Hur man övar positiv tänkande med ADHD

Det är så lätt att dra till negativa tankar och självkritik . En gång fast i det här mönstret kan det vara svårt att bryta sig loss. När du internaliserar alla de nedsättande sakerna du har sagt om dig själv eller andra har sagt till dig, lider självkänslan eller blir obefintlig. Om dina negativa tankar överväger dina positiva tankar är det dags att fokusera på att känna sig bättre om dig själv.

medvetenhet

Börja med det enkla steg med medvetenhet. Fånga dig själv när du börjar ha dessa negativa tankar. Är du engagerad i "Stinkin Thinkin"? "- Begreppet som används i boken, menar jag är inte lat, dum eller galen ?! , av författare Kate Kelly och Peggy Ramundo, som ber läsarna att visualisera dessa negativa tankar som fysiska massor dra oss ner. Att vara medveten om dessa tankar är det första steget för att få bättre kontroll över dem.

Självprata

Vi har alla en inre monolog med oss ​​själva. Ibland är det så oskyldigt som, "Jag måste hämta lite mjölk från mataffären." Medan det andra kan det få en negativ konnotation som, "Jag är så rymlig, jag får aldrig promoveras." När du upprepade gånger engagera sig i negativ självtalande, du börjar begränsa dig själv och dina förmågor. För att ändra det här mönstret måste en person aktivt utöva positivt självtalande.

Var en neutral observatör

Ibland är det lättare för dem på utsidan att titta på lämpligt utvärdera situationer.

Försök att bli den neutrala observatören av dig själv. Använder du negativ självtalande eftersom du antar för mycket ansvar för dåliga händelser? Klarar du dig själv automatiskt när saker går fel? Har du en tendens att minimera eller ignorera dina prestationer och förstora negativen? Prata med en betrodd vän för att få detta utanför perspektiv om du tycker att det är svårt för dig själv att göra det här.

omformulera

Om du har en negativ tanke, försök att reframe det på ett mer positivt sätt. Om du berättar för dig själv - "Jag är så oansvarig, jag kan inte ens komma till mötet i tid" - dissekera tanken. Bli av med den negativa domen och reframe tanken på ett mer produktivt sätt - "Jag var sen till mötet. Vad kan jag göra för att vara i tid nästa gång? "

Bli av med absolutheter

Om du tycker att du använder termer som "Jag alltid ..." eller "Jag aldrig ..." med tillhörande negativa tankar, arbeta hårt för att bli av med dessa absoluta beskrivningar. "Alltid" eller "aldrig" innebär att du inte kan göra saker annorlunda och sådana absolutes kan bära negativa konnotationer.

Var snäll mot dig själv

Det är lätt att glida in i mönstret att vara din egen värsta kritiker. Du kan säga negativa saker om dig själv som du aldrig skulle drömma om att säga till en annan person eftersom det skulle vara för skadligt. Unna dig med samma vänlighet. Säg inte något för dig själv att du inte skulle säga till en annan person.

källor:

Kate Kelly och Peggy Ramundo. Du menar jag är inte lat, dum eller galen ?! . Scribner. 2006.

Mayo Foundation för medicinsk utbildning och forskning. Positiv tänkande: En skicklighet för stresshinder . 31 maj 2007.