Hur påverkar Marijuana körning?

Risken för krasch ökar om du väljer att köra högt

Att använda marijuana kan försämra din bedömning, motorkoordination, koncentrationsförmåga och sakta din reaktionstid. Därför kan det försvaga dina färdigheter . Närhelst de färdigheter som behövs för att köra säkert är försämrade, till och med något, kommer chanserna att få en automatisk krasch att öka.

Specifikt har studier visat att marijuanaanvändning påverkar förarens koncentration och förmåga att uppleva tid och avstånd.

Detta kan leda till dålig hastighetsstyrning, dåsighet, distraktion och oförmåga att läsa vägskyltar exakt.

Chanserna att krascha ökar

Mer än en undersökning har funnit en direkt koppling mellan THC (den psykoaktiva kemiska i marijuana) koncentrationen i blodet och nedsatt körförmåga.

En analys av flera studier har visat att risken för att vara involverad i en bilkrasch ökar väsentligt efter användning av marijuana. En annan meta-analys uppskattar att risken för en krasch som leder till allvarlig skada eller dödsfördubbling efter marijuanaanvändning.

I rapporten "Trafiksäkerhetsfakta: Drug and Alcohol Crash Risk", rapporterar National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) att THC ökade kraschrisken med 1,25 gånger. Denna siffra tog hänsyn till bidragande faktorer som alkoholanvändning och testprocedurer för berusning, så det är faktiskt lägre än vissa motstridiga rapporter.

Vissa studier noterar också att högriskgrupper för bilolyckor är de som sannolikt kommer att använda marijuana. Mest särskilt är detta unga män i sena tonåren och 20-talet. Detta kan också spela en roll i någon statistik.

Högre nivåer, högre risker

När chaufförer är involverade i auto kraschar är chaufförerna med THC i blodet mer sannolikt att vara ansvarig för olyckorna.

Detta jämförs med förare som inte använde droger eller alkohol. Det är särskilt sant när THC hittas på högre nivåer.

När marihuanaanvändning kombineras med alkohol är risken för att ha en motorvägsöverskott betydligt större - mycket större än med antingen läkemedel som används av sig själv. Med de två kombinerade är deras effekt på körförmåga inte tillförda, de multipliceras, visar forskning.

Körning medan stoned blir vanligt

Forskning från NHTSA visar att när förare dödas i motorfordonsolyckor är droger och alkohol involverade omkring 11 procent av tiden.

NHTSA-rapporten visar också en ökning av antalet förare som har testat positivt för marijuana. De anger att en av fyra förare som testats hade THC i sitt system. Denna ökning beror på den senaste legaliseringen och populariseringen av medicinsk och fritidsburk i många amerikanska stater.

Några förare som använder marijuana hävdar att rökträkning faktiskt förbättrar deras koncentration och därmed deras körförmåga. Forskare har dragit slutsatsen att detta kan vara sant för de första minuterna av körning. Däremot kan marijuanaanvändare snart bli trötta, uttråkad eller distraherad och deras uppmärksamhet kan börja dölja.

Problem med dessa studier

NHTSA, CDC och nästan alla forskare som studerar denna fråga noterar att det finns problem med den marijuana-försämrade körstatistiken.

Ett tydligt problem är testprocedurerna eftersom THC kan detekteras i en persons system för dagar eller veckor i taget. Till skillnad från vägprov för blodalkoholinnehåll kan de tester som för närvarande används för marijuana plocka upp spår även om personen inte är nedsatt vid en kraschstid. De kan ha rökt dagen före eller till och med tidigare och testen kommer fortfarande att vara positiva.

CDC konstaterar att flera droger i en persons system gör det svårt att avgöra vilka som bidrog till en krasch.

Också drivrutiner testas inte alltid för droger, särskilt om de redan har en olaglig koncentration av alkohol i blodet. Alla dessa faktorer kan kasta bort data som används i vetenskapliga studier.

Riskerna kvarstår

Trots dessa bekymmer visar forskningen att marijuana påverkar en persons förmåga att köra. Också, även om lagarna varierar mellan olika stater, är det olagligt att köra försvagad i USA. Som en slutsats säger CDC att "det säkraste alternativet är att inte ha någon alkohol eller droger i ditt system alls."

> Källor