Skillnader mellan kompulsiv och impulsiv shopping

Vem älskar inte en bra försäljning? Att slå affärer, leta efter ett fynd och köpa saker som är estetiskt tilltalande kan betraktas som en godartad detaljhandelsterapi av vissa, men för andra kan shopping bli en beroende, inte till skillnad från droger och alkoholberoende.

Kompulsiv Shopping vs.Impulse Shopping

Experter som har tittat på frågan säger att det finns en viktig skillnad mellan tvångsmässig inköp och impulsköp och det ligger med den interna motivationen eller orsaken för att köpa.

Medan impulsköp i stor utsträckning är ofplanerad och händer i ögonblicket som reaktion på en extern trigger - som att se önskat föremål i butiken - tvångshandling är mer inåt motiverad. En tvångshandlare kommer att planera shoppingupplevelsen som ett sätt att undvika eller lindra obehagliga inre känslor, såsom ångest.

Tvingande shoppare är också mer benägna att uppleva negativa konsekvenser som ett resultat av deras shopping än impulsköpare, som att lösa sig i ekonomiska svårigheter, ha argument med familjemedlemmar och uppleva känslomässig förvirring. De är också mer benägna att falla i ett mönster av beroendeframkallande beteende, där de handlar mer och mer i ett försök att avvärja stress och ångest. Så här utvecklar shoppingberoende .

Typer shopping addictions

Enligt Shopaholics Anonym, en stödgrupp för att hjälpa shoppingmissbrukare återhämtar sig, finns det flera olika typer av shopaholics.

De inkluderar:

Tecknen på Shopping Addiction

Som de som är beroende av andra ämnen och beteenden blir shoppingmissbrukare ofta beroende av beteendet på grund av hur de känner sig när de handlar. För dessa människor handlar handlingen om att släppa ut endorfiner och dopamin i hjärnan, vilket skapar njutbara förnimmelser som blir beroendeframkallande. Vissa experter uppskattar att 10-15 procent av den amerikanska befolkningen kan vara predisponerade för dessa känslor.

Eftersom shopping är en aktivitet som alla måste engagera sig i, kan det i vissa fall vara svårt att berätta när shopping har korsat linjen i beroende. Många människor älskar att shoppa och till och med spendera mer än de borde, men dessa egenskaper gör dem inte missbrukare . För att se om din shopping eller någon annans shopping har spiralats ur kontroll, var uppmärksam på dessa tecken:

Få hjälp

Behandling av shoppingberoende kräver ofta ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt, som innefattar professionell terapi , medicinering när det anges och peer support. Medan det inte finns något "botemedel" för shoppingberoende, kan många shopaholics återfå en känsla av kontroll och förbättra deras ekonomi och relationer som ett resultat. Att behålla framsteg är avgörande eftersom inköp är en del av vardagen och inte kan undvikas, och således är frestelsen alltid närvarande.

Källa:

DeSarbo, W. & Edwards, E. "Typologier av tvångsmässigt köpbeteende: En begränsad gruppvis regressionsmetod." Journal of Consumer Psychology , 5: 231-262.