera, prioritera och fortsätta (följ planen). Coaching hjälper eleverna att utveckla större självbestämmande och riktning. Det minskar överväldigande och ångest många ADHD-elever känner och ökar självförtroende och självförsörjning.

Vad som är så kraftfullt om ADHD-coaching är att man genom tränarprocessen lär sig att coacha sig. "De lär sig de färdigheter de behöver för att vara självförsörjande och framgångsrika och faktiskt stärka deras verkställande färdigheter i processen. "Om du kan utveckla din verkställande funktion kan du bli mer framgångsrik på flera områden, allt själv," förklarar Wright. Detta är styrkan ADHD-coaching leder till individens liv.

En annan bonus - eftersom många tränare arbetar på telefon, kan du ta din tränare med dig vart du än går. Tyvärr är det förvånansvärt enkelt för studenter med ADHD att falla bakom snabbt utan att ens insett det. Att vara proaktiv och få strategier på plats tidigt för att hjälpa till att säkerställa framgång är så mycket effektivare än att försöka gräva ur ett hål eller korrigera felaktiga betyg. Överväg att komma igång med en ADHD-tränare för att göra övergången till college-livet en lycklig, framgångsrik och produktiv.

> Källa:

> Zeigler Dendy CA. ADHD Executive funktion och skolsucces. ADD Resource Center. Uppdaterad 2011.