Expansiv humör som ett symptom på bipolär sjukdom

Neurovetenskap bidrar till att förklara extremt impulsivt beteende

Ett av kriterierna för att diagnostisera en manisk eller hypomanisk episod av bipolär sjukdom är vad vi kallar ett expansivt humör. Personer med expansiv humör kan uppträda brasligt eller överdådigt, anta en överlägsen eller grandiös attityd, eller klä och agera flamboyantly. De uppvisar större-än-livet beteenden som ofta kan åtföljas av (eller resultera i) extrema sprängor av irritabilitet.

Expansiv beteende i bipolär sjukdom

En expansiv stämning kan skörda olyckliga konsekvenser för en person med bipolär sjukdom, allt från interpersonella konfrontationer till ekonomisk förlust. Symtom varierar från person till person med vissa individer som tror sig vara i en "kreativ cykel" medan andra är mer disinhibited eller hänsynslöst impulsiv .

I vissa fall kan personen bli överdriven vänlig till den punkt där beteendet verkar överdrivet och extremt. Gränser kan ignoreras och till och med tillfälliga bekanta eller främlingar kan dras in som intima confidantes.

Tal kan ofta bli olämpligt, till exempel att göra ett grovt skämt på en kyrktjänst eller i ett affärsmöte. Ofta förstår personen inte ens varför beteendet var fel eller hur det förolämpade andra.

Det är vanligt att en bipolär person med expansiv stämning spenderar alltför mycket. Kreditkort kan maxed ut i en plötslig utbrott av grandiosity, överflödig med vänner, släktingar, eller ens förmedlar bekanta med dyra gåvor.

Mycket av dessa beteenden är centrerade kring behovet av att uppmärksamma uppmärksamhet. Detta kan översättas för att klä sig utomlands eller stå ut på ett sätt som är olämpligt (som att ha på sig en ljus klänning till en begravning).

Expansiv humör och andra maniska symtom

Expansiv stämning är ofta kopplad till andra tecken på en manisk episod.

Irritabilitet är en av dem. Om personen tror att han ignoreras eller avskedas, kan hans överdrivna betydelse för betydelsen resultera i en plötslig och arg utbrott.

Med tiden kan irritation och ilska förskjuta de mer flamboyanta aspekterna av expansiv stämning när manikaspekten fortskrider.

Den bipolära individen kan också uppvisa minskat sömnbehov och spendera tre timmar eller mindre per natt i sängen. Samtal kan ofta vara frenetiska och spridda. Individen kan engagera sig i mer målorienterade aktiviteter (behovet av att uppnå någonting stort nu) medan det enkelt blir sidospår eller distraherad.

Mer om kanske är den plötsliga impulsivitet en person kan uppvisa under ett expansivt humör. Det kan leda till extrema risker eller förlust av kvarhållande som kan placera personen direkt på skadans sätt.

Orsaker till expansiv humör i bipolär sjukdom

Föreningen mellan disinhibition och bipolär sjukdom är välkänd och stark. Det kan vara lika uppenbart som att köra hänsynslöst genom stadsgator eller så subtilt som avsiktligt att undvika kondomer med någon du just träffat. Kärnan är en persons behov av att söka belöning utan förmåga att fullt ut urskilja säkra gambler gentemot osäkra spelare.

Neuroscience föreslår att detta beteende drivs, åtminstone delvis, genom överaktivering av kärnan accumbens, hjärnans nöjescentrum. Det visas också att aktivitet i prefrontal cortex, som spelar en roll i beslutsfattandet, är oftare försämrad hos bipolära individer än i friska.

Tillsammans tycks dessa faktorer spela en grundroll i beteenden som är symptomatiska för expansiv stämning.

Ett ord från

Extravagant eller outlandish beteende är inte i sig en indikation på bipolär sjukdom eller en person med bipolär sjukdom uppvisar nödvändigtvis omfattningen av de beskrivna symptomen.

Men om stämningscykeln mellan extrema höga och extrema nedgångar stör din eller din älskade förmåga att fungera, tala med din läkare och be om hänvisning till en specialist som har erfarenhet av diagnos av bipolär sjukdom. Behandling finns tillgänglig om det behövs.

> Källor