ADHD och Anger Management

Människor med ADHD upplever ofta känslor med större intensitet än människor utan ADHD. Du har nog hört talas om ord som: "Du är för känslig för ditt eget gott" eller "Du är så tunn i skinn" hela ditt liv.

Detta beror på att ADHD är en neurologisk störning, vilket kan orsaka snabba och starka emotionella reaktioner.

Att gråta på filmer och bröllop, som uttrycker lycka eller passion kan vara engagemang för människor.

Men om ilska är en känsla du uttrycker ofta kan människorna i ditt liv bli rädda eller irriterade och tillbaka.

Förutom neurologiska skäl finns det 2 andra orsaker till att folk som lever med ADHD-erfarenhet ofta anger.

Du kanske har märkt att det finns fördelar att uttrycka ilska. Till exempel ger folk dig vad du vill ha snabbt. Det kan också vara ett snabbt sätt att lindra stress. Men ilska är inte ett hälsosamt sätt för dig att möta dina behov eller minska stressen.

Ta bort dig från situationen

Om du känner din ilska stigande, ursäkta dig och gå bort. Detta är viktigt för din relationer på lång sikt. Mycket ofta kommer en person med ADHD att bli arg, ropa osv. Sedan minuter senare känner de sig bättre och fortsätter med sin dag.

Men för de människor som ilska riktades mot kan det ta timmar att känna sig normala igen. Inte alla kan studsa tillbaka så fort och om det händer ofta kan ett förhållande aldrig återhämta sig.

Träning

Övning är ett utmärkt sätt att behandla ADHD. Det är också ett användbart verktyg för att hantera ilska. Om du tränar varje dag, reduceras dina stressnivåer och din tolerans för dagliga irritationer ökar.

Vilket innebär att du kommer känna ilska mindre ofta. Övning är också till hjälp för att sprida ilska. När du känner dig arg, gå på en promenad, klättra upp några trappor och ilska kommer att börja blekna.

Uttryck dig själv

Lär dig att uttrycka dig själv med ord snarare än ilska. När du kan formulera hur du känner, hjälper det dig att känna dig hörd och förstådd. Det hjälper också andra att veta vad som är störande för dig. När vi var små barn hade vi inte ord för att uttrycka oss själva, så vi blev vana att uttrycka oss själva med hjälp av ilska. Ibland är en ilska utbrott helt enkelt en vana eftersom du inte har utvecklat en annan hanteringskunskap än.

Bibehålla dina gränser

Efter att ha haft ilska mot en person, fråga dig själv, "vad var det som gjorde mig arg?" Det kan vara att de korsade en personlig gräns. Människor med ADHD har svårt att behålla sina personliga gränser. Men om du kan genomdriva en gräns snarare än att reagera när man har korsats, kommer du att känna sig respekterad och mindre sannolikt att bli arg.

Bli en utmärkt Planner

Att bo med ADHD är stressigt. Varje dag kan du känna dig överväldigad, bakom schemat och reagera på situationer. Om du kör sen och sedan fastnar i trafiken kan du bli arg på de andra förarna på vägen.

Däremot tillåter du om oväntade händelser som du inte har kontroll över när du planerar din dag. Då, när de händer, känner du dig inte stressad eller arg eftersom du är säker på att du fortfarande kommer fram i tid.