Att lära sig att förlåta

Hur förlåtelse kan hjälpa till med emotionell och fysisk välbefinnande

Att förlåta dem som har skadat dig är inte alltid det enklaste att göra. Men när du lär dig att förlåta andra frigör du dig själv från ilska och negativitet som binder dig till den personen. Förlåtelse kan hjälpa dig att släppa djupa känslor av sorg och vrede. Det kan också hjälpa dig att flytta förbi negativa tankar som ofta bidrar till ångest och depression .

Du förtjänar att vara fri från smärta orsakad av någon annan. Lär dig att släppa taget och acceptera det förflutna som det var och omfamna ditt liv som det är idag.

Varför ska du förlåta

Av många anledningar kan du känna att det är för svårt att förlåta andra som har skadat dig djupt. Du kan känna att personen inte är värdig din förlåtelse. Kanske är du rädd att förlåtande någon kommer att få det att du ursäkta hans eller hennes felaktiga handlingar.

Förlåtelse kan vara särskilt svårt när du aldrig får en ursäkt som du rättvist förtjänar. Det är säkert möjligt att den som åtalade dig inte ens är ledsen för vad de gjorde. Under andra omständigheter kan personen du behöver förlåta ha gått bort, vilket kan göra stängningen ännu svårare.

Med tanke på alla dessa utmaningar kan du fråga dig varför ska du förlåta.

För en sak sätter vi förlåtelse. När vi håller fast på ilska, ont och ilska i samband med vad en annan person gjorde mot oss, tillåter vi fortfarande att de orsakar skador i våra liv.

Personen kan vara långt borta från ditt liv, men den ilska du känner in är fortfarande kvar. Åren kommer att passera och du kommer fortfarande att hålla fast vid dessa negativa känslor. Förlåtelse kan genom ett bemyndigande sätt släppa den smärta som den andra personen orsakade. Det handlar inte om att ursäkta en person för grymt eller okänsligt beteende.

Snarare, förlåtelse handlar om att sträva efter att leva ditt hälsosammaste liv och förflytta sig över andras svåra handlingar.

Genom förlåtelse kan du uppleva andra känslomässiga fördelar, bland annat förbättrade relationer med dem som finns i ditt liv. Tänk på hur din djupa ilska och vrede kan påverka dina relationer. Det kan du hitta när du förlåter andra att du är mer öppen för tillit, kärlek och acceptans i dina nuvarande relationer.

Förlåtelse lindrar också stress, ilska och vrede - känslor som är kända för att negativt påverka kropp och själ. Forskning har visat att hantering av stress och ilska kan hjälpa till i sömnen, minska ångest och förbättra övergripande hälsa och välbefinnande. Allmänt ger förlåtelse en möjlighet till stor personlig tillväxt och öppnar dig för rikare och mer uppfyllande relationer.

Sätt att öva förlåtelse

Om du känner dig redo att förlåta, kanske du undrar var du ska börja. Det är viktigt att komma ihåg att förlåtelse är en process som kan ta tid och ansträngning att uppnå. Jag föreslår att man börjar små. Till exempel, försök först att förlåta dem som bara begår mindre brott, till exempel någon som avbryter dig i trafik.

Att ta sådana små steg kan börja öppna ditt hjärta för större handlingar av förlåtelse

Listade här är några sätt att komma igång mot att förlåta andra. Försök med dessa aktiviteter och se om de kan hjälpa dig på din resa mot förlåtelse.

Du kan hitta dig själv besatt av tidigare händelser som skadar dig. Att gå över och över dessa händelser i ditt sinne kan lägga till känslor av ångest och depression . Använd tankstopptekniken för att arbeta mot acceptans.

Ändra din uppfattning om hur du blev skadad. Lärde du dig något om dig själv genom denna erfarenhet? Ibland kan våra mest smärtsamma erfarenheter lära oss värdefulla lektioner, vilket gör oss starkare och mer insiktsfulla individer genom dem.

Ett av de mest kraftfulla sätten att arbeta genom dina känslor är genom journalskrivning . Skrivning ger dig en säker och ocensurerad plats där du kan utforska de många aspekterna av din upplevelse, spåra var du befinner dig i förlåtelse och avslöja de många lagren av känslor. När du skriver tidskrift, försök att balansera vad du fokuserar på. Istället för att bara skriva om vad du är arg på, inkludera även det som du är tacksam för idag. Journalen skriver kan vara ett positivt sätt att börja läka.

Du har förståeligt många känslor av ilska mot den person som skadade dig. Få ut dessa känslor genom att skriva personen ett brev. Låt dem veta i detalj alla sätt på vilka de skadar dig och hur du har känt dig om det. Få så ärlig som möjligt, släpp alla dina uppspända känslor på papper. Låt personen veta att du har bestämt sig för att förlåta dem. Du kan till och med förklara varför du förlåt, till exempel skriva: "Jag förlåter dig för att jag inte längre vill hålla fast vid den smärta du har orsakat." När ditt brev är klart rippa upp i strimlor. Med den här aktiviteten kan du släppa emot känslor som måste uttryckas och låt dem gå.

  1. Använd tanken stoppteknik
  2. Leta efter lektionerna
  3. Skriv ut det
  4. Förbered en skrivelse

källor:

Enright, RD Forgiveness är ett val: En steg-för-steg-process för att lösa ilska och återställa hopp. 10: e upplagan. Washington, DC: American Psychological Association, 2009.

Olson, LA Förlåtelse: Ditt liv beror på det. Family Therapy Magazine, mars / april, 2011.