Hur man förbättrar ADD-symtom hos vuxna

Det vandrande sinnet - tips för att upprätthålla fokus

Har du någonsin läst, kom till slutet av sidan och undrade - "Vad på jorden läste jag bara?" Snarare än att absorbera orden och förstå vad som skrevs, har ditt sinne helt enkelt vandrat halvvägs genom sidan på något annan?

Händer detta ibland när andra pratar med dig? Då finns det den besvärliga pausen, där du förväntas svara, men du har ingen aning om vad den andra personen just sagt.

Vad händer om de hade givit dig specifika riktningar och du har ingen aning om vad de var för att ditt sinne var avstängd på något annat.

Du är inte ensam. Detta är vanligt för dem med ADD . Tricket är att hitta strategier som kan hålla koll på dig. I sin bok, The New Attention Deficit Disorder I Vuxna Workbook , kallar Dr. Lynn Weiss denna inlärning för att "förankra din uppmärksamhet" och hon ger några enkla strategier.

Förankra din uppmärksamhet är en viktig färdighet. När din uppmärksamhet går, ökar sannolikheten för att du kommer att sakna viktig information. Nästa gång du känner dig själv att förlora fokus, försök med dessa tips.

Det första steget är medvetenhet. Var medveten om att ditt sinne tenderar att vandra och försöka fånga dig själv som det gör.

Tips för att hantera intervenerande tankar medan du läser

Om du läser en sida i en bok och du inser att du inte har förstått orden eftersom ditt sinne tänker på något annat, föreslår Dr. Weiss att placera fingret i stycket i boken ungefär där du började förlora fokus.

Bestäm om du fortsätter läsa eller spendera tid på dina andra tankar. Om läsning är en prioritet, ta ett kort ögonblick för att notera de tankar som gjorde att du drev. Du kan skriva ner några nyckelord eller dra en snabb bild för att påminna dig. Genom att göra det kan du lägga på dessa tankar för att återvända till så snart du har läst.

Din anteckning kommer att fungera som en visuell påminnelse om din mellanliggande tanke.

Nu kan du fokusera på din läsning och återvända till dina kreativa tankar så snart din läsning är klar.

Vad om när ditt sinne driver under samtal? Var inte rädd att fråga

Det är absolut inget fel med att be en person att upprepa det han har sagt. Om du får dig att drifta under en konversation och inse att du inte har en aning om vad som just sagt, fråga bara att det ska upprepas. Inte bara får du höra vad som sägs, men genom att fråga dig låter du den personen veta att det han säger är viktigt.

Upprepa Tillbaka

Har du någonsin hört talas om aktivt lyssnande? Det gör en medveten ansträngning för att delta i vad som sägs och återställa meddelandet som talas av talaren. Som någon pratar med dig, försök att parafrasera det som sägs regelbundet under konversationen. Detta håller dig aktiv och engagerad och hjälper till att försäkra dig om att du får och förstår de viktiga punkter som talaren försöker förmedla.

Fysiska strategier

Dr. Weiss förklarar att fysisk förstärkning också är till hjälp för att förankra din uppmärksamhet. Nodding ditt huvud något under konversationen, upprätthålla ögonkontakt - dessa taktik hjälper dig att aktivt bekräfta själv att du är uppmärksam och hjälper dig att hålla fokus på högtalaren.

Här är en annan strategi. Om du känner att du blir uttråkad i en konversation eller när du lyssnar på en föreläsning eller i ett möte, slipa tänderna, rör tårna i dina skor eller prova andra tekniker som är tysta och osynliga men stimulera dig nog att refokusera.

Det är ofta användbart att hålla något taktilt i händerna för att hjälpa dig att stimulera alertness - en penna, en papperslipa, en liten suddgummi, en marmor, en kudde för doodling (om du är i ett möte eller föreläsning).

Övning ger färdighet

Bli inte avskräckt och var inte för svår när du upplever bakslag. Förstå att ditt sinne säkert kommer att drifa ibland.

Öva dessa tekniker och andra strategier som fungerar för dig. Försök att se saker i ett positivt ljus och använda humor istället för att vara svårt på dig själv. Värdera dina styrkor och veta att vi alla har områden att förbättra. Tricket är att hitta strategier som fungerar för dig och öva dessa tekniker igen och igen och igen.

> Källa:

> Lynn Weiss, Ph.D. Den Nya Attention Deficit Disorder I Vuxna Arbetsbok (Companion Att Attention Deficit Disorder I Vuxna, 4: e upplagan). Taylor Trade Publishing. 2005.