Mental hälsa Counseling & Therapy Alternativ för fobier

Fobier kräver inte behandling om inte rädslan hindrar dig från att arbeta, utföra nödvändiga dagliga uppgifter eller ha friska interpersonella relationer. Om du till exempel bor i USA och har rädsla för tigrar, kan du undvika zoo istället för att spendera tid och pengar på fobibehandling .

De flesta formerna av denna ångestsyndrom är härdbara.

Emellertid fungerar ingen enda behandlingsmetod för alla fobier. Om du söker behandling, kan de exakta metoder som terapeuten använder för att hjälpa dig variera. Här är en titt på några vanliga typer av terapi för att behandla fobier.

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi , eller CBT, gör att du kan hantera dina rädslor genom att hjälpa dig att gradvis förändra hur du tror. Den bygger på sammanhanget mellan tankar, övertygelser, känslor och beteenden.

En fobi lidande tror att den rädda situationen är inneboende farlig. Denna tro leder till negativa automatiska tankar som uppstår så snart den rädda situationen uppstår och de automatiska tankarna leder till en fobisk beteendereaktion .

Det kan ta flera CBT-sessioner att motverka detta tankemönster. För att uppnå detta kan terapeuten hjälpa dig att övervinna din rädsla för hundar med stegvisa steg. En provbehandlingsplan kan innehålla första läsning om hundar, sedan titta på en hundfilm och slutligen ta dig till lek med en ofarlig valp.

Tekniker som vanligtvis används i kognitiv beteendeterapi, drar sig från skolorna i behaviorism och inlärningsteori samt kognitiv teori .

Gruppterapi

Kognitiv beteendeterapi är en vanlig typ av gruppterapi för fobier, även om många former av terapi använder denna metod.

Annonsen för grupp CBT-sessioner för fobier kan ringa till terapisessionen ett seminarium.

Varaktigheten kan vara en timme eller flera dagar. En grupp personer med rädsla för flygning kan till exempel samlas på ett flygplatshotell för helgen, där de kan delta i en kombination av psykologiska klasser och exponeringssessioner på flygplatsen.

Individuell terapi

Individuell terapi gör att terapeuten och kunden kan fokusera på varandra, bygga en rapport och arbeta tillsammans för att lösa kundens problem. Men psykoanalys och relaterade terapier kan utvecklas i månader eller till och med år, medan korta behandlingar som CBT kan ge resultat på bara några sessioner.

Familjeterapi

Om terapeuten känner att din familjesituation kan bidra till fobiens utveckling eller utveckling, kan hon föreslå familjeterapi som en del av en behandlingsplan.

En särskilt vanlig tillämpning av familjeterapi ställer terapeuten rollen att underlätta en eller flera kommunikationssessioner mellan familjemedlemmarna. Familjeterapi är en vanlig del av behandlingsplaner för barn med fobier.

mediciner

En bra terapeut kommer att designa en unik behandlingsplan för att möta dina behov. Han kan förskriva medicinering , vilket är vanligare för social fobi än för rädsla för ett specifikt objekt eller en situation, bland annat:

källor:

> Hobbis et al. Journal of Health Psychology: Är tekniker som används i kognitiv beteendeterapi som är tillämplig på beteendeförändringsinterventioner baserat på teorin om planerad beteende? (2005).

Mayo Clinic: Fobier - Behandling (2014). > http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/specific-phobias/diagnosis-treatment/treatment/txc-20253354.