Hur man hanterar PTSD-symtom efter en fotografering

Konsekvenserna av våldshandlingar

Det finns ett antal traumatiska händelser som kan leda till utvecklingen av posttraumatisk stressstörning (PTSD). dock kan exponering för en skytte placera någon med särskilt hög risk för att utveckla symtom på PTSD.

Effekten av vapensvåldsexponering

Exponering för våldsvåld, som en skytte, kan vara särskilt svår att klara av flera orsaker.

För det första är skottlossningen oförutsägbar och okontrollerbar. Situationer som uppfattas som oförutsägbara och okontrollerbara är mycket mer benägna att ge på hög nivå av hjälplöshet, ångest och rädsla. Dessutom kan situationer som detta ge en person känsla som om det inte finns något de kan göra för att skydda sig i framtiden.

För det andra är det under ett skytte extremt hot mot en persons liv. Detta kan drastiskt förändra våra framtidsutsikter och förstöra vanliga antaganden om att vi är säkra eller övertygade om att "dåliga saker kommer inte att hända mig".

Förutom att känna som om ditt eget liv står i fara under en skytte, är en person mer benägna att bli utsatt för andras död eller skada. Detta kan ge upp känslor av fasan, förstora effekten av denna typ av traumatisk händelse.

PTSD-symtom som kan uppstå efter en fotografering

Efter en skytte kan en person uppleva ett antal symptom som skulle anses vara en del av ett akut stressstörningsreaktion (eller om de kvarstår längre än en månad, ett PTSD-svar).

Några av dessa symtom kan innefatta:

Självklart är det bara några av de symptom som kan uppstå efter en skytte. Det är inte heller ovanligt att uppleva symptom på depression och oro.

Få den hjälp du behöver

Efter en skytte är det mycket viktigt att övervaka dina symptom. Många av de symtom som kan uppstå, som att vara i kant och ständigt vakta, är faktiskt en del av kroppens naturliga och adaptiva svar på en mycket stressig händelse.

För många människor kommer dessa symtom naturligtvis att minska över tiden. Men för vissa kan dessa symtom fortsätta och förvärras, vilket leder till utveckling av PTSD. Om du märker att dina symtom förvärras är det väldigt viktigt att ingripa tidigt.

Studier har också visat att ha och söka socialt stöd kan vara till nytta för att återhämta sig från en traumatisk händelse. Därför, även om du kanske vill undvika människor eller isolera, är det mycket viktigt att vara aktiv och upprätthålla dina kontakter med vänner och kära.

Håll dessutom ett öga på ohälsosamma hanteringsstrategier, som drog- eller alkoholanvändning . Även om substansanvändning kan vara mycket effektiv för att minska ångest på kort sikt är det bara en tillfällig lösning. Substansanvändning maskerar bara ångest. Det hjälper inte dig att arbeta genom det. Följaktligen kommer ångesten ofta att komma tillbaka, och ibland kommer den att komma tillbaka ännu starkare.

Det kan också vara användbart att söka professionell hjälp. Det finns ett antal hjälpsamma resurser på webben som kan hjälpa dig att hitta behandlingsleverantörer i ditt område som specialiserar sig på behandling av trauma och PTSD.