Långvarig marihuana användning påverkar minne

Långvarig marihuanaanvändning orsakar minne, tankens hastighet och andra kognitiva förmågor att förvärras över tiden, men kognitiva förmågor påverkas också hos kortvariga pottrökare som ofta använder marihuana.

Forskare som studerade tunga marijuanaanvändare (fyra eller flera leder i veckan) i Grekland fann att vanliga marijuanaanvändare utförde värre än icke-användare på ett test av kognitiva förmågor.

De som hade rökt i mer än 10 år hade mer problem med sina tänkande förmågor än de som hade använt i fem till tio år.

"Vi fann att de längre personerna använde marijuana, desto mer försämring hade de i dessa kognitiva förmågor, särskilt i förmågan att lära sig och komma ihåg ny information", säger studieförfattaren Lambros Messinis, Ph.D., av Neurologiska institutionens Universitetssjukhuset i Patras i Patras, Grekland. "På flera områden var deras förmågor tillräckligt stora för att de skulle anses vara försämrade, med mer försämring hos de långsiktiga användarna än de kortare användarna."

Kognitiva förmågor saktade

Forskarna gjorde följande observationer:

Deltagarna måste avstå

Studien involverade människor i åldrarna 17 till 49 i ett behandlingsprogram för drogmissbruk i Aten, Grekland. Tjugo var långsiktiga användare, 20 kortare användare och 24 kontrollpersoner som hade använt marihuana minst en gång men inte mer än 20 gånger och inte under de senaste två åren.

De som hade använt andra droger, till exempel kokain eller stimulanser, under det gångna året eller i mer än tre månader under hela livet, inkluderades inte i studien. Innan testen utfördes, måste alla deltagare avstå från marijuana i minst 24 timmar, enligt forskarna.

Källa:

Messinis, L, et al. "Neuropsykologiska underskott hos långsiktiga, vanliga cannabisanvändare." Neurologi maj 2006