4 enkla steg att hantera stress och ångest

Hitta Relief Today

Undrar du om du kan oroa dig för mycket? Och hur mycket ångest är officiellt "för mycket?" För att kunna svara på dessa frågor kan du behöva fördjupa din förståelse av stress och ångest och hur de hjälper och skadar dig.

Varför oroa sig?

Stress och ångest har faktiskt sina funktioner om de inte är erfarna i överflöd. De driver oss för att göra nödvändiga förändringar i våra liv.

De signalerar när vi kan vara i fara och inspirerar oss att vidta åtgärder för att ta oss ur fara. (Denna fara kan vara någon typ av hot mot vårt fysiska eller emotionella välbefinnande, från att inte göra det bra på ett test för att förlora ett jobb för att förlora en vän.) På så sätt är känslor av stress och ångest sund och nödvändig. utan dem kan vi inte handla i vårt eget intresse.

Hur mycket stress och ångest är för mycket?

Den punkt där oro och ångest blir ohälsosam är när de slutar driva oss att agera. Det kan antingen bero på att vi är oroliga över saker som inte står under vår kontroll eller som inte har hänt än, eller för att vi är immobiliserade av stress och ångest vi känner, snarare än att vara inspirerade att agera. Oavsett orsaken kan denna oro och oro orsaka mycket stress på våra sinnen och kroppar och påverka vår hälsa . Överdriven eller obestämd ångest kan bli ohälsosam om den tar form av en ångestsyndrom , till exempel.

Hantering av ångest

Så nu när du förstår naturen av stress och ångest lite bättre kan vi fokusera på att eliminera dem. Den bästa lösningen för ångest är självundersökning och handling. Här är några enkla steg att följa:

  1. Först titta inuti. Vad orsakar dig att oroa dig för? Fråga dig själv denna fråga och tänka noga på ditt svar. Var specifik. (För vissa situationer kan det här bli lätt uppenbart, andra gånger kanske du verkligen måste tänka på det.) Att skriva i en journal eller prata med en vän om det kan hjälpa dig att räkna ut dina känslor.
  1. Därefter bestämma vilken åtgärd som helst, om någon skulle vidtas. Försök att räkna ut vilken del av situationen som står under din kontroll. Bedöm problemet för att se om hotet är verkligt, eller om du blåser det ur proportioner. Om problemet bara är en hypotetisk situation eller ett worst case-scenario, bestämma om det verkligen är troligt att dina rädslor faktiskt kommer att bli tillverkade.
  2. Nästa, kom med en plan som tacklar den del av problemet som står under din kontroll. Att vidta åtgärder för att skydda dig är ett bra sätt att kanalisera nervös energi och ger trygghet mot dina rädslor. Det är i de flesta fall det hälsosammaste svaret på realistiska rädslor och oro. Du kanske inte kan lösa hela problemet, men även om du tar några steg mot att förbättra din situation kan du väsentligt minimera din ångest.
  3. När du har gjort allt du kan kan du bara släppa det. Liksom allt i livet är det här lättare sagt än gjort, men med övning kan du bli ganska skicklig att släppa ut överdrivna nivån av stress och ångest. Du kan göra detta genom att fokusera på någonting annat, påminna dig om de lösningar du har arbetat med eller prova strategier för stresshantering som kan hjälpa dig att känna dig mer centrerad och i fred, som bön eller meditation , journaling om dina känslor eller att lyssna till musik . Att få regelbunden motion har visat sig vara speciellt användbar för att bekämpa de fysiska effekterna av ångest och stress.

Om du fortfarande befinner dig oroad konstant, kanske du vill prata med någon om det, antingen en vän eller en professionell , beroende på hur svår din oro är och hur mycket det påverkar din totala stressnivå. Hitta mer information om ångest vid Angststörningar.

källor:

Carmack CL, Boudreaux E, Amaral-Melendez M, et al. "Aerobic fitness och fritid fysisk aktivitet som moderatorer av stress-sjukdom relationen." Annualer of Behavioral Medicine . 1999; 21 (3): 251-7
Kabat-Zinn J, Massion AO, Kristeller J, et al. "Effektiviteten av ett meditationsbaserat stressreduceringsprogram vid behandling av ångestsyndrom." American Journal of Psychiatry . 1992 juli; 149 (7): 936-43.


MB Stein, P Roy-Byrne, MG Craske, A Bystritsky, G Sullivan, JM Pyne, W Katon och CD Sherbourne, "Funktionell påverkan och hälsoanvändning av ångeststörningar hos primärvårdspatienter," Medical Care , Vol. 43, nr 12, december 2005, sid. 1164-1170.