Hur människor med ADHD kan komma igenom att göra-listan

Personer med ADHD kan hantera ens tråkiga jobb

Varför är det ofta så svårt att få saker påbörjade? För personer med ADD kan uppgifter som behöver klara sig vara så överväldigande - stapeln av tvätt, dammning och mopping, skåpet omorganiseras. Det känns ofta lättare att inte göra någonting. När fler och fler av dessa ofullbordade jobb lägger till, verkar det att vara omöjligt att ta itu med någon av dem.

Vad tar det för att få ett jobb klart?

Dr. Ned Hallowell, psykiater och grundare av Hallowell Center för kognitiv och emotionell hälsa och medförfattare till boken "Driven till distraktion" samt författaren till många andra böcker om mental hälsa, förklarar att initiering och slutförande en uppgift kräver:

  1. En organiserad (och ofta hierarkisk) förståelse av uppgiftens steg.
  2. En förmåga att övergå framgångsrikt från steg till steg.
  3. En förmåga att vara fokuserad under tillräckligt lång tid för att slutföra alla steg.
  4. En förmåga att slutföra projektet och fortsätta.

Hur ADHD kommer i vägen för att slutföra uppgifter

"Tre av dessa områden - organisering, övergång och fokusering - är särskilt svåra för personer med ADHD", konstaterar Dr. Hallowell. "I själva verket så mycket, att dessa egenskaper används för att diagnostisera huruvida någon har ADHD i både DSM-IV och Världshälsoorganisations screeningtest för ADHD."

Dr Hallowell förklarar att det är hur din hjärna är trådbunden som gör det så svårt att starta en ny uppgift, särskilt en tråkig. "ADHD är ett sätt att vara i världen som är resultatet av komplexa interaktioner i hjärnan (hjärnbilder visar att din hjärna svarar på olika områden och med olika intensitet än hos dem utan ADHD) och hur neurotransmittorerna i din hjärna skickar (eller skicka inte) dopamin och andra viktiga kemikalier som svar på vissa stimuli. "Med andra ord är en uppgift som är vardaglig och ointressant helt enkelt inte stimulerande för din ADHD-hjärna.

En sked socker gör bårliga uppgifter kul

Lyckligtvis finns det sätt att komma runt denna fråga. "Det bästa sättet är att hitta ett sätt att göra uppgiften kul", säger Dr. Hallowell. "Om du behöver tvätta, kanske du kan sortera det genom att träna ditt fria kast med dina upprullade strumpor, eller ansluta din iPod och dansa medan du tvättar.

Om du inte kan göra hela uppgiften roligt, bryt du den i mindre bitar med fördelar som spridits. Till exempel betalar du de första 50% eller dina räkningar, bryter du för en latte, avslutar den andra halvan och belönar dig själv med något du verkligen älskar! (Ingen fusk! Ge inte priset till dig själv!) "

Dr. Hallowell betonar vikten av ett positivt tillvägagångssätt. "Låt dig känna dig stolt över det faktum att du startade (och avslutade) din uppgift. Möjligheten att känna sig bra om din prestation gör nästa liknande uppdrag enklare. Vissa människor finner det som påminner sig om att starta en uppgift är viktig för en annan person, som en make, hjälper dem också att komma igång. Allt du kan göra för att få uppgiften att känna mindre besvärlig som du förutser det kommer att hjälpa till. Även om den specifika lösningen för varje person är annorlunda, är den bästa vägen att komma dit att låta din lekfulla sida lysa. "

Källa:

Ned Hallowell, MD. "Re: Begäran om Expert Quotes. "E-post till Keath Low. 16, jan 2008 och 29 jan 2008