Hur kan jag stoppa viktökning från antidepressiva läkemedel?

Hur man undviker antidepressiv-relaterad viktökning

I sin bok diskuterar antidepressiva överlevnadsprogrammet Dr Robert Hedaya blandade välsignelser av antidepressiva terapi. Medan det är effektivt och till och med livräddande för så många, kan de oönskade biverkningarna vara extremt oroande. En vanlig och ofta störande bieffekt med är viktökning från antidepressiva medel. Detta inkluderar behandling med klasser av antidepressiva medel som kallas SSRI-preparat (som Prozac (fluoxetin), TCA och MAOI som kan användas för att behandla panikstörning.

Vad orsakar antidepressiva viktökning?

Det finns några teorier om varför viktökning sker med antidepressiv användning, men inga konkreta slutsatser. Vissa teorier skyller på antidepressiva medel på metabolism eller aptit. Många som tar antidepressiva rapporter känner till ökad hunger och intensiv efterfrågan på sockerrika livsmedel. Vissa nekar att äta mer men fortfarande upplever viktökning.

Så vad kan du göra?

Prata med din läkare och se till att han eller hon lyssnar

Med säkerhet och effektivitet så väl etablerad har psykiatriker och primärvårdspersonal blivit bekväma förskrivna antidepressiva medel till sina patienter. Tyvärr är inte alla lika bekanta med att behandla de oönskade biverkningarna. Om du upplever viktökning när du är på antidepressiva läkemedel är det viktigt att du har ett uppriktigt samtal med din läkare. Lika viktigt är att du känner att din förskrivare förstår dina problem och är villig att arbeta med dig för att utveckla en handlingsplan.

Heath vårdgivare är inte alla lika när det gäller att hantera antidepressiva biverkningar. Från min personliga erfarenhet hade jag en gång en klient som uttryckte hennes oro för att få 30 pund till hennes psykiater. Hon hade varit på tre antidepressiva tidigare för att behandla hennes panikstörning, men den nuvarande arbetade bäst för att kontrollera hennes paniksymptom.

Hennes läkare frågade henne den här frågan: Vad vill du vara - panikfri eller i form? Detta var förstås inte vad hon förväntat sig höra. Hon lämnade sitt kontor som kände sig förödmjukad. Hon sökte efterhand hjälp av en annan utövare som kunde justera sina mediciner. Hon kunde släppa trettio pund, och hennes panik är välkontrollerad.

Om du inte tror att din läkare tar dina farhågor om viktökning, kan det vara dags att få en andra åsikt.

Fråga din doktor om att byta läkemedel

Vissa antidepressiva läkemedel tycks stimulera mer viktökning än andra. Till exempel antas Paxil (paroxetin) vara SSRI sannolikt att orsaka viktökning.

Vi är alla trådbundna på olika sätt. Ett antidepressivt medel som fungerar bra för en person kan inte vara lika effektivt för en annan. Samma sak kan sägas om biverkningar. Byte från ett antidepressivt medel till ett annat kan ge adekvat symptomkontroll utan viktökning.

Få en fullständig medicinsk kontroll

Ibland antas viktökning efter antidepressiv behandling vara en bieffekt, men det kan vara relaterat till ett underliggande medicinskt tillstånd. Till exempel är en underaktiv sköldkörtel (hypotyroidism) ett vanligt sjukdomstillstånd som kan orsaka viktökning bland andra symtom.

Om du upplever viktökning vid antidepressiv behandling kan det vara värt att få en fullständig fysisk.

Tänk på kost och motion som en del av din behandling

Många yrkesverksamma tror att att ge efter sockerbehov leder endast till ökad aptit och viktökning. Det finns en del undersökningar som visar rätt proportioner proteiner (dvs. magert kött, fisk), kolhydrater (dvs. frukter, bönor, hela korn och grönsaker) och goda fetter (dvs. olivolja, rapsolja) kan minska matbehovet och skynda på viktminskning. Dr Hedaya föreslår att eliminering av sockerarter, raffinerat mjöl, koffein, choklad och alkohol från din kost inte bara hjälper din energi nivå och humör, men kommer också att låta dina antidepressiva läkemedel fungera bättre.

Från bättre hjärtfunktion till förbättrad humör har träning stora fördelar för både sinne och kropp. Och det behöver inte vara intensivt för att vara till nytta. Studier visar att en liten övning kan ge goda fördelar.

Din kostbehov eller förmåga att delta i ett träningsprogram kan påverkas av din fysiska kondition eller av vissa medicinska förhållanden. Innan du börjar med en diet eller övningsplan ska du prata med din vårdgivare.

Källa:

Hedaya, MD, Robert J. (2011). Antidepressiva Survival Program: Det kliniskt beprövade programmet för att förbättra fördelarna och slå biverkningarna av din medicinering. New York, NY: Crown Publishers.