ADHD och datoravvikelser

Expert Kevin Roberts erbjuder tips om hantering av cyberberoende hos barn med ADHD

Internet, dataspel, Facebook, Twitter, smartphones, textning, snabbmeddelanden - det här är bara några av de sätt vi håller kontakten med, ha det roligt och koppla socialt med andra. Ingen av dessa tekniker är i sig negativa, men för vissa individer - särskilt de som har ADHD - kan dessa cyberaktiviteter enkelt låna sig för tvång.

Kevin Roberts är en nationellt erkänd expert och författaren till Cyber ​​Junkie: Escaping Gaming and Internet Trap (Hazelden 2010). Han driver också supportgrupper för att hjälpa cybermissbrukare som kämpar för att få sina liv tillbaka på rätt spår. Detta område är en mycket personlig till Kevin, eftersom han är en återhämtande videospeladdict själv.

F: Vad är länken mellan ADHD och överdriven användning av Internet, dator eller dataspel?

A: ADHDers är mer benägna att missbruk av alla typer, så de är särskilt mottagliga för missbruk av internet som involverar datorer, videospel och Internet. Erbjudanden av cybervärlden ger engagerande stimuli som förändras konsekvent, vilket ger ADHDers ett medium som verkar anpassat till deras cerebrala hårda ledningar.

Fråga: På vilket sätt spelar den sociala ångest som ibland kan vara associerad med ADHD i detta också?

A: Jag kan berätta för din personliga erfarenhet att ångest är en faktor i cybermissbruk.

Jag har hanterat ångest hela mitt liv, och ofta föregicks en video gaming binge av perioder av intensiv ångest. För dem som har social ångest , videospel och Internet ger ett "säkert" gränssnitt genom vilket man kan interagera med människor, men en som verkar begränsa utvecklingen av sociala färdigheter istället för att förbättra den.

Fråga: Vilka är några tecken på att du (ditt barn, partner eller annan älskad) kan ha cyberberoende?

A: Här är en lista över möjliga varningsskyltar :

Fråga: Var kan en person gå till hjälp?

A: Jag skulle leta efter en lokal terapeut som är bekant med missbruk av cyber. Ofta, när människor överdriven spenderar tid på datorn, Internet eller videospel, är det bara toppen av isberget. Andra frågor kan mycket väl vara i spel. Professionell hjälp kan vara nödvändig.

F: Vilka steg kan en person ta för att komma till återhämtning?

A: Först och främst måste du erkänna att du har ett problem. När du har tagit det mest avgörande steget måste du hitta en allierad eller stödperson som kan hjälpa dig att räkna ut vilka resurser som behövs för att framgångsrikt kunna möta ditt problem.

Fråga: Vad kan en person göra när de känner igen att deras älskade har en cyberberoende, men den här älskade är totalt förnekande att ett problem finns?

A: Du behöver definitivt titta på vad du gör för att möjliggöra problemet. Den personen måste vara tvungen att möta konsekvenserna, och du måste se till att du inte gör någonting för att förhindra det.

Fråga: Hur kan de hjälpa barnet att navigera i cybervärlden på ett säkert och hälsosamt sätt för barnen med ADHD?

A: Först och främst måste du vara medveten om den potentiella faran och känna till varningsskyltarna. För det andra måste du ta reda på vad ditt barns motivation är: äventyr, fantasi, flykt, spänning, tillbakadragande, prestation, lättnad för ångest etc.

Då måste du hitta sätt att få ditt barn att möta det behovet i den verkliga världen.

Om ditt barn behöver intensitet eller spänning kanske det är dags att titta på paintball (med stor uppmärksamhet åt behovet av säkerhetsutrustning) och andra intensiva sporter. Om rollspel verkar vara den motiverande faktorn, få ditt barn involverat i teater, skådespelar, komedi klasser eller ett sommar drama läger. Ditt barns motivation håller nyckeln till interventionen.

Dessutom försöker du engagera dig i ditt barns cyberaktiviteter när han eller hon är ung så att du är inställd på den delen av hans eller hennes liv. Kom ihåg att det kan vara ganska knepigt att hitta motiverande "morötter" för en ADHDer, så om cyberaktiviteter har motivationspotential, kanske du vill använda dem!

Roberts har en webbplats som ger relaterad information: www.thecyberjunkie.com

Källa:

Kevin Roberts. Intervju den 18 oktober 2010.