När utgår läkemedel?

Läkemedlets utgångsdatum och korrekt bortskaffande

Vi har alla undrat över att använda mediciner före deras utgångsdatum. Är det någonsin säkert? Hur viktiga är dessa datum? Och hur ska vi sköta bortfallna mediciner?

Vad förfallodagen betyder

De flesta läkemedel har ett utgångsdatum mellan 12 och 60 månader efter att de har tillverkats. Om en läkare lägger läkemedlet i en annan behållare, kommer det datumet att bli ännu kortare och återspeglas i bortanvändningsdatumet .

Anledningen till detta är att både utgångsdatum och bortanvändningsdatum tar hänsyn till hanterings- och lagringsfaktorerna för läkemedlet. Om din medicin flyttas till en annan behållare eller blandas med något annat, kan detta förkorta längden på dess styrka och säkerhet, vilket resulterar i ett nytt användningsdatum som skiljer sig från utgångsdatumet.

Omvänt, om din apotekare ger dig samma flaska, skickade tillverkaren medicinen in, det är sannolikt att det inte kommer att bli ett nytt användningsdatum, bara utgångsdatum som tillverkaren lagt på etiketten. Detta gäller för överklagande läkemedel också.

Hur viktigt är utgångsdatum?

Betydelsen av utgångsdatumet skiljer sig lite beroende på vilken typ av medicinering det är, liksom hur det har lagrats. En studie av mediciner som hade lagrats i årtionden visade att de flesta av dem fortfarande var 90% starka efter den tiden.

En annan omfattande studie som gjordes av en oberoende grupp, kallad The Medical Letter, tittade på säkerheten för utgått medicinering och fann att många läkemedel är säkra och fortfarande på cirka 90% styrka i minst fem år efter utgångsdatum. Detta gäller emellertid inte för vätskor, som inte är lika stabila.

Medicinsk skrivelse rekommenderar att om ett flytande läkemedel ser grumligt eller missfärgat, lukar roligt eller ser ut som det har fukt inuti, är det dags att bli av med det.

Detta gäller inte för Epi-Pennor, där epinephrin börjar bryta ner efter utgångsdatumet.

Korrekt förvaring på en sval och torr plats hjälper också till att maximera läkemedlets styrka. De ska aldrig lagras i badrumsskåp eller nära värmeelement eller spisar.

Ska du använda utgått medicin?

Dr Richard Altschuler, i en artikel som har godkänts och publicerats av Psychopharmacology Today och citerade av Harvard Medical School Family Health Guide, ger en utmärkt rådgivning:

"Visdom dikterar att om ditt liv beror på ett utgått läkemedel, och du måste ha 100% eller så av sin ursprungliga styrka, borde du antagligen kasta den och få en påfyllning i enlighet med klichéen," bättre säker än förlåt ". Om ditt liv inte är beroende av ett utgått läkemedel, som det för huvudvärk, höfeber eller menstruationskramper, ta det och se vad som händer. "

Hur man kasserar expired medications

De flesta mediciner kan säkert kastas bort, men läs etiketten eller förpackningsinstruktionerna för att se vad rekommendationerna är för den aktuella medicinen.

När du behöver förfoga över dina utgåde mediciner på ett annat sätt, rekommenderar US Food and Drug Administration (FDA) följande metoder:

källor:

Altschuler, R. (2002, 9 september). Går mediciner verkligen ut?

Hambleton, L. "Läkemedel vars utgångsdatum har passerat bör generellt undvikas, säger experter." Washington Post , 2 januari 2012.

Scutti, S. "Vad din apotekspersonal kan inte berätta om drogens utgångsdatum:" Det är komplicerat "." Medical Daily, 15 juli 2015.

"Hur man kasserar oanvända läkemedel". US Food and Drug Administration (2015).