5 sätt en köks timer kan hjälpa ADHD

Visste du att en enkel köks timer är ett kraftfullt sätt att hjälpa dig eller ditt barn med ADHD symptom ? Här är fem skäl att kökstimern ska användas för att hjälpa till med ADHD.

Håller dig på uppgift

Att hålla fokus på en uppgift , särskilt om det kräver djupt tänkande, kan vara mycket utmanande när du har ADHD. Du kanske tycker att du fortsätter att hoppa upp för att göra andra uppgifter eftersom du är orolig att du kommer att glömma dem om du inte gör det genast.

Eller du kan känna dig psykiskt rastlös och fokusera på en sak känns väldigt svår.

Det är här din timer kommer in. Ställ den i 15 minuter och arbeta på ditt projekt.

Om du kommer ihåg en annan uppgift som behöver göras, skriv det helt enkelt (så du kommer inte glömma det) på ett pappersark bredvid dig och fortsätta med ditt projekt. Om du känner dig psykiskt rastlös, kolla på timern och se hur många minuter du har kvar. Att veta att du har en mini-break snart kan du fokusera på den återstående tiden. Eftersom din kropp och sinne blir vana vid att arbeta med timern, kommer du att kunna öka tiden till 30 eller 40 minuter.

När timern ringer, gå upp, sträck dina ben, ta ett glas vatten och sätt sedan in din timer igen.

Barn kan använda timern på ett liknande sätt när de arbetar på sina läxor. Hur länge du ställer in timern kommer att bero på ditt barns ålder och vilken uppgift de gör. Experimentera med olika tider tills du hittar sin optimala fokuseringstid.

Hjälper utryckning

Procrastination är något som många människor med ADHD upplever. Ibland kan förskott uppstå när en uppgift känns stor, och du vet inte vart du ska börja. Andra gånger orsakar uppgiften dig ångest varje gång du tänker på det så att du försenar starta det. Det kan vara att skicka in dina skatter, betala en fartbiljett, organisera viktiga papper etc.

Oavsett uppgiften är att du försenar försök här: Ställ in timern i fem minuter och använd den tiden för att skriva en lista över steg som du behöver göra för att avsluta uppgiften. Om det är en riktigt stor uppgift, kanske du inte känner till dem alla, så skriv bara de du känner till. Om det är en enkel uppgift kan det tyckas dumt att skriva steg som verkar uppenbara. Skriv dock listan ändå. Ställ sedan din timer i 10 minuter och börja arbeta med det första objektet på listan. När timern ringer kan du känna dig lite irriterad att du måste stanna eftersom du började bygga fart. Ställ därefter timern i 15 minuter. Att bryta upp uppgiften ner i små steg och sedan arbeta med dem i små tidbitar är ett mycket effektivt sätt att övervinna uppskjutning.

Bye-Bye Boredom

Det finns några uppgifter i livet som är tråkiga att göra men nödvändiga, till exempel att ta ut papperskorgen, tvätta kläder eller hämta kläder från sovrummet. Med hjälp av en timer som hjälper dig att göra dessa typer av uppgifter förvandlas dem från tråkigt och tråkigt till ett roligt spel. Du kan se hur många rätter du kan tvätta på fem minuter. Se sedan om du kan slå det numret i de kommande fem minuterna. Du äventyrar inte dina normer eller säkerhet men lägger bara en känsla av brådska och spänning till en annars tråkig aktivitet.

Du kan också försöka med ditt barn: "Kan du packa din väska nästa dag på fem minuter?" eller "Kan du bli redo för säng på 10 minuter?"

Begreppet tid

Många människor med ADHD kämpar med begreppet tid. Tiden verkar resa olika för dem. Dessutom kämpar de ofta för att ge en realistisk uppskattning av hur lång tid en uppgift tar dem att utföra. Undervärdering av tiden är mycket vanligt. Det innebär att tidsfristerna saknas, du löper ständigt sent och du är hemsk om att besvikna folket i ditt liv.

Tiden hur lång tid det tar att utföra uppgifter som du gör ofta.

Du kan sedan använda denna information för att hjälpa dig att planera din dag. När du till exempel vet hur lång tid det tar att göra dig redo om morgonen kan du bestämma vilken tid du behöver för att ställa in väckarklockan för att komma fram i tid för arbete.

hyper-fokusera

Om du är i hyperfokusläge kan du vara så nedsänkt i aktiviteten som du blockerar allt annat. Det finns definitivt fördelar med att kunna fokusera detta intensivt. Det kan dock hända att du glömmer att äta, missa möten och spendera så länge på hyperfokusaktiviteten att det inte finns tillräckligt med tid för att utföra dina andra uppgifter.

Innan du startar en hyperfokusaktivitet, ställ in din timer. Välj en med en mycket hög ring och placera den åtminstone några steg bort från skrivbordet. När du måste flytta fysiskt är du också tvungen att mentalt avstå från din uppgift. Det här är till hjälp eftersom vissa personer rapporterar att de inte hör timern, eller de stänger av den utan att förstå det och fortsätter att hyperfokusera.

Eftersom det är svårt att stoppa en hyperfokusaktivitet och övergång till en annan uppgift, kommer du att ställa in din timer under en mycket längre period än i föregående punkter. Kanske en timme eller längre, beroende på hur din dag ser ut.

Bästa typ av timer

Timers faller vanligtvis i två typer: digital och vind upp.

Digitala timer är normalt tysta tills larmet släcks. Det här är bra om du arbetar på ett projekt som kräver djup koncentration eller lätt distraheras av ljud.

Vändningstimmarna gör ofta ett tuggande ljud. Detta kan vara till hjälp för uppgifter där du vill bli påminnad om att du är tidsinriktad för att hålla dig på uppgift och flytta men behöver inte djup fokus, till exempel att göra dig redo på morgonen för arbete eller skolan eller avveckla ett område i ditt hus.

Om det är möjligt, använd inte timern på din telefon. Din telefon är full av frestande störningar. Istället har du en timer vars enda jobb är att hjälpa dig med dina uppgifter.

En av de stora sakerna om en köks timer är att de är ganska billiga. En grundläggande timer är ungefär $ 5 och kan bestå i flera år. Det innebär att du kan investera i mer än en. Varför inte ha en för varje rum i ditt hem, inklusive badrummet. Det här är till hjälp eftersom det alltid finns en timer i närheten.