Hur man övar exponeringsbehandling för Paruresis

Paruresis, även känd som blygblåsa, hänvisar till rädsla och undvikande av att använda offentliga toaletter. Det är relaterat till social ångestsyndrom (SAD) eftersom det är en typ av prestationsfobi som är specifik för denna inställning.

Inverkan av Paruresis

En undersökning av 63 patienter som anslöt sig till International Paruresis Association (IPA) visade att paruesis i genomsnitt hade varit ett problem för ett par decennier och påverkat deras livsförutsättningar väsentligt, så att en tredjedel undvikit fester, idrottsevenemang och datering medan hälften var begränsad i sitt val av jobb.

Patienter var mer benägna att indikera nedsatt prestanda än sociala interaktionsinställningar med avseende på social ångest.

Behandling av Paruresis

Den vanligaste behandlingen för paruresis är graderad exponeringsterapi . Data som samlats in av IPA indikerar att 80% av de personer som får denna behandlingsform visar förbättring.

Graduerad exponeringsterapi innebär gradvis användning av toaletter i alltmer svåra omständigheter och utförs vanligtvis under överinseende av en utbildad beteendeterapeut.

Men om du har en villig partner, finns det steg du kan vidta för att försöka göra en exponerad exponering på egen hand.

Denna process är inte alltför svår; Du behöver dock följande:

Åtgärder för att övervinna Paruresis på egen hand

1. Få hjälp av en betrodd vän eller släkting.

Den här personen kommer att vara närvarande under tidiga exponeringar för att efterlikna situationer som du skulle uppleva offentligt.

Om du inte kan hitta en partner kan du följa stegen genom att använda naturligt förekommande offentliga platser.

2. Lär dig om huruvida det är svårt att urinera, gör det mer eller mindre svårt för dig att utföra.

Om du behöver urinera snabbt gör processen lättare, var noga med att dricka mycket vätskor före varje exponeringssession.

Om behovet blir mycket brådskande och du fortfarande inte kan urinera, kontakta en läkare eller urolog.

3. Konstruera en beteendehierarki-skala.

Gör en lista över platser eller situationer där du har svårt att använda toaletter. För varje objekt i listan, ange det ett värde från 0 till 10, där 0 är väldigt lätt (t.ex. ditt hem) och 10 är det svåraste (t.ex. ett upptaget offentligt toalett).

4. Börja med ett objekt betygsatt 0, som att urinera hemma medan en gäst är närvarande.

Håll din partner kvar i ditt hem i ett annat rum medan du försöker urinera. Om möjligt, låt urinen flöda i 3 sekunder innan det stoppas.

5. Möt din partner för en 3-minuters paus.

6. Försök igen att urinera.

Använd inte hanteringsstrategier som att köra en kran eller försöka att inte göra ljud. Detta kommer bara att förlänga den tid som behövs för exponering, eftersom du senare behöver lära dig att utföra utan att hantera tekniker.

7. Fortsätt på detta sätt växlande exponeringar och raster i upp till en timme.

8. Om sessionen har blivit framgångsrik, gå vidare till nästa lättaste objekt i din hierarki och öva exponeringen i nästa session.

Har ett mål att arbeta med exponeringar minst två gånger per vecka - flera gånger per vecka blir ännu bättre.

9. Efter 8 till 12 sessioner, bör du hitta din förmåga att urinera fritt kraftigt förbättrad.

Att slutföra 15 till 20 sessioner är det perfekta målet.

tips

1. Spendera inte mer än 4 minuter på att prova att urinera.

Om det inte fungerar, ta en kort paus och försök igen. Ibland kan det gå att flytta tillbaka ett steg i din hierarki.

2. Om paruresis är bara en av många sociala rädslor som påverkar dig, är det inte troligt att exponeringsterapi kommer att förbättra det breda räckhållet för din ångest.

I dessa typer av fall är det viktigt att träffa en psykolog eller psykiater för att bestämma det bästa handlingssättet för din sociala ångest.

3. Innan du börjar exponeringsbehandling ska läkare utesluta medicinska orsaker.

> Källor:

> International Paruresis Association. Paruresis faktablad.

> Vythilingum B, Stein DJ, Soifer S. Är "Shy Bladder Syndrome" en subtyp av social ångestsyndrom? En undersökning av människor med Paruresis. Depress ångest . 2002; 16 (2): 84-87. doi: 10,1002 / da.10061.