Hur man kommer ihåg vad du har läst om du har ADHD

Tips för att komma ihåg vad du just har läst

Om du är en vuxen med ADHD har du förmodligen kämpat med att komma ihåg vad du har läst. Läsningsuppgifter kan känna att de tar evigt, speciellt om du upptäcker att du måste läsa och läsa om (och omläsa igen) för att kunna bearbeta informationen korrekt.

Betyder det att du är dömd att misslyckas i skolan eller på arbetsplatsen? Antagligen inte!

Det beror på att när du förstår verkligen problemen som kommer i vägen kan du använda de försökte och sanna tipsen nedan för att hjälpa till att lösa problemet.

Så, vad är problemet? Varför är det så svårt för personer med ADHD att komma ihåg vad de har läst? Det finns flera problem som sannolikt kommer att komma i vägen.

Tips för att läsa och komma ihåg

För att hjälpa dig att hålla dig fokuserad och uppmärksam så att du kan komma ihåg vad du har läst, prova en eller flera av dessa strategier.

 1. Läs högt istället för tyst. Det kan ta längre tid, men det hjälper dig att fokusera på varje ord.
 2. Gå eller takt runt medan du läser. Denna strategi kan hjälpa dig att undvika zoning eller fokusera på interna distraheringar istället för orden på sidan.
 3. Ta korta raster för rörelse.
 4. Använd ljudböcker, eller läs någon till dig. Detta tillvägagångssätt är särskilt användbart för personer som lär sig genom att lyssna eller som lätt överväldigas när de möter en sida full av text.
 1. Prata om vad du just har läst. Diskutera det med en vän , eller bara tala högt för dig själv.
 2. Använd färgstarka pennor för att understryka huvudpunkterna. Detta kommer inte bara att hålla dig fokuserad, men det kommer också att hjälpa dig att återkalla huvudpunkterna.
 3. Ta anteckningar medan du läser, gå tillbaka och sammanfatta huvudpunkter.
 4. Använd ett bokmärke eller linjal för att glida ner sidan när du läser varje rad, så du förlorar inte din plats.
 5. Om du har mycket läsning att göra, dela upp materialet i mindre hanterbara bitar, ta sedan en paus och belöna dig själv efter varje avsnitt.
 6. Ta reda på vad som är bäst för dig - ett tyst läsområde eller ett med lite bakgrundsbrus.
 7. Håll en pappersark i närheten. Om du blir distraherad av inre tankar, notera tanken för att komma ihåg det och komma tillbaka till det vid en senare tidpunkt. När du har tappat tanken ner, sätt den åt sidan för senare.